自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

伯爵府

原文章由 prettysnow 於 08-8-28 15:13 發表
其實樓主帶爸爸去看中醫之餘都可以考慮下搵埋自然療法

我62係腸癌的,,由發現到走只有3個月到,首先西醫當然係叫開刀,化療等等,
其實一個病人開刀要復原番已經好難,仲要之後再去化療或電療點會唔辛苦
我62開完刀後發 ...

我聽到大家對化療, 電療的反應, 我心目中都唔多想, 怕佢無尊嚴, 怕佢因為咁更睇唔開, 我會上網SEARCH 一下自然療法, 而家有咩唔駛電, 唔駛化療既我都會想去試下。

謝謝

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章 畀面勳章

原文章由 安安 於 08-8-28 10:36 發表

昨天我在qeh, 見好多人好似好愁, 我同自己講要話俾兩老知, 佢地去係要求生, 求生要開開心心, 唔好似其他人一樣愁眉苦臉, 所以我就算唔開心都不會在佢地面前閃過眼淚

我老豆不煙不酒, 平時都無睇開醫生添, 所以世 ...

我姑奶剛剛看完報告話佢是肺癌,但係無得醫個隻,
佢只得40歲詐 佢細細個就有狼瘡病,今年年

頭有發現有甲狀腺癌,剛剛割完無內,依家又話有肺癌

仲要係無得醫,你話點解個天要噤樣對佢呢?

子爵府

如無記錯,一個普通龕位可安放2位先人,家族的可放4位! 私家不清楚!

原文章由 安安 於 08-8-28 11:27 發表

我老豆已經講左佢想同老豆擺埋一齊, 但我地已經答左佢阿爺係政府位, 我地已經搵緊個孖位, 第日兩老百年歸老就放埋一齊, 生離死別我明係在所難免, 唔駛唔好意思 ...

子爵府

有無聽過EM-X能量水, http://www.biotechk.com/em-x_c.htm!

而家買到$580一樽500ml... 一種高氧化物!!

睇吓當識多樣嘢! 我....當然有比我哥試不過佢好傳統, 唔肯試! 有時我回想,佢如果有聽我話做足8成我一直比佢的資料同另類療法唔好只係信西醫, 可能佢仲係到.....

anyway, 要去接受你不能改變的

原文章由 安安 於 08-8-28 16:01 發表

我聽到大家對化療, 電療的反應, 我心目中都唔多想, 怕佢無尊嚴, 怕佢因為咁更睇唔開, 我會上網SEARCH 一下自然療法, 而家有咩唔駛電, 唔駛化療既我都會想去試下。

謝謝 ...

子爵府

以前有本書, 係日本人寫的,有講em-x的功效同在日本的例子, 不過,唔知香港有無賣:

書名:神奇活水EM-X
作者: 田中茂著

EM-X
前言
世界上最優秀的抗氧化物質
  雖然醫學的日新月異為人們帶來了全新的技術和治療方法,但是這些都能徹底克服人類的疾病嗎 眼前的高齡化社會,只是越來越加重我們的醫療負擔,要如何維持健康 罹患疾病該如何面對 這些危及生命的細微問題,該是我們重新思考、評估的時候了。
  目前使用抗生素或疫苗的化學療法都是用來克服疾病,只不過,近年來引起社會注意的O-157EBOLA(伊波拉病毒Ebola haemorrhagic fever簡稱EHF。在一九七六年被醫學界公認為一種過濾性病毒,其為第四級病毒必須隔離治療),甚至於威力強勁的細菌性過濾性病毒而引發的感染症狀更是難以控制,想要克服這類疾病,至今仍無決策性的方案。
  終於,在這些林林綜綜的治療方法當中,最吸引我注意的就是本書即將鄭重介紹的EM-X。EM-X並不是藥物,它是一種以[清涼飲用水]的型式,並且是無臭無味的液體,不論從什麼角度看它,都只是一種非常單純的水,但它對於癌症以及其他疑難雜症都有驚人的效果。
  大約在四年半前,事先與患者溝通,雙方取得了共識之後,我開始將EM-X頻繁用於臨床治療之中。至今我個人對於此項結果的感觸是[我終於得到世界上最優秀的抗氧化物質]。
  為什麼人會生病 那是因為遺傳因數引起異常現象的原固。那麼,遺傳因數為何引起異常 這是源自於現代人的飲食生活不正常、不注意衛生、生活壓力以及化學物質等等不勝枚舉的原因,然而這些病痛都是因為[活性氧]在體內作怪的關係。

參考資料    
www.biotechk.com
www.ganoderma.org/nature/0607-EM.htm/
http://51yisheng.cn/html/76/qya8s9a3brcrl9yrxjknl11z.html
http://www.emtaiwan.com.tw/info03_1.php
http://www.emtaiwan.com.tw/info03_2.php

原文章由 d2343130 於 08-8-28 16:26 發表
有無聽過EM-X能量水, http://www.biotechk.com/em-x_c.htm!

