自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

引用:Quote:unasze 發表於 15-12-21 20:44 我朋

原帖由 Alex123 於 15-12-21 發表
只能同個客講,相片係攝影師拍攝,由於個客沒有比錢,即是沒有購回相片的版權,因此佢沒有權使用這些相片 ...

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

我次前試過借左錢俾朋友跟住還,後來有個朋友介紹我去一間追數公司幫手,佢地講到明不成功不收費,跟住真係幫我追返晒D錢.不過佢地會成功後有佣金要收返.你會否有興趣用呢個方法幫手?

男爵府

回覆:幫人影完相,唔比錢,點追數好……嗚

佢用咩途徑接到呢個客?
有冇同佢傾價既証據?
有就集齊資料,先去報警,再到小額錢債處開file la

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我朋友剛剛出黎做攝影師,係網上識左個女仔

原帖由 unasze 於 15-12-21 發表
我朋友剛剛出黎做攝影師,係網上識左個女仔話要去廣州影輯靚相留倩影,價錢一早傾好晒!

我朋友預左team人 ...
唔係收左錢先架咩?
我帶d細路去影全部都係先收錢,後取貨架。
仲有揀相wts app比人,佢都拎晒d相。。
應該上門揀

大宅

每個初入行都大大小小咁比人點找著數走數等等,什麼行業都有這種賤人,玩得耐就會醒目,不過之後會變成這個group D人唔喜歡的生意型人類

大宅

瞓得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 unasze 的帖子

放佢D相出黎. 叫人幫手追佢數.. 唔係點

男爵府

引用:賣佢d靚相比av網,錦咪有錢出糧比班手足囉

原帖由 myaisha0435 於 15-12-22 發表
賣佢d靚相比av網,

錦咪有錢出糧比班手足囉
Good idea

男爵府

引用:Quote:原帖由 unasze 於 15-12-21 發表我朋

原帖由 淘寶 於 15-12-22 發表
首先, 我想問, 所有quote個價有冇白紙黑字証明? 就算係whats app都得。

如果有, 佢已經係whats app度 ...
明白,謝謝你

男爵府

引用:Quote:unasze 發表於 15-12-21 20:44 我朋

原帖由 Alex123 於 15-12-21 發表
只能同個客講,相片係攝影師拍攝,由於個客沒有比錢,即是沒有購回相片的版權,因此佢沒有權使用這些相片 ...
明白,多謝你的意見

侯爵府

冇簽約,冇落訂?
咁就凍過水啦!

侯爵府

不過,我book影相,定咗日子,人哋一定提前要我俾曬全數,開收據俾我,再約曰子揀相㗎。約都唔使簽。

你朋友蠢咗。

子爵府

開心吸收勳章

咁多jm唔係做這行, 都諗到要收訂、簽約,你朋友真係失策。不過個客做法肯定有問題,試下同個客繼續週旋,不收人工也要求取回成本。

珍珠宮

Ericmo 發表於 15-12-23 08:56
咁多jm唔係做這行, 都諗到要收訂、簽約,你朋友真係失策。不過個客做法肯定有問題,試下同個客繼續週旋,不 ...

其實有好多新晉的freelance攝影師或設計師因沒有實質的經驗,但又希望嘗試真實的工作,給取經驗及爭取實習機會,會offer很低的收費,可能只收回車馬費等基本開支。目的只希望獲得工作經驗。所以有時會offer先開工,後收錢,甚至滿意件作品,真的可以過關才收錢,博取獲得工作經驗的機會。但有時會遇到一些cheap客,口說你的作品差,所以不願比錢,但背後又拿你的作品去用,或取了你的基本設計之後只修改一點就去用。這只是年輕人要創業的一個過程。大家不是在說年輕人不應該計較及怕洩底嗎?

首頁

尾頁

跳至