跳至

首頁

尾頁

別墅

在考慮給omega 3 supplement女兒, 因為一星期只吃一次魚, 不敢食太多怕有水銀, 但又開始怕佢omega 3 同 dha唔夠. 雖然我問過兒科醫生, 佢話食唔食都無問題, 但如果有益我都想比女兒試下.

我想問大家有沒給小朋友食omega 3 supplement? 如有, 你地是給那一種?

做了少少research, 有幾種選擇, 不過我真係知邊隻好.

flax oil - 純organic flax seed oil, 有豐富植物性omega 3. 有說:flax seed is the best source of omega 3's

udo's 3 6 9 + dha - 今日行過超市有counter介紹, 有添加dha, 由多種有機植物提取omega 3 & 6.

雪肌蘭魚油 - 朋友介紹, 說是最純正魚油

smartfish

苦惱中. 如果有人有研究, 請指點下我. 謝謝.

大宅

原文章由 GUB 於 8-26-08 16:17 發表
在考慮給omega 3 supplement女兒, 因為一星期只吃一次魚, 不敢食太多怕有水銀, 但又開始怕佢omega 3 同 dha唔夠. 雖然我問過兒科醫生, 佢話食唔食都無問題, 但如果有益我都想比女兒試下.

我想問大家有沒給小朋友 ...

我冇諗過水銀問題嗃, 有冇資料可以 post 出來參考吓呀?

至於 omega 3, 呀仔由 4個月開始,
直至而家都一直食有 omega3 嘅雞蛋 & 一星期食 2 次魚,
所以我冇俾你講個d佢食

子爵府

好媽媽勳章

我都沒有給omega 3 supplement 給細仔食
因為我都怕太早食呢o的supplement 會對幼兒有不良影响
而且我見到市面上有些product 都列明適合三歲以上
所以唔想咁快俾歲多的小朋友食,
而且我覺得佢地主食都仲有奶粉, 其實dha 含量都唔會太低
再加上平日食蛋食魚, 應該ok
但係我有俾大仔(四歲) 食smart fish 同kids smart
因為大仔己經好少飲奶粉, 而且大個o的食, 好似好少少
之前見a+廣告, 話research 顯示小朋友(睇唔清楚年紀)應該每天進食約70mg 的dha, 我見o個兩隻都over 100, 應該足夠
我見我細仔食緊隻奶粉(森永), 都有65mg, 我諗唔駛再俾一種over100mg 的supplement 囉

原文章由 GUB 於 08-8-26 16:17 發表

別墅

原文章由 xoboy1125 於 08-8-27 02:02 發表

我冇諗過水銀問題嗃, 有冇資料可以 post 出來參考吓呀?

至於 omega 3, 呀仔由 4個月開始,
直至而家都一直食有 omega3 嘅雞蛋 & 一星期食 2 次魚,
所以我冇俾你講個d佢食 ...

水銀問題我見過好多報導同文章都有, 最記得係有次睇到澳洲有個case, 中國人家庭, 小朋友被驗到太多水銀, 原來因為佢屋企一星期中幾日都係食不同魚, 所以水銀超標.

所以我都係一星期買100g salmon 分2餐食, 唔敢比太多.

其實一直以來我都好掙扎, 究竟應唔應該比supplement, 因為始終覺得都係天然食物最好. 但因見到文章話從食物中吸收到的omega 3唔足夠, 所以先想比唔比supplement好. 同埋研究邊隻比較好D. 但始終唔係營養師的專業意見, 所以又怕的份量唔合適, 對身體唔知有無不良的影響.

複式洋房

我有比魚油丸個女食, 其實唔知比佢食有冇好大幫助, 不過 d 人話會好 d 同集中 d wor, 我比佢食緊 "雪肌蘭魚油" 係日本版, 大約 hk$1,500.00 有 300粒, 說明書話 1日食 3-5 粒, 不過我每日都係比 2 粒佢食, 都怕佢太細, 我個女而家 19 個月.

原文章由 GUB 於 08-8-26 16:17 發表

大宅

原文章由 GUB 於 8-27-08 12:55 發表

水銀問題我見過好多報導同文章都有, 最記得係有次睇到澳洲有個case, 中國人家庭, 小朋友被驗到太多水銀, 原來因為佢屋企一星期中幾日都係食不同魚, 所以水銀超標.

所以我都係一星期買100g salmon 分2餐食, 唔敢比 ...

THANKS, 等我得閒上网找找先

複式洋房

choice just issued a report comparinf omega 3, i have a copy

just pm me if you need a copy.

大宅

好呀, thanks

原文章由 hccw 於 12-20-08 21:49 發表
choice just issued a report comparinf omega 3, i have a copy

just pm me if you need a copy.

大宅

醒目開學勳章

我都係無比呢類 supplement 我仔仔食的, 原因係我唔太放心比d 製過既魚油比咁細既小朋友. 佢而家仲細, 食完都唔知對佢係好定壞, 暫時呀仔又未戒奶, 又肯食魚, 我就唔比魚油之類既supplement 住. 佢每星期都有食三文魚同其它細魚or 魚湯, 我估d 量夠的. 到佢大d 有4-5歲又戒左奶先打算比魚肝油之類既野佢.

大宅

原文章由 monkey05 於 12-22-08 12:29 發表
我都係無比呢類 supplement 我仔仔食的, 原因係我唔太放心比d 製過既魚油比咁細既小朋友. 佢而家仲細, 食完都唔知對佢係好定壞, 暫時呀仔又未戒奶, 又肯食魚, 我就唔比魚油之類既supplement 住. 佢每星期都有食三 ...