而家買到$580一樽500ml... 一種高氧化物!!

睇吓當識多樣嘢! 我....當然有比我哥試不過佢好傳統, 唔肯試! 有時我回想,佢如果有聽我話做足8成我一直比佢的 ...

[ 本文章最後由 d2343130 於 08-8-28 16:29 編輯 ]

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我老爺因為持續腳痛 , 舊年9月 , 去左睇骨科 , 照x-ray 後 , 醫生話有 8 乘機會生 cancer , 轉介去 QE , 發現係肺癌第四期-即係未期 , 要做化療 , 因為癌細胞已經擴散到腳 , 所以腳痛 , 要即時做手術, 係腳膝頭位置既較位加塊片同螺絲鑲實 , 如果唔做手術 , 隻腳隨時會斷 , 另外亦有係廣華醫院睇中醫 , 情況都算穩定 , 但今年年頭 , 老爺話咳唔到痰 , 同埋話喉嚨好似窄左 , 好難吞野 , 所以我姑仔同老爺轉左去睇西貢個中醫 , 個中醫叫我老爺每日飲兩罐可樂同埋食 一包花生 , 老爺照做之後 , 咳到痰出黎 , 精神好好多 , 但到5月中 , 老爺係屋企失禁 , 叫奶奶打電話 call 白車 , 我地去到醫院 , 見到老爺情況好差 , 兩日後 , 當我地見醫生, 醫生話老爺癌細胞已經擴散到腦 , 咁我地問醫生 , 老爺仲有剩番幾多日子時 , 醫生話老爺既壽命以日計 , 叫我地有心理準備 , 終於 , 老爺係 5 月 27 日, 與世長辭 ....

老爺當知道自己得肺癌後 , 叫我地唔好咁傷心 , 尤其是係奶奶面前 , 其實我地個個都知老爺隻腳好痛, 好辛苦 , 但老爺無呼天搶地 , 好樂觀 , 好努力咁應付每次化療後既痛苦, 亦好珍惜剩餘既日子, 老爺彌留期間 , 叫我地唔好喊 , 佢無事 , 好舒服.......

呢個經歷係好傷心 , 好難捱 , 但你要頂住 , 儘量滿足你爸爸既要求 , 儘量陪佢多d ....

[ 本文章最後由 TobiMom 於 08-8-28 16:35 編輯 ]

比上不足 ,比下有餘           願我們身體健康 ,闔家平安

大宅

我覺得生死有命,個個人不同,好難講邊樣得,邊樣不好。

我亞媽發現自己腸癌時50幾,覺得自己都老,怕挨不到不想做手術。亞爸則覺得有機會,無理由自己放棄,所以無比亞媽揀,要佢去開刀同化療,現在70幾了。如果當日無醫,相信無機會看著一個又一個的孫仔出世。幾年後舅父同樣check到有腸癌,同一個醫生做手術,同樣成功,不過無幾耐又肝癌不治。姨媽同大姐喉癌手術醫好後,現在都超過10年了。另一家姐則乳癌手術醫好後,幾年後發現有肺癌,上月剛去世。check到肺癌是未期,醫生不建議她再做手術,差不多4年才因擴散到腰骨,決定電療,無耐終告不治。但她說過不會後悔,如其行不到終日在床都想一試。

我明白親人有事的心情必定很難受,但不論結果如何,都是時也命也,應該看開一點。珍惜現在、其他身邊的人和自己的健康。
一切皆隨緣,萬般自在不用愁。

子爵府

如你需要租氧氣機, (即病者呼吸很困難), 你可到QE問護士在院社工有方法幫你介紹平D的租機公司, 我爸當時租了2-3個月都係2XX一個好似, 而又唔使比訂金, 果間應是"康家"! 你問吓醫院!!

原文章由 安安 於 08-8-27 20:37 發表

我老豆既肺係原發性, 所以証實係肺癌, 佢係第四期, 請問你奶奶做完電療後有咩唔舒服? 我都想安排佢睇中醫, 請問你奶奶睇中醫有咩幫助? 每次睇中醫有咩葯食? 係唔係做完電療睇中醫會舒服D? 我老豆未做任何治療 ...

子爵府

呢個係我以前的討論貼:

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=508882&extra=page%3D1

睇吓有無咩有用!!

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 安安 於 08-8-28 13:27 發表

身體健康就係一種福氣

你要KEEP 住做運動, 游水呀, 身體抵抗力重好

我都覺得上左年紀唔多d留意身體唔上害苦自己係累左家人,一個人病就會全家人辛苦,總之而家癌症就最大敵人只係早發現同遲發現,面對定唔面對者.
<br><br>

伯爵府

原文章由 HELRON 於 08-8-28 16:05 發表

我姑奶剛剛看完報告話佢是肺癌,但係無得醫個隻,
佢只得40歲詐 佢細細個就有狼瘡病,今年年

頭有發現有甲狀腺癌,剛剛割完無內,依家又話有肺癌

仲要係無得醫,你話點解個天要噤樣對佢呢? ...

