自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

引用:哇!原來甘多野唔食得?!我老公大臂內側有

原帖由 mwmyway 於 15-12-18 發表
哇!原來甘多野唔食得?!我老公大臂內側有兩達濕疹,因為位置好敏感,佢唔肯去求醫,最近食左黑蒜,佢好左 ...
大脾內側唔難處理:

1. 首先搽藥膏,好番先!
2. 好番後,每晚冲涼後,未抹大脾前,即搽凡士令/潤膚膏。
3. 早上起床後,濕一濕大脾內側,再揸凡士令/潤膚膏。

好快正常番!

侯爵府

引用:Quote:原帖由 mwmyway 於 15-12-18 發表哇

原帖由 db7mu23 於 15-12-18 發表
大脾內側唔難處理:

1. 首先搽藥膏,好番先!
唔該曬!我地浪費左太多光陰

係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

公爵府

回覆:見到新聞有人因濕疹自殺,好想分享一下

我fb見有人post “如果佢早啲認識還原水的話……”,真係啤一聲

禁止訪問

男爵府

引用:想了解下,係咪細個無,但大個忽然有濕疹?

原帖由 mimokoala 於 15-12-18 發表
想了解下,係咪細個無,但大個忽然有濕疹?
係咩誘發呢
我係
呢幾個月個嘴有
老實講 好灰

公爵府

我停左搽類固醇啦, 搽左係可以止痕, 之後隔一陣又係同一患處翻發, 仲出水, 我睇網上分享, 話呢d係"反彈", 之後我去左睇中醫, 兩星期內飲左6次藥, 又唔食牛同凍野, 暫時無再發過啦.

公爵府

sean60 發表於 15-12-18 15:31
香港空氣差呀平時濕度又高,冬天又突然乾到飛起

離開香港幾日我皮膚病就自己好番晒,之前睇成千蚊一次醫生都 ...
我信啊, 環境影響

別墅

煲多點去濕湯飲

水晶宮

我濕疹都十幾年, 飲藥方依家斷咗尾, 我曾經都長期抗爭

條方好簡單, 去藥店執, 只是十幾蚊。

1. 昆布、海草、大生地、夏枯草各一兩
2. 野菊花五錢 (分開包)

昆布海草好多沙, 我用水浸幾分鐘, 再用sau箕沖洗, 沖走d沙, 跟住用一個大煲, 煲滾水, 放(1)煲1小時後, 加野菊花煲多半小時, 加片糖調味。

煲好隔走渣, 放涼, 等d沙沈底, 容易d隔清d沙, 我用黎當水飲, 飲一兩天, 濕疹明顯收水, 飲了4天左右, suffer了幾個月的濕疹, 開始結痂痊癒。

不過飲藥當日必須介口, 所有煎炸炒焗都唔食得 (麵包都不能食, 因為是焗), 只能食蒸和水煮。我而家好番後, 間中都有煲這種涼茶, 幫身體清一清濕毒。

介口介雞蛋牛肉奶, 切記, 生濕疹是永遠介食西蘭花, 士多啤梨, 蕃茄和芒果等, 濕熱野都要小食, 這點要留意。

皮膚護理方面, 我去藥房買支olive oil, 廿幾蚊大大支, 沖完涼就搽, keep住唔好乾燥

伯爵府

育兒性格勳章

引用:我濕疹都十幾年, 飲藥方依家斷咗尾, 我曾經

原帖由 miffyumiffy 於 15-12-18 發表
我濕疹都十幾年, 飲藥方依家斷咗尾, 我曾經都長期抗爭

條方好簡單, 去藥店執, 只是十幾蚊。
多謝晒介紹用olive oil,我剛才即刻去藥房買左枝今晚用。雖然我無濕疹但係冬天一乾D就身痕,禽晚用了baby oil都吾太得,今日好彩睇到依個post,謝謝你!

水晶宮

vincielau 發表於 15-12-18 16:21
多謝晒介紹用olive oil,我剛才即刻去藥房買左枝今晚用。雖然我無濕疹但係冬天一乾D就身痕,禽晚用了baby oi ...
希望幫到你

複式洋房

濕疹我以前細個都生個,果時訓又訓唔到成日抓到流晒血之後就出現一條條痕好痛苦

子爵府

我曾有嚴重主婦手, 睇咗一年西醫, 唔掂~
後來練氣功, 遠離西藥, 兩個月好返。
唔駛好高深的氣功, 簡單如打座, 已夠。

但近來因情緒唔好, 有復發, 遲下心情好啲再練過, 但我確信情緒的確影響免疫力。

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

聽到呢D新聞都好難過! 希望各位患病人士早日康復,願上天多多眷顧!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我見到尼單聞都好唔開心,因自己都有濕疹但不是好嚴重,亦見過好嚴重濕疹,好慘。

大宅

醒目開學勳章

我都好想講係好慘,唔係話醫就醫得好,其他人只會話你唔戒口,唔處理,唔去醫,講盡風涼話

伯爵府

畀面勳章

樓主加油呀

珊瑚宮

大宅

唉,我都有濕疹
真係好明白
好麻煩架,見到都好心痛

Ps我上上年介睇西醫爆左一年,之後慢慢好了,不過都有反覆,希望可以完全好返啦!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

成個家族都有濕疹 , 手好返就到腳有 , 腳好返就走返去手度 , 總之會搵個地方出現 , 但就未試過全身有 , 終於摸到方法 , 幾痕都死忍 , 忍到渣晒拳頭都要忍 , 過咗一陣就好咁痕 , 你唔 r 佢 , 其實好返一半 , 久而久之就會越黎越細面積 , 我濕疹無發作好耐

首頁

尾頁

跳至