自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

。。

大宅

引用:大頭蝦,忘記過數到支票戶口,剛準備交校車

原帖由 vickychan0118 於 15-12-19 發表
大頭蝦,忘記過數到支票戶口,剛準備交校車費先見到8日前中銀網上交易記錄有張退票,扣了150元手續費。被退 ...
張票銀行會退回給抬頭人,你先通知收票人彈左票,叫佢留意銀行信收回退票,之後你銀行轉完帳,再通知收票人再重入支票就OK

公爵府

回覆:忘記過數,學校代訂書費支票被退票,應該點處理?

之前中銀個staff 好似有講話免退票保障 ,當透支左 唔會彈票

男爵府

回覆 tristawan 的帖子

非常感激。我依家知道點做了,多謝曬。

男爵府

回覆 babyco 的帖子

我都估唔到咁少一筆都唔願透支,又無聯絡,好失望。處理好呢次,以後都唔用中銀。雖然自己無記性在先,但。。。個心覺得今時今日咁嘅服務態度真係。。。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

vickychan0118 發表於 15-12-19 00:36

我都估唔到咁少一筆都唔願透支,又無聯絡,好失望。處理好呢次,以後都唔用中銀。雖然 ...
我做會計,收過唔小退票,百幾蚊都會退, 相信好多銀行都唔會聯絡,因為太多退票,除非你係VIP.

公爵府

引用:回覆 babyco 的帖子我都估唔到咁少一筆都唔

原帖由 vickychan0118 於 15-12-19 發表

你有無打去問下?我上次又係唔記得過錢 ,佢有send 信息黎話當我透支左 ,無彈我票 ,我都唔知有呢樣野 ,再問銀行先知有呢個功能

公爵府

引用:Quote:vickychan0118 發表於 15-12-19 00:3

原帖由 wingyee_ma 於 15-12-19 發表
我做會計,收過唔小退票,百幾蚊都會退, 相信好多銀行都唔會聯絡,因為太多退票,除非你係VIP.
其實我都唔知有免退票保障呢個功能 ,因為我試過唔記得過錢 ,佢send信息黎話當左透支 ,叫我入返錢 ,我先知中銀有呢樣野

男爵府

可能開戶口果陣有D細節無處理到,又可能我唔係VlP。多謝你講呢個問題我知,下次問返銀行。謝謝你。

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都試過學校訂飯唔記得入數,
張票面額唔過一百,但扣左我百五蚊手續費!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

我都試過, 不過係萬邦...
最終自己落去舖頭交cash換返張無用嘅cheque

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:+本帖最後由+vickychan0118+於+15-12-19+00

唔係大細問題,如果冇做過透支指示,銀行主動透支,個客到時唔認賑,話冇錢冇理由過數,咁様銀行追數打官司都會蝕章。

男爵府

引用:+本帖最後由+vickychan0118+於+15-12-19+00

人地點會無啦啦offer overdraft俾你?你又無透資額批過!而且OD 個rate好高架!起碼都要俾prime rate..你俾transaction fee抵d! 下次記住入錢啦!銀行真係唔會提你,除非你係大公司客或vip私人客戶啦~

子爵府

我既出糧戶囗就係支票戶囗,反正都冇息,但比人彈票罰百幾二百仲蝕!

大宅

如果申請綜合戶口,多數都有免退票保障,通常係銀行會自動由你儲蓄戶口轉帳唔夠數既金額到你支票戶口,但係會收手續費,只係保障你張票唔會彈,影響你既付款。

子爵府

虎到金來勳章

引用:Quote:原帖由 vickychan0118 於 15-12-19

原帖由 chelseywong 於 15-12-19 發表
人地點會無啦啦offer overdraft俾你?你又無透資額批過!而且OD 個rate好高架!起碼都要俾prime rate..你俾 ...
有道理

侯爵府

環保接龍勳章

而家中央結算,
無打電話通知呢回事好耐啦,
基本上你想打俾銀行既分行都難, 全部去晒中央回覆.

我老細係有錢人戶口唔記得過數都彈票俾人扣手續費啦. 無計..

首頁

尾頁

跳至