大宅

我囝囝由六個月開始吃了,到是吃這隻牌子, eye-q bady $200/30粒,英國制。

我又唔驚水銀這個問題,什麼都不可過火,一過火就出事了。

大宅

我都係怕水銀,所以每星期都係比個仔食一至兩次魚。
一歲之後,我每個星期會比佢食一次smart fish 當補充下囉,佢都幾鐘意食。
反而依家大左佢唔係好肯食三文魚。

大宅

蘋果日報報道:奧 米 加 3 脂 肪 酸   兒 童 每 周 攝 取 上 限 3000 毫 克
魚 油 服 過 量 會 流 鼻 血
評分: 8.1 (12人) 瀏覽人次: 10,367 回應: 0

【 本 報 訊 】 家 長 為 促 進 子 女 腦 部 發 育 , 會 購 買 含 豐 富 奧 米 加 3 脂 肪 酸 的 魚 油 丸 予 子 女 服 食 。 但 有 兒 科 醫 生 警 告 , 小 朋 友 進 食 約 3 安 士 的 三 文 魚 扒 , 已 接 近 每 周 吸 收 奧 米 加 3 脂 肪 酸 上 限 , 過 量 攝 取 隨 時 導 致 流 血 不 止 。 市 面 上 很 多 魚 油 產 品 標 籤 不 清 晰 , 難 以 估 計 每 日 攝 取 量 , 提 醒 家 長 要 小 心 選 擇 。   記 者 : 梁 德 倫

兒 科 專 科 醫 生 譚 一 翔 指 出 , 魚 油 主 要 是 從 深 海 魚 類 的 肉 及 脂 肪 組 織 提 煉 的 油 , 當 中 含 大 量 奧 米 加 3 脂 肪 酸 , 並 包 含 DHA 和 EPA 兩 種 人 體 無 法 自 行 製 造 的 多 元 不 飽 和 脂 肪 。 近 年 研 究 發 現 奧 米 加 3 脂 肪 酸 能 幫 助 兒 童 腦 部 及 視 網 膜 發 育 , 也 可 降 低 高 血 壓 和 三 酸 甘 油 脂 , 一 般 人 可 從 日 常 飲 食 中 攝 取 足 夠 的 奧 米 加 3 脂 肪 酸 , 本 港 兒 童 普 遍 沒 有 缺 乏 此 種 脂 肪 酸 的 問 題 , 故 正 常 情 況 下 根 本 毋 須 進 食 相 關 補 充 產 品 。
譚 一 翔 表 示 , 過 量 攝 取 奧 米 加 3 脂 肪 酸 會 影 響 血 小 板 運 作 , 減 低 血 液 凝 固 功 能 , 美 國 曾 有 研 究 發 現 , 超 過 八 成 每 日 服 食 5 克 魚 油 的 青 少 年 , 曾 出 現 流 鼻 血 等 凝 血 功 能 問 題 症 狀 。 此 外 , 也 有 研 究 發 現 服 食 薄 血 藥 的 長 者 , 若 同 時 進 食 魚 油 補 充 劑 , 就 會 增 加 出 血 性 或 缺 血 性 中 風 的 風 險 。 由 於 魚 油 多 產 自 深 海 魚 , 過 量 服 食 也 會 增 加 吸 收 重 金 屬 風 險 。
英 國 脂 肪 酸 國 際 研 究 組 織 ( ISSFAL ) 曾 就 奧 米 加 3 脂 肪 酸 攝 取 量 訂 出 指 引 , 根 據 指 引 , 1 至 18 個 月 大 的 嬰 兒 , 每 天 應 只 吸 收 每 磅 體 重 約 32 毫 克 奧 米 加 3 脂 肪 酸 , 1 歲 半 至 15 歲 則 每 天 每 磅 體 重 吸 收 15 毫 克 奧 米 加 3 脂 肪 酸 , 推 算 兒 童 每 日 可 吸 收 100 至 300 毫 克 奧 米 加 3 脂 肪 酸 , 而 每 周 攝 取 量 逾 3,000 毫 克 便 達 危 險 水 平 。
註 冊 營 養 師 梁 慧 思 就 表 示 , 小 朋 友 若 在 三 餐 中 曾 進 食 魚 肉 , 便 要 相 應 減 少 服 食 魚 油 產 品 的 份 量 , 例 如 3 安 士 三 文 魚 已 含 1,800 毫 克 奧 米 加 3 脂 肪 酸 , 幾 乎 是 小 朋 友 每 周 可 吸 收 份 量 的 上 限 。 她 又 提 醒 家 長 , 小 朋 友 進 食 魚 肝 油 產 品 也 要 注 意 份 量 , 因 魚 肝 油 含 豐 富 維 他 命 A 及 D , 過 量 攝 取 維 他 命 A 可 引 致 肝 臟 脹 大 及 纖 維 化 。

市 面 產 品 多 沒 詳 盡 標 籤市 面 很 多 魚 肝 油 及 魚 油 產 品 都 沒 有 詳 盡 標 籤 , 梁 慧 思 舉 例 , 有 些 產 品 只 寫 上 每 公 斤 魚 類 有 多 少 奧 米 加 3 脂 肪 酸 , 卻 非 每 份 魚 油 補 充 劑 含 量 , 她 提 醒 家 長 選 購 相 關 產 品 時 , 應 留 意 有 否 列 明 奧 米 加 3 脂 肪 酸 份 量 , 魚 油 產 品 應 擺 放 遠 離 陽 光 照 射 的 地 方 , 液 體 魚 油 應 以 深 色 瓶 子 包 裝 為 佳 。

魚 類 奧 米 加 3 脂 肪 酸 含 量( 以 每 3 安 士 魚 肉 計 算 )
資 料 來 源 : 譚 一 翔 醫 生

首頁

尾頁

跳至