嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

睛靈勳章

我囡囡而家6個半月大, 係上個禮拜尾開始有咳,仲越來越多啖, 不過就無發燒, 但係見佢每次都咳得好辛苦, 我個心就痛.

係琴日去左睇西醫, 佢話係支氣管炎,俾左D止咳藥同埋收NOSE水既藥俾佢食, 點知一d好轉都無, 2日啦, 都仲係聽到有好多啖聲同埋不停有咳,不過鼻水少了很多.

上來bk search資料, 聽到大家都試過喟猴早散俾BB食而效果都幾好, 所以我好想俾囡囡試。

而家食緊西藥, 咁我想問下呢, 如果佢岩岩而家12點幾食完西藥, 最快要隔幾多個鐘先至可以喟猴早散俾佢食呢?

我而家只有不停喊, 又唔知道應該點做好, 請大家幫幫忙俾d意見我, 唔該哂!

大宅

睛靈勳章

依傢一睇到要飲藥水,就喊到透唔到氣,成塊面都紅哂

別墅

原文章由 jasmineswong 於 08-8-26 16:28 發表

依傢一睇到要飲藥水,就喊到透唔到氣,成塊面都紅哂

隔 4 - 6 小時, 好似猴棗未好DE.

伯爵府

畀面勳章

我呀囡都係六個半月,同你情況一樣,醫生早排比左無糖奶粉佢飲,加上我同佢拍痰,好左小小.我都好想知重有無其它辦法呀?

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我個囡8個半月,同你地情況一模一樣,睇左兩次醫生, 好返 d, 食野時會咳,有時仲嘔返d 野食出黎, 聽得出有啖... 仲有鼻水

今日買左文治堂猴棗散, 過兩日比佢食 (因未食完西藥)

子爵府

我囡1歲, 又係支氣管炎, 有鼻水, 咳同好多啖.

已食藥差不多一星期, 已冇咳, 但仲有些少鼻水, 啖聲係少左d但聽得出仲有好多.

我等佢食埋D西藥都會試猴棗未.

男爵府

原文章由 jasmineswong 於 08-8-26 13:53 發表
我囡囡而家6個半月大, 係上個禮拜尾開始有咳,仲越來越多啖, 不過就無發燒, 但係見佢每次都咳得好辛苦, 我個心就痛.

係琴日去左睇西醫, 佢話係支氣管炎,俾左D止咳藥同埋收NOSE水既藥俾佢食, 點知一d好轉都無, 2日啦, ...

jasmineswong
我個仔現4個月, 早3星期他都是同你囡囡一樣有咳同好多啖同流NOSE水, 都係無發燒, 後尾睇左醫生, 醫生都係話他支氣管炎, 要他食藥, 咁我個仔食左1星期藥後, 仲有少少咳, 最後個幾星期先至完全好返晒無再咳, 醫生叫我比他飲多些水, 等他可以順下啖

男爵府

其實我都想試猴棗散, 不過我又怕他咁細四個幾月食好似不是太好, 所以我未買

大宅

睛靈勳章

thank you.

複式洋房

我個仔上兩個星期都係有支氣管炎, 病左差不多都有10日, 真係mud野方法都試過, 睇左兩次醫生啦, 又食過幾日猴早散啦, 又要每日都幫佢拍痰啦, 扣痰, 吸nose涕, 每日又偎多D水俾佢飲啦, 唉.. 真係好辛苦先至等到佢好返哂咋!
我有好多晚都無mud點訓過啦!

希望各位病病既BB都好快好返, 媽媽們亦都要努力咁堅持落去, BB好快會無事架啦!

男爵府

mug咁多小朋友氣管炎?我女女早兩星期又係,都係無燒, 只係幾日都99.幾度,直至有朝打乞縭噴左兩條黃鼻涕先知出事....第二日仲有氣促添,食虊聞氣,食成9日抗生素,搞成十幾日先好番....而家D菌好奇怪,發炎成咁都吾燒,上年女女都試過氣管炎,個次係持繼咁燒,時高時低架,醫生仲話試過有D case, 肺炎都吾燒添...terrible !大家小心!

大宅

我BB得3個半月, 被佢2歲大表姐傳染左, 又流鼻涕又咳嗽, 佢仰睡重辛苦,鼻水倒流瞓唔到, 睇左E生, 暫時只用鹽水藥滴鼻, 咳藥水及滴鼻藥水就冇用到, 希望BB自己可以打低D病菌

男爵府

係呀, 依家D細菌好怪, 所以有時都唔知BB一開始唔妥就餵藥, 定等佢嚴重D先.
如果一開始就餵藥, 又驚佢冇晒自己抵抗力, 但遲左, 又驚佢越來越嚴重變哮喘......

別墅

我bb上星期都感冒,流鼻水(黃色)、咳及有痰。我唔想咁快睇醫生,所以俾佢食保嬰丹,食了兩支已經止咳。跟住一得閒就俾佢飲水,因為bb已經一歲,所以一日再食幾粒strawberry,約一星期多啲佢好得七七八八啦。

我記得bb4個月時都試過感冒,即使睇咗醫生,都要約兩個星期先好番,所以慢慢嚟啦,唔好咁擔心。
誰能使我與基督的愛隔絕呢? 難道是患難麼?是迫逼麼?....... ;-)

男爵府

原文章由 bjtower2 於 08-8-28 16:35 發表
我BB得3個半月, 被佢2歲大表姐傳染左, 又流鼻涕又咳嗽, 佢仰睡重辛苦,鼻水倒流瞓唔到, 睇左E生, 暫時只用鹽水藥滴鼻, 咳藥水及滴鼻藥水就冇用到, 希望BB自己可以打低D病菌 ...

BB好D未?咳藥水及滴鼻藥水吾係for殺菌架,主要等BB舒服D.

大宅

原文章由 idy926 於 08-8-29 14:28 發表

BB好D未?咳藥水及滴鼻藥水吾係for殺菌架,主要等BB舒服D.

我BB還有幾日先4個月大, 上星期流鼻涕及咳已睇醫生, 都未好, 前日又發燒, 昨晚先退燒, 平均37.8-38.2度, 好驚會翻燒, 佢咁細, 都吾知KEEP吾住比佢飲退燒水. 心好亂好驚, 應該點做好

首頁

尾頁

跳至