爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1008226&extra=page%3D3

你可以參考呢個TOPIC, 裡頭有幾個師父為一班媽咪推介:-

曾慶雄 MOBILE: 91315925 http://www.zhengsir.com/

譚力幹 MOBILE: 90816285力幹www.dima.com.hk/90816285

[ 本文章最後由 羊咩囝 於 08-8-26 18:35 編輯 ]

大宅

終於今日合格左! 真失禮! 要成4次先掂!

大宅

w.c.chong ,

你昨天考边度呀? 你跟駕駛學校定街車呀?

大宅

原文章由 w.c.chong 於 08-8-27 00:00 發表

恭喜哂呀~
我跟鏗鏘架~尋日考忠義街~
肥既原因係太接近死車~

我覺得忠義街好難考, 迦密村既短且窄, 又泊滿死車兼有對頭車, 好鬼難處理, 尤其時考試咁短既時間要作出咁多決定, 好易"蕉"!

打算再找鏗鏘嗎? 你師父教得好嗎?

大宅

原文章由 w.c.chong 於 08-8-27 00:30 發表

我就係死左o係迦密村呀~兩邊都泊哂死車~
我搵左鏗鏘代辦快期,會搵返而家個師父,佢教得幾好架~
係呢,你介唔介意講下你之前考邊,同衰D乜呀~

我之前都跟鏗鏘考過忠義街

我考當日勁大雨, 睇位泊車都有困難, 但總算合格!

到路試時就考得好差, 一開始出第一個路口就俾架大車倒塞視線, 完全扭唔到出去, 等左相當時間就俾個考官話"幾時可以出車呀"?
咁就肥左一環.
到入村, 裡頭七國咁乱, 兩邊泊滿死車, 得條窄路可行, 總要等對面無車才可以過, 到無車LA, 後車又扒我頭出喎, 結果咁就蕉左拉, 因為我無留意後車駕至 (無望盲點及倒後鏡及側鏡).

大宅

原文章由 w.c.chong 於 08-8-27 00:47 發表

甘你之後有無跟返鏗鏘補考呀~
定搵街車師呀~

第一次跟完鏗鏘之後, 就無LA, 因為同個師父唔合拍, 如果你找到個合適既, 就繼續拉! 因為真係好難找到個合拍同唔躲懶既師父.

下星期排快期再來過.

大宅

原文章由 lycabby 於 08-8-30 16:16 發表
我11月考,考培正路,難吾難考咖

培正相對忠義街來說容易D, 全程睇燈位, 忠義街依稀得一至二盞燈而已, 要憑思考去決定距離及出車, 有難度!

大宅

原文章由 w.c.chong 於 08-8-30 16:24 發表

你11月考o甘快學既~
培正我就唔知難唔難~
我就係考忠義街肥左架~

培正道考試路線http://www.youtube.com/watch?v=2M-Hzm2cfYk&feature=related

你叫左鏗鏘幫你排快期呀?

大宅

lycabby,

你決定左用邊個師父未呀?

如果師父無時間, 你都要早少少學, 因為部分師父真係好爆, 好難就到個期俾你, 所以你要自己衡量一下, 同師父夾唔夾!

大宅

原文章由 lycabby 於 08-8-30 17:07 發表

决定左拉,LEEKIN嘅陳X忠C FU,他OK嗎?你又無朋友跟他學過呀?

個人而言 唔見議你跟李健 師父好參差

大宅

原文章由 w.c.chong 於 08-8-30 17:09 發表

係呀~
但要下星期四先知有無law~

你跟鏗鏘邊個師父呀? 八卦吓!
你係邊度上車呀?
上次阿SIR送左幾多個剔給你呀?
我估你今次抽到都好大機會考培正道

大宅

原文章由 lycabby 於 08-8-30 17:32 發表

你都講得好岩,不過我試下先.如果唔OK再换囖

最緊要你唔好俾晒錢佢(最多落訂), 同埋佢幾多雜費, 乜野理論堂, 我覺得俾多幾堂出街渣車好過.

大宅

原文章由 w.c.chong 於 08-8-30 17:35 發表

我跟譚湛架~
因為佢可以俾我o係官塘上車~
我有十幾個細剔,三個大剔呀~
係咪培正道會容易過忠義街架~
我自己就想考番忠義街,話哂熟哂地形嘛~
我都唔知點好~ ...

咁啱既! 之前個TOPIC新仔學車, 都有媽咪跟佢學GA?
佢都話譚師父好肯教野, 不過有少少乜鐘.

忠義街好揾笨, 學車學長果條, 但係又唔多考, 宜家睇返真係好嘥錢同時間!
十個都有九個半考短果條!

唔好咁想, 行過培正就覺得佢好考D. 起碼無咁多"中温雞"同死車.

你今次剩路試, 係唔係呀?

[ 本文章最後由 羊咩囝 於 08-8-30 17:42 編輯 ]

大宅

原文章由 w.c.chong 於 08-8-30 17:46 發表

我都覺譚師父好好,所以今次都會搵返佢~
我上次衰埋泊位呀~因為太緊張,觸到物體呀~

你學ECHO定係YARIS呀? MC2726車牌 (我估咋)
因為我經常性見到呢架車

快期綜合應有位, 放心! 你本身有車嗎?

大宅

原文章由 lycabby 於 08-8-30 17:48 發表
我都知,LEEKIN話D尾數可以學完車先再俾埋

你考培正幾多點呀?

點解你最後都找李健, 我一直意為你想找街車師父學車??
無野GA, 八卦一下!

[ 本文章最後由 羊咩囝 於 08-8-30 17:54 編輯 ]

大宅

http://www.uwants.com/viewthread.php?tid=6587466&extra=page%3D1

有數字顯示忠義街難少少, 係D网民投票!
可以參考一下!

大宅

原文章由 lycabby 於 08-8-30 17:56 發表

上午10點,時間好嗎?

我覺得時間一般, 因為都叫做早, 會唔會當日無時間練車呀?
師父一般開工時間為9:30喎!

其實返晒工同返晒學, 路面都好暢通, 係無咩時間練車LAW!

大宅

原文章由 lycabby 於 08-8-30 18:00 發表

因為我决定唔到,所以試下LEEKIN先囖

其實之前個TOPIC, 大多數媽咪都係跟譚力幹師父學車, 好多都一TAKE PASS, 係我例外.
亦有媽咪跟鏗X師父 譚湛學車GA.

既然決定左就等開學! 學車都好好玩&得意! 不過貴左D!

大宅

原文章由 w.c.chong 於 08-8-30 18:04 發表

Thanks~
我想問你上次肥左忠義街,之後排快期係咪考培正道呀~
你兩次考試隔左幾耐呀~
唔該哂~

你仔仔都係5YRS喎, 同我仔仔一樣! 你幫佢報左小學未呀? (直資/私校)

第一次 四月一日
第二次 五月一日 (快期 培正)
第三次 七月三十日 (抽到2次快期5月30日無要 排返普通 培正)
第四次 八月廿六日 (快期 培正)

其實每次抽期都要等一個星期先有得抽, 又唔係每個星期都有位喎, 抽到都係好快就應試, 一般十日至廿日倒拉!

[ 本文章最後由 羊咩囝 於 08-8-30 18:11 編輯 ]

大宅

原文章由 lycabby 於 08-8-30 18:15 發表
考培正有3條路線的,邊條好考D呀

培正有3條

最多人考培正道 呢條係大熱

http://www.leekin.com.hk/road%20map/29C.swf

其次是 窩打老道果條

http://www.leekin.com.hk/road%20map/29A.swf

首頁

尾頁

跳至