論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無媽咪既工人o係馬來西亞做過?做得好無?
thanks

大宅

anyone comment? thanks

大宅

我個印係馬拉做左5年, 都ok, 做野自動波, 衛生都幾好, 唔會冇大冇細, 不過煮飯一般, 但我唔介意, 最緊要識揍b同鍚阿b
稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

大宅

原文章由 sayuri 於 08-8-27 12:23 發表
我個印係馬拉做左5年, 都ok, 做野自動波, 衛生都幾好, 唔會冇大冇細, 不過煮飯一般, 但我唔介意, 最緊要識揍b同鍚阿b

ok, thanks! 你個個印印幾大呀? 因我睇左個個35歲呀, 唔知會唔會太老?

大宅

原文章由 shatintsui 於 08-8-27 13:09 發表

ok, thanks! 你個個印印幾大呀? 因我睇左個個35歲呀, 唔知會唔會太老?

今年佢都35歲, 都唔算好老掛

其實好睇佢之前個僱主點train 佢, 我個識講廣東話架, 基本表達冇問題

大宅

我果個係馬做左六年野,喺香港做過兩年湊new born;依家幫我手,好多野都自動自覺;馬時的僱主教得幾好,有禮貌,學野快,煮野食都ok,有心機湊bb~~但我唔知係咪個個工人都係咁~~
http://hk.myblog.yahoo.com/sze_0203/

男爵府

原文章由 sayuri 於 08-8-27 13:19 發表

今年佢都35歲, 都唔算好老掛

其實好睇佢之前個僱主點train 佢, 我個識講廣東話架, 基本表達冇問題

我都覺得係呀如果前個僱主教得好, 應都沒有問題

[ 本文章最後由 giant_japan 於 08-8-27 14:13 編輯 ]

男爵府

原文章由 sze0203 於 08-8-27 13:23 發表
我果個係馬做左六年野,喺香港做過兩年湊new born;依家幫我手,好多野都自動自覺;馬時的僱主教得幾好,有禮貌,學野快,煮野食都ok,有心機湊bb~~但我唔知係咪個個工人都係咁~~ ...

我都希望我睇緊呢個係呢類就好啦, 唔駛煩, 不過她只係在馬做左2年野, 同照顧比較大的小朋友

[ 本文章最後由 giant_japan 於 08-8-27 14:14 編輯 ]

複式洋房

我個姐姐上星期六先到,之前在馬來西亞做了兩年,暫時睇都係自動自覺,煮餸都ok。

男爵府

原文章由 minicake 於 08-8-27 14:20 發表
我個姐姐上星期六先到,之前在馬來西亞做了兩年,暫時睇都係自動自覺,煮餸都ok。

請問你個姐姐幾多歲? 同係馬來西亞做了兩年, 仲有無去過邊度做過?

大宅

我嗰個都ok呀, 又係响馬做咗4年 (福建家庭), 已經做咗年半啦做嘢樣樣都唔錯. 不過佢報話29yrs, 但實在得21yrs, 所以唔駛咁緊張佢嘅年齡, 因為多數係假嘅

男爵府

原文章由 Stepy 於 08-8-27 15:33 發表
我嗰個都ok呀, 又係响馬做咗4年 (福建家庭), 已經做咗年半啦做嘢樣樣都唔錯. 不過佢報話29yrs, 但實在得21yrs, 所以唔駛咁緊張佢嘅年齡, 因為多數係假嘅 ...

係個姐姐同你講? 定你自已發現?

複式洋房

原文章由 Stepy 於 08-8-27 15:33 發表
我嗰個都ok呀, 又係响馬做咗4年 (福建家庭), 已經做咗年半啦做嘢樣樣都唔錯. 不過佢報話29yrs, 但實在得21yrs, 所以唔駛咁緊張佢嘅年齡, 因為多數係假嘅 ...