生命就係無常, 真係會突然有D野出黎令到你無反抗之力, 但你姑奶後生, 點解會無得醫?

伯爵府

原文章由 TobiMom 於 08-8-28 16:34 發表
我老爺因為持續腳痛 , 舊年9月 , 去左睇骨科 , 照x-ray 後 , 醫生話有 8 乘機會生 cancer , 轉介去 QE , 發現係肺癌第四期-即係未期 , 要做化療 , 因為癌細胞已經擴散到腳 , 所以腳痛 , 要即時做手術, 係腳膝頭位置 ...

你老爺都清楚知道要照顧埋奶奶, 最辛苦係當你知道而又未決定點做, 即係我而家咁, 當接受治療又係另一個難受

伯爵府

原文章由 chinatea 於 08-8-28 17:11 發表

我都覺得上左年紀唔多d留意身體唔上害苦自己係累左家人,一個人病就會全家人辛苦,總之而家癌症就最大敵人只係早發現同遲發現,面對定唔面對者.

所以每年檢查身體真係成立同要

伯爵府

原文章由 talkymum 於 08-8-28 17:07 發表
我媽媽80幾.不久將來會做個大手術.我姐姐一路都反對佢做.話佢年齡大危險.不過唔做佢就只可以成日困係屋企仲成日腌腌痛.捱日子.我就唔反對佢做.1)因為佢自己想做.2)唔做同活死人無分別.況且一個80幾既人頂多活多十年八年.味尊重佢意 ...

謝謝你的支持

我都會支持著老豆, 盡量陪佢囉, 明天佢話睇中醫前想飲茶, 咪去飲囉. 對我黎講只係小事, 希望佢都開開心心

伯爵府

原文章由 d2343130 於 08-8-28 16:50 發表
呢個係我以前的討論貼:

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=508882&extra=page%3D1

睇吓有無咩有用!!

其實點解係第四期呢, 我老豆肺有, 淋巴有, 背脊骨有, 昨天照左X-RAY , 明天會知道其他骨有無, 腦就月尾至照, 所以佢已經擴散左好大部份既身體

我睇緊你之前既FORUM

伯爵府

我想問係唔係要唔食糖份, 唔係澱粉質? 呢樣係化療期間唔食定而家開始唔食?

係唔係唔好食雞? 重有咩唔食得? 有咩要食多D?

水晶宮

畀面勳章

燕窩、雞鴨鵝、肉湯都要戒 白花蛇舌草煲水日日飲

子爵府

安安:

睇咗咁多BK姊妹嘅意見,唔知你覺而家心情有冇好D?

其實大家嘅意見都係根據自己嘅經驗,隻隻
CASE都唔同,有人睇西醫會醫好,有人睇中醫會醫好。不過其實都有唔少RESEARCH都說明,中西合併醫CANCER成效係最顯著,因為西醫主張殺死癌細胞,中醫主張身體與癌細胞和平共存;所以二者可以取長補短。所以我覺得你可以KEEP住兩邊睇,如果情況真係唔樂觀,就以維持你爸爸生活素質為大前提,咁睇中醫,應該有唔少幫助。

本來我只打算待我媽媽完成西醫療程後先同佢睇中醫,但睇完你個TOPIC後,我都希望可以儘快帶佢睇中醫,尋晚喺網上搵資料,我PM一些醫師名給你,呢D都係口碑較好的。

保持樂觀嘅心係好重要,我阿媽出出入入QE,我見到佢D病友大部分好樂觀,對死亡睇得好開,積極醫病,努力呀!當然,家人有得呢個病,我哋可以做嘅係「做最壞嘅打算,做最好嘅準備」,我見你咁積極幫爸爸,我諗無論結果係點,你爸爸都無遺憾啦!

ADD OIL LA!

男爵府

再俾少少資料樓主,我姨媽係鼻咽癌,她睇緊呢個自然療法醫生http://www.nutrivigor.com/professional.html
,五行青菜湯好似都係自然療法d食譜度出黎的,
ps:我唔係賣廣告,不過我唔多信西醫,同埋覺得日日餐餐都要食野,如果食的係對個病有幫助的野,就事半功倍o者

子爵府

五行青菜湯
http://5veggies.com

綠元素國際有限公司!

原文章由 prettysnow 於 08-8-29 10:21 發表
再俾少少資料樓主,我姨媽係鼻咽癌,她睇緊呢個自然療法醫生http://www.nutrivigor.com/professional.html
,五行青菜湯好似都係自然療法d食譜度出黎的,
ps:我唔係賣廣告,不過我唔多信西醫,同埋覺得日日餐餐都要食野,如 ...

首頁
23456...11

尾頁

跳至