烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

愛書人 發表於 16-1-6 10:46
回覆 JazzStyle 的帖子

請問DE BUYER 好唔好用?
我剛買了 SWISS DIAMOND, 暫停都幾好, 我鐘意永久保養, 真係用好少油及少煙,

禁止訪問

引用:我用TEFAL甩柄,永x年度減價買,12XX五隻不

大宅

kukukoo 發表於 16-1-5 20:19
我個孖人鑊起了啡色積,用百潔布也擦吾乜,請問你知否點解?
想擦甩佢就用潔而亮啦。

子爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章

點解唔試用 Buffalo, 歷史猶舊又實用,比起Meyer 要好得多。又唔駛用LC,Staub , Rosechef 果啲好看但系唔經濟嘅鍋具。孖人牌都好好用。

伯爵府

回覆:那個牌子的煲和鑊好

剛剛買了天上野生鐵皇,so far so good

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆:JazzStyle 的帖子

請問de buyer是否不銹鋼鑊?邊度有得買?

男爵府

sfccwy 發表於 16-1-9 23:50
係呀~
我喺 "聯品" 度買嘅.

AMAZON都有, 你可以上網睇下有D幫人代購的都有, 你格下會啦.

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆:JazzStyle 的帖子

謝謝回覆

上左Amazon fr 睇,不過唔知邊款好

珍珠宮

大廚勳章

sfccwy 發表於 16-1-9 23:50

de Buyer 有/冇 "不銹鋼" 呢 ?? 我唔敢話 "冇" ......

不過 , 網上講嘅 de Buyer 煎pan、鑊 , 就 九成九、通通都係 "碳鋼" (係會生銹㗎) ;

而唔係講 "不銹鋼" 嗰 d 喎 ~

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆:khman 的帖子

我上Amazon 見到 de buyer 有呢兩款,請問你知唔知 Mineral B element 同 Carbone plus 嘅分別?

珍珠宮

大廚勳章

sfccwy 發表於 16-1-10 12:45
我上Amazon 見到 de buyer 有呢兩款,請問你知唔知 Mineral B element 同 Carbone plus 嘅分別?

Mineral "B" element = Beeswax coating
即係 呢款 出廠時 , pan 身 嘅金屬表層 加咗層蜂蠟嚟防銹 .
因此 , 於 "開鑊" 時 會較易處理 .

而便宜少許嘅 Carbone plus Lyonnaise , pan 身 金屬表層 沒有蜂蠟 .
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆:khman 的帖子

謝謝你

男爵府

JazzStyle 發表於 16-1-6 12:22
暫時都OK!
仍在努力中, 希望快D變黑唔痴底, 其實而家都有小小痴的, 但好容易就剷得起!
JazzStyle:好用嗎? 痴唔痴底呢?

男爵府

Q4 發表於 16-2-17 15:31
JazzStyle:好用嗎? 痴唔痴底呢?
自從煮完蕃茄後隻鑊變白咗就有痴鑊的情況啦. 而家都有痴鑊, 但唔係好嚴重.

珍珠宮

用staub 鐵煲點樣可以煎嘢唔痴? BTW, 唔想用易潔wok

Staub 煲湯, 炆餸真係好正, 又快又好味

大宅

JazzStyle 發表於 16-1-6 07:52
有呀~買咗32cm深鍋
請問32cm深鍋現在幾錢?

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:那個牌子的煲和鑊好

黑鼎

大宅

JazzStyle 發表於 16-1-6 12:22
暫時都OK!
仍在努力中, 希望快D變黑唔痴底, 其實而家都有小小痴的, 但好容易就剷得起!
我都有隻 32, 但開極鑊都唔得, 己用了一段時間了,咩熱鑊落油,都仍然痴到媽都唔認得, 我隻鑊中間係黑色,但就係痴中間, 我都打算唔要再換其它鑊, 又冇人都是這樣, 又冇辦法唔痴.

男爵府

beecrazy 發表於 16-2-19 16:48
請問32cm深鍋現在幾錢?
原價是$998, 我買果時因為買3件有7折, 所以就$699.

beecrazy    發表於 16-2-23 11:25

男爵府

小飛象樂園 發表於 16-2-22 11:11
我都有隻 32, 但開極鑊都唔得, 己用了一段時間了,咩熱鑊落油,都仍然痴到媽都唔認得, 我隻鑊中間係黑色,但就 ...
你用咗幾耐?
我已用咗2個月, 初時都幾好真係唔痴, 但自從煮完番茄後就開始痴啦, 而家都有少少痴.

希望日子有功可以愈用愈靚啦 ~

首頁

尾頁

跳至