嘩,21變29,差咁遠,等我都試探下佢真實年齡年

複式洋房

原文章由 giant_japan 於 08-8-27 15:08 發表

請問你個姐姐幾多歲? 同係馬來西亞做了兩年, 仲有無去過邊度做過?

佢報係30歲,Agent只係寫佢响馬來西亞做了兩年,係中國人家庭,照顧一個2歲及new born baby。但據家姐個印印呢幾日同佢一齊買餸時探聽得來的消息,佢原來未做家傭前都係在印尼幫人湊BB,所以對湊BB好有經驗,聽完都幾安心。其實我諗都好睇佢本人,都唔關佢係邊度做過或幾多歲。

我都聽朋友講有人在新加坡做過,但一樣係好污糟同好蠢,都係搏一搏。

[ 本文章最後由 minicake 於 08-8-27 17:31 編輯 ]

男爵府

原文章由 minicake 於 08-8-27 17:30 發表

佢報係30歲,Agent只係寫佢响馬來西亞做了兩年,係中國人家庭,照顧一個2歲及new born baby。但據家姐個印印呢幾日同佢一齊買餸時探聽得來的消息,佢原來未做家傭前都係在印尼幫人湊BB,所以對湊BB好有經驗,聽完都幾安心。 ...

你就好啦

複式洋房

原文章由 giant_japan 於 08-8-27 17:31 發表

你就好啦

其實真係好睇彩數同埋你對佢的印象,你用乜原則去選工人?我原本都諗住請新加坡的,但在agent度睇網上的video,兩個新加坡姐姐的英文都好差,聽到一舊雲,試範熨衫都聽唔明佢講乜。

反而馬來西亞呢個我原本都係諗住睇下就算,都唔係好想請,但係睇佢在video內示範替公仔沖涼竟然好仔細,而且英文流暢,最重要一點係佢示範完替公仔沖涼後,竟然唱英文兒歌,仲要幾好聽

就係咁我哋即刻揀佢。都幾好笑的。

男爵府

原文章由 minicake 於 08-8-27 17:38 發表

其實真係好睇彩數同埋你對佢的印象,你用乜原則去選工人?我原本都諗住請新加坡的,但在agent度睇網上的video,兩個新加坡姐姐的英文都好差,聽到一舊雲,試範熨衫都聽唔明佢講乜。

反而馬來西亞呢個我原本都係諗住睇下就算,都 ...

I see, thanks 我都知係要睇彩數

男爵府

minicake
pls check pm, thanks

大宅

原文章由 minicake 於 08-8-27 17:38 發表

反而馬來西亞呢個我原本都係諗住睇下就算,都 ...

我從來唔旨意工人教英文, 就算係bun, d英文都可以好恐怖, gramma錯哂, 發音又怪雞

大宅

想講既係請工人最主要講彩數, 就算佢張cv寫得幾靚, 學歷幾高, 話自己幾有經驗都無用, 因佢地最鐘意係吹水唔抹咀(當然有d係真啦)

我上一個姐姐, 睇佢video佢幫個bb沖涼都勁細心, 唱歌好好聽, 佢個樣又c9 feel, 但手腳都幾慢(但當時諗湊nb, 呢樣唔重要).......跟住請咗佢.........點知黎到, 全部都係做比你睇, 100% sure佢原來唔like小朋友, 湊小朋友真係純粹當一份job (因如果鐘意小朋友o個d工人, 見到其它得意小朋友會主動liu佢, 佢從來無咁做過, even我朋友個仔得1.5歲, 自己走去kitchen liu佢, 佢只係say咗hello, 之後再無擰轉頭望佢)......呢d咪比佢係video騙晒囉.

anyway, shatinshui如果你in過佢, 覺得佢個樣順眼(唔係周圍昅), 唔太樣衰, 溝通到同埋你講o個d條件佢都肯的就go ahead啦, 因真係搏一搏的, 最緊要係佢一黎到你就要教佢規矩, 清楚講明你既要求.....簡單黎講就係唔好比佢食住.

首頁

尾頁

跳至