懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

hi, 各位媽咪,

我亞 b 最近食奶唔係咁肯食, 同埋 2日先有一次大便, 有時3日,
聽人講用米水黎開奶比 bb 食, 會胃口好 d, 同埋有便便.
但係我唔清楚, 米水, 係洗米水 (但係係生水黎播). 定係煲飯 (開沸起), 時but 起呢 d 水. 用黎開奶.

有經驗的媽咪, 可唔可以教o下我呢!!

同埋 2 個幾月的 bb 可唔可以用米水黎開奶架.

大宅

米水係好似煲粥咁
用小小米煲然後攞d粥水開奶
不過你bb咁細個 粥水最好係3個月後先飲啦
原文章由 第二任媽媽 於 08-8-26 12:12 發表
hi, 各位媽咪,

我亞 b 最近食奶唔係咁肯食, 同埋 2日先有一次大便, 有時3日,
聽人講用米水黎開奶比 bb 食, 會胃口好 d, 同埋有便便.
但係我唔清楚, 米水, 係洗米水 (但係係生水黎播). 定係煲飯 (開沸起), 時but ...

複式洋房

我個陣時就將d浸米水煲滾然後沖奶
煲粥水就會杰d,用浸米水就"希"d 我就鐘意"希"d,因為我驚bb會滯

伯爵府

唔該晒兩位, 但係 咁細 bb 2 個幾月, 可唔可以呢

複式洋房

我大女一個多月大時我開始用米水沖奶俾佢飲,因為佢又係成日無便便,妳bb現在兩個多月可以試的

伯爵府

原文章由 cowbbma 於 08-8-26 13:08 發表
我大女一個多月大時我開始用米水沖奶俾佢飲,因為佢又係成日無便便,妳bb現在兩個多月可以試的

咁請問妳係用洗米的水, 之後煲番沸, 定係煮飯, 飯煲大沸的米水呢. 可唔可以教下我呢. 同埋唔知用米水開奶, 對胃口係咪好 D 架呢.

複式洋房

原文章由 第二任媽媽 於 08-8-26 14:14 發表

咁請問妳係用洗米的水, 之後煲番沸, 定係煮飯, 飯煲大沸的米水呢. 可唔可以教下我呢. 同埋唔知用米水開奶, 對胃口係咪好 D 架呢.

我用水浸住d米,浸半個小時,然後將d水煲沸跟住用0黎沖奶,你試試

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我個囡個零月我有用米水沖奶比佢!即
煲粥d水 ! 唔好煲得太"杰" 煲九個字到啦! 太杰的話會塞住個奶咀頭個孔! 人地話夜晚唔好食米水.....怕唔易消化 ! 人地話米水開奶無咁熬氣咋 ! 如果佢無咁好胃口不如試下用開奶夜開奶啦 ! 我個囡都係燥底 ! 如第二日都未疴臭臭, 我會比佢飲一次開奶茶....咁通常第二日都會有 ! 佢之前都係兩三日先疴一次, 試過四日添 ! d 老人家教用開奶荼又work 喎 !仲有每日都要比少少水佢飲 !

伯爵府

原文章由 sandra28 於 08-8-26 14:39 發表
我個囡個零月我有用米水沖奶比佢!即
煲粥d水 ! 唔好煲得太"杰" 煲九個字到啦! 太杰的話會塞住個奶咀頭個孔! 人地話夜晚唔好食米水.....怕唔易消化 ! 人地話米水開奶無咁熬氣咋 ! 如果佢無咁好胃口不如試下用開奶夜開 ...

我個女兩個半月, 是否可以飲開奶茶呢!!

禁止訪問

米水

伯爵府

原文章由 美樺姐 於 08-8-26 15:50 發表

BB兩個月係可以飲米水.但米要煲熟d水.要記
得煲''希''d.因為太''傑''BB好難飲到.同時米水
有清熱作用.用既奶粉平時小d.唔洗擔心.BB一
樣會飽肚.米水係好清香.BB一定中意飲 ...

