跳至

首頁

尾頁

別墅

唔知咩型的曲奇餅,你哋各得似咩型。

大宅

mmmmmm............
十月變形記: http://hk.myblog.yahoo.com/bibu-fish

大宅

唔好整朱古力味啊
十月變形記: http://hk.myblog.yahoo.com/bibu-fish

別墅

點解呀。我原本整這個型,用了唧袋都好難整,最後整左這個唔知咩王型的曲奇餅。

原文章由 十月變形記 於 08-8-26 14:51 發表
唔好整朱古力味啊

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

mouth: 你個唧袋係咪用錯唧嘴?
第一個唧出黎冇花邊...我就會再整過囉..你重繼續唧都有既
或者落多d麵粉..係會實d難唧d...不過如果唧出黎有花就會keep到個花..唔會因為太軟已冇左個花

別墅

月希:

我開頭有用唧嘴,d麵粉去到個嘴到成支箭飛出來,你有沒有用過好似針筒,個種式的唧槍呀,唔知好唔好用。

原文章由 月希 於 08-8-26 16:29 發表
mouth: 你個唧袋係咪用錯唧嘴?
第一個唧出黎冇花邊...我就會再整過囉..你重繼續唧都有既
或者落多d麵粉..係會實d難唧d...不過如果唧出黎有花就會keep到個花..唔會因為太軟已冇左個花 ...

大宅

原文章由 garfield2006 於 08-8-26 17:16 發表
月希:

我開頭有用唧嘴,d麵粉去到個嘴到成支箭飛出來,你有沒有用過好似針筒,個種式的唧槍呀,唔知好唔好用。

...

唔明喎, 係粉團太濕太軟? 試吓調教吓d粉同水嘅份量.

針筒嗰d唔係咁好揸手, 好難喞得靚.

別墅

十月變形記:我會聽日再整多一次,今日個d〝唔知咩曲奇餅〞已經被『大小」食哂。

原文章由 十月變形記 於 08-8-26 22:26 發表

唔明喎, 係粉團太濕太軟? 試吓調教吓d粉同水嘅份量.

針筒嗰d唔係咁好揸手, 好難喞得靚.

大宅

原文章由 garfield2006 於 08-8-26 23:20 發表
十月變形記:我會聽日再整多一次,今日個d〝唔知咩曲奇餅〞已經被『大小」食哂。

小朋友係唔理好醜, 最緊要易入口, 我都係, 靚係bonus, 唔好食都話好食, 不過唔靚都照殺!!

星期五帶d出嚟試吓味

侯爵府

我好down呀, 個日整左人生o既第一次cookies.... 梗係要映相啦... 點知... 放入電腦時... d相lost左... 冇左...

大宅

原文章由 stephenietam 於 08-8-27 13:31 發表
我好down呀, 個日整左人生o既第一次cookies.... 梗係要映相啦... 點知... 放入電腦時... d相lost左... 冇左...

唔好咁傷心, 我以前整好多都冇影相, 始終好味比影低更重要!

大宅

原文章由 stephenietam 於 08-8-27 13:31 發表

唔好唔開心...下次一整左就call我地食, 多幾個人影同食...就無咁易lost, 至多都係D cookies lost哂

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 garfield2006 於 08-8-26 17:16 發表
月希:

...

針筒果隻唔好用...mouth: 重會唧唔晒留好多係個筒入面好難洗

你個嘴係咪太大個?因為見你d粉糰都唔係勁濕...佢都hold到你唧出黎時個形架

侯爵府

原文章由 十月變形記 於 08-8-27 14:00 發表

唔好咁傷心, 我以前整好多都冇影相, 始終好味比影低更重要!

處女作好有紀念價值架ma...

侯爵府

原文章由 小瑩子 於 08-8-27 14:35 發表

唔好唔開心...下次一整左就call我地食, 多幾個人影同食...就無咁易lost, 至多都係D cookies lost哂

你地唔嫌難食有咩所謂架~

大宅

原文章由 stephenietam 於 08-8-27 15:04 發表

你地唔嫌難食有咩所謂架~

梗係唔嫌啦...你肯整, 都好過我呢d等食嘅

大宅

我鄉下一到過新年時家家戶戶都會自己整曲奇餅, 我細個都有幫媽媽手將d 提子乾放在曲奇餅中間, 個時覺得d曲奇餅是全世界最好食既曲奇餅 不過佢地整得好辛苦,好多工序咁, 今次我返去一於問我姨媽拎d 方來.

首頁

尾頁

跳至