自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

meinatmn 發表於 15-12-20 08:40
利申 : 我每日都會搭呢部小巴,呢部車嘅車程係……元朗…錦田…西鐵…橫台山

我好質疑呢件事囉……部車喺 ...
我剩係諗:又知自己上錯係呢部車

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:佢點知就係呢架小巴?認得司機?認得乘客?

原帖由 cancan^^ 於 15-12-21 發表
佢點知就係呢架小巴?認得司機?認得乘客?記住左車牌?
因為依架車不嬲都係好多人係元朗上車,去到係要排隊等車黎先上車,佢知道前面有咩乘客,再者佢地係識既,見到一定打招乎,同埋依架小巴係巡環綫,元朗係總站開出直接去錦上路,所以佢知道果架小巴就係佢上過既小巴!

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:我朋友真係同死神擦過

我都係個句,依件事冇人想發生亦都唔會知道係會發生,好話唔好聽我fd坐下一班果架車有事,上一班反而冇事我都會話彩數問題,我唔係要評論D乜,只不過佢係我個fd我先咁諗,死傷者當中我都有D見過打過招呼,我自己聽到都好心痛,有時最大問題唔係乘客問題,係司機問題,不喜勿插!或者可能我咁諗都有問題!

男爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

回覆:我朋友真係同死神擦過

好多野都係整定,生死有命,唉大家都唔係當時人點知當時情況係點?真是要留俾個官判決,一個粗心大意既司機,一架小巴無諗過有人衝燈,就無左4條人命,點都好,宜家唯一可以做就係大家記得坐小巴要帶安全帶,真是唔知下一分鐘到底會發生咩事,願死者安息

伯爵府

引用:Quote:原帖由 cherrie421 於 15-12-20 發表

原帖由 方麗娟 於 15-12-20 發表
Sorry,不幸中之大幸唔係咁用

自己拍錯卡,落返車,阻咗嗰10秒8秒(可能唔止,因為一個女人“咩“ ...
呢件事有傷者夾亂左腳,仲要好後生,但報紙冇乜點報導。
希望政府同褔利機構可以跟進佢地日後的福利同生計安排。

伯爵府

引用:Quote:原帖由 cherrie421 於 15-12-20 發表

原帖由 APPLEKAMKAM 於 15-12-20 發表
問題係,仲好意思做訪問,傷口上灑鹽
都係一個圍村師奶,未必會有咁嘅見識

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

引用:生活得幸福既人,唔好曬命,唔好咁高調,因

原帖由 MrsSingSing 於 15-12-20 發表
生活得幸福既人,唔好曬命,唔好咁高調,因為要顧慮呢個世界其他好坎坷既人,曬命等於喺坎坷既人身上撒鹽… ...
唔係話窮追個大嬸,而係我覺得有d說話真係唔駛講咁多,over晒。昨日有一個9歲小女孩倖存者,冇扣安帶,佢話靠書包擋一擋,報導中佢哋都有話自己好好彩。但係我相信大部份人睇唔會覺得難受,因為呢個真係經歷意外嘅人,冇事,我哋旁人都會鄧佢哋安心。

人有惻隱之心,同你有幾多學識無關。

珍珠宮

引用:我都係個句,依件事冇人想發生亦都唔會知道

原帖由 cherrie421 於 15-12-21 發表
我都係個句,依件事冇人想發生亦都唔會知道係會發生,好話唔好聽我fd坐下一班果架車有事,上一班反而冇事我 ...
估唔到呢個帖都會俾人話,我覺得你同你朋友都冇問題。
成個訪問佢都好凝重,只係輕輕帶過一句“真係好好彩,要還神。”
之後不斷講“成晚瞓唔到,係咁傾電話,聽到意外呆咗。”
如果真係冇側隱之心我諗佢好好瞓。。。

好多呢啲災難僥幸者受訪,都令外人覺得“佢真係大命,好彩。”
好少見人覺得佢地係“講得多、唔應該受訪、唔係佢未必撞車……”
我替意外死傷者感到難過痛心,同時亦戥意外僥幸者感到慶幸。

男爵府

babyha 發表於 15-12-20 23:40
我懷疑你究竟有冇係路面揸車,我唔相信個一刻架巴士剎停你會即刻反應得到有嘢唔對路囉!

...
咩有人停定架車先打死火燈既咩? 打得死火燈就係驚後黎既車跟得貼, 驚後車停唔切, 所以一定係想停就要打定死火燈, 你有位停車洗咩怕, 打咩燈? 泊錶位咪又係驚比人打尖先打晒燈, 緊係無位停先要警告後車, 我講既事情全部係睇見路面有情況就要做, 撞左車既話, 你做鬼都唔靈啦....

男爵府

babyha 發表於 15-12-20 23:40
我懷疑你究竟有冇係路面揸車,我唔相信個一刻架巴士剎停你會即刻反應得到有嘢唔對路囉!

...

隔離線塞車有大把車切出黎, 插入你行緊個條線, 你唔洗睇架? 你係咪踩油加速? 緊係唔係啦...

仲有, 你回覆就回覆, 態度咁L差, 懷疑人家咁樣, 懷疑人家點樣, 就事評論, 唔係叫你就人評論, 係咪要鬧交呀?

大宅

回覆:rebreather 的帖子

其實你有冇睇過條片呀,個情況係幾突然呀,更何況架小巴係隔離線又點會睇到死火燈呀!你真係好叻叻!世事都給你看透

男爵府

babyha 發表於 15-12-21 21:33
其實你有冇睇過條片呀,個情況係幾突然呀,更何況架小巴係隔離線又點會睇到死火燈呀!你真係好叻叻!世事都 ...

你開車唔睇隔離線架? 你緊係小巴佬黎, 話CUT就CUT........你係邊區?我怕左你唔去你去既地方

首頁

尾頁

跳至