美樺姐,

您好, 唔該晒, 請問一下, 是否用一少撮米用明火煲, 大約要煲幾多個字呢.同埋係咪可以煲多少少 FOR 一日5餐的奶呢. 同埋, 煲完的米水係熱AH MA. 如果即刻用黎開奶, 樽奶咪好熱囉, 可以唔可用一半米水(熱),一半凍沸水黎開奶呢, 咁樣會唔會溝稀晒, 效果冇咁好呢?? 另外, 用米水開奶, 係咪唔可以日日用呢, 定係一個星期兩三日呢? 麻煩晒

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 美樺姐 於 26/8/08 22:20 發表

唔洗客氣.我先高興可以同你交流照顧BB心得
米既數量:半碗(大人一般食飯既碗)
時間:水滾先落米.45分鐘(米會爆開花.就為OK)
當然可以一次煲5餐.你可以放落保暖壺
其實米水以經代替清水.唔好加其他清水
(如果你怕熱. ...

煲好既米水一半用保暖壺裝起佢,另一半就用普通壺裝.
要用時咪可2溝.

大宅

亨仔1.5個月大時 , 每日下午6:00果餐都用希粥水開奶的 , 維持咗半個月 .
若用咗希粥水開奶係唔可以再加其他水落樽奶度 , 所以支奶會比較熱 , 要預備一隻大口杯放生水浸住支奶降溫 .
同埋奶粉數量要減半 , 不可開足奶粉 , 若食滯咗 , 阿b一樣會唔食奶架 .
http://hk.myblog.yahoo.com/chanaggie/
有空請來逛逛喔 !

伯爵府

唔該晒, 咁多位, 等我試下先. 咁我平時開奶, 係用8 spoons 奶粉, 咁如果用米水開奶, 咁要落少幾多奶粉呢. 落少1 spoon, 定係半 spoon 呢. 我又驚唔依照開奶的指示對亞 b 腸胃唔係咁好喎.

可唔可以請教一下呢?????

大宅

若平時係用8 spoons 奶粉, 用咗粥水開奶後就用 4 spoons .
d奶一樣咁好味 , 唔駛怕bb唔鍾意架 .
係湊亨仔個陪月教嘅 , 而且亨仔食咗咁耐都無問題 .

原文章由 第二任媽媽 於 08-8-27 12:36 發表
唔該晒, 咁多位, 等我試下先. 咁我平時開奶, 係用8 spoons 奶粉, 咁如果用米水開奶, 咁要落少幾多奶粉呢. 落少1 spoon, 定係半 spoon 呢. 我又驚唔依照開奶的指示對亞 b 腸胃唔係咁好喎.

可唔可以請教一下呢????? ...
http://hk.myblog.yahoo.com/chanaggie/
有空請來逛逛喔 !

伯爵府

回覆 #16 亨仔媽咪 的文章

hello 亨仔媽媽,

唔該晒, 但係我平時開5安奶, 係要落8spoons 粉, 如用米水開奶, 落少一半 , 即只落 4 spoons, 會唔會驚少得濟, 唔夠營養呢.

禁止訪問

伯爵府

回覆 #18 美樺姐 的文章

美樺姐,

咁請問如用米水開奶, 奶粉就要落少 d, 咁點樣為知少 d 呢, 我平時開 5安奶, 落 8 spoons 奶粉, 咁依家用米水開奶, 要落幾多奶粉唸. 另外, 話一個星期一次 o既意思, 係咪即係一個星期只可一日 5餐用米水開奶呢, 定係一個星期只可以用一餐米水開奶呢? 麻煩指教一下.

大宅

亨仔果時就每日一餐粥水開奶 , 如果一星期total一次的話可能會太少 , 可能效果不大 .
其實粥水係好有營養嘅 , 亦對腸胃好好 , 就算用平常嘅一半奶粉開奶亦無問題 , 亦只係每日一餐 .
亨媽以前都唔信e d , 唔會聽人講d奇怪嘅湊bb方法 , 但見亨仔食咗幾日都ok所以繼續 , 若你覺得有需要就不防一試啦 !

原文章由 第二任媽媽 於 08-8-28 11:22 發表
美樺姐,

咁請問如用米水開奶, 奶粉就要落少 d, 咁點樣為知少 d 呢, 我平時開 5安奶, 落 8 spoons 奶粉, 咁依家用米水開奶, 要落幾多奶粉唸. 另外, 話一個星期一次 o既意思, 係咪即係一個星期只可一日 5餐用米水開奶 ...
有空請來逛逛喔 !

首頁

尾頁

跳至