自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

百變天后梅艷芳生前被封為「香港的女兒」,可惜於03年因子宮頸癌引致肺功能失調死亡,終年40歲。阿梅的遺產管理人滙豐信託,繼兩年前將阿梅逾千件遺物拍賣獲得531萬元後,最近又舉行為期13日的「Last but not Least──最後芳華」網上拍賣會,將阿梅最後一批逾3,100件遺物標價競投,包括極具價值的新秀金獎,連阿梅未拆招牌的泳衣亦被拍賣,藝人和歌迷紛紛怒轟損害阿梅尊嚴。

據知,阿梅契妹羅美薇的老公張學友、好友曾志偉、譚詠麟和成龍等,為免阿梅生前有紀念價值的物品散落四周,聯手無上限競投阿梅的獎項、CD、歌衫、相簿和剪報,還有阿梅生前珍藏舊愛近藤真彥的一系列黑膠碟和唱片,目標約共400項遺物,於昨拍賣結束日,由生前一班好友及梅艷芳國際歌迷會等多人合力競投,生前好友負責投回阿梅的私人物品,歌迷會出面投全部獎項,拍賣本於傍晚6時完結,競投最激烈是底價1,000元的新秀金獎,要延遲約15分鐘才結束拍賣,成交價155萬元成全場最高,幸好順利被歌迷會出手投回。

今次為投回阿梅有紀念價值的遺物,除學友、志偉等人出錢出心之外,阿梅的歌迷都捐錢集資協力競投,梅艷芳國際歌迷會會長蘇小姐昨在電話說:「歌迷會集資咗幾萬蚊,新秀獎係我哋幫演藝人協會投到,仲有其他獎項包括金曲金獎《胭脂扣》、《緣份》金像獎女配角。」問是否所有獎項都成功投得?蘇小姐說:「唔係全部,大部份囉,我哋幫演藝人協會投,要好多人手,新秀獎最激烈,冇諗到價錢咁貴,用咗超過200萬,大約投番42個獎,會交番畀演藝人協會處理。」

阿梅生前舊愛林國斌昨在電話說:「投番咪好囉,當然係開心,大家好齊心,內衣可能自己人攞番,0依家都未清楚。」問是否有幫手出錢競投?他說:「所有有心人都出錢,幾多錢唔好講,覺得最好有紀念館安放,畀大家一齊參觀,希望可以做到呢樣嘢,如果佢知道歌迷、朋友咁關心,相信佢會開心。」

據知,今次拍賣令阿梅所有朋友都很傷心激動,遺產受益人梅媽譚美金及妙境佛學會都要求停止拍賣,故學友和志偉為首,集合阿倫、成龍等一班朋友,跟滙豐洽商了一星期,希望對方能尊重阿梅叫停拍賣,及要求取消拍賣泳衣項目,惟昨早滙豐回覆拒收回拍賣,指拍賣已開始不能取消。幸最後他們成功投回約300多項物件。而多項拍賣品中,未拆牌泳衣成交價是24,000元,近藤真彥迷你CD成交價1,000元,歌衫成交價80,000元。

演藝人協會副會長陳芷青昨日表示:「梅姐事情由榮譽會長志偉同會長成龍處理,暫時未聯絡到身在外地嘅志偉,開會時同意志偉負責,因為係大人事,所以要等聯絡到志偉先公布。」

好彩保得住啲奬
梅姐一生對香港樂壇、影壇咁多貢獻,
咁樣拍賣獎項好唏噓

大宅

多得佢個貪呀媽唔少

珍珠宮

引用:多得佢個貪呀媽唔少

原帖由 Gudettama 於 15-12-23 發表
多得佢個貪呀媽唔少
佢仲唔掩住半邊嘴偷笑咩,又可以繼續搶錢啦!

唔該死既人,點解咁早死該死既人就……天理何在?

funfun759    發表於 15-12-23 11:56
la_source    發表於 15-12-23 10:10
這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

子爵府

回覆:歌迷會合力保遺物 志偉學友擲155萬投得阿梅新秀

不知所謂的何韻詩成日叫阿梅師傅,死左咁耐仲成日提住,但明知d獎拍賣,都扮唔知,仲話唔知又無人叫佢投番d野,係有心就自覺啦,最衰係話獎係身外物,阿梅都唔在乎,佢有咩資格代表阿梅咁講,佢咁講好似其他藝人同歌迷會想盡辦法保留獎項好多餘咁,好怪憎佢。

伯爵府

引用:多得佢個貪呀媽唔少

原帖由 Gudettama 於 15-12-23 發表
多得佢個貪呀媽唔少
但點解新聞話佢阿媽都有份要求停止拍賣嘅?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我唔明。

拍賣內衣等係咪阿梅生前所安排?好多人話冇道德唔尊重 ,但呢個係遺囑一部份,係咪即係唔賣唔得?

珍珠宮

香港

萬物皆空,因果不空

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:不知所謂的何韻詩成日叫阿梅師傅,死左咁耐

原帖由 elysion 於 15-12-23 發表
不知所謂的何韻詩成日叫阿梅師傅,死左咁耐仲成日提住,但明知d獎拍賣,都扮唔知,仲話唔知又無人叫佢投番d ...
佢不知所謂已經唔係第一日既事。

不知所謂的乙陸!!!

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 Gudettama 於 15-12-23 發表

原帖由 elong 於 15-12-23 發表
佢話拍賣哂阿梅啲嘢,連一個獎都唔留俾佢

咁你覺得一個咁貪錢既人留啲獎黎做乜?留念?還是等到佢洗哂啲錢後攞去賣/大吉利是佢瓜左留俾佢個死衰仔?

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

侯爵府

引用:百變天后梅艷芳生前被封為「香港的女兒」,

原帖由 Mlpnko 於 15-12-23 發表
百變天后梅艷芳生前被封為「香港的女兒」,可惜於03年因子宮頸癌引致肺功能失調死亡,終年40歲。阿梅的遺產 ...
好彩無落到衰人手裡

珍珠宮

引用:我唔明。拍賣內衣等係咪阿梅生前所安排?好

原帖由 bosch 於 15-12-23 發表
我唔明。

拍賣內衣等係咪阿梅生前所安排?好多人話冇道德唔尊重 ,但呢個係遺囑一部份,係咪即係唔賣唔得 ...
之前有jm講過,所有佢生前擁有既嘢都必須經過拍賣呢個程序,如果物件無人要就可以任由信托人處理,扔掉都得,但唔可以未經拍賣就將物件轉贈他人。

(我記得係咁上下意思,如有錯,請jm指正)

我諗阿梅做信托前係知道有呢個步驟,可能佢估唔到佢阿媽大洗到要行到拍賣呢一步

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

Mlpnko 發表於 15-12-23 02:02
百變天后梅艷芳生前被封為「香港的女兒」,可惜於03年因子宮頸癌引致肺功能失調死亡,終年40歲。阿梅的遺產 ...

明明始作蛹者係佢阿媽成日剩係識要錢錢錢

銀行點可以做一D蝕本生意喎

始終嗰D係身外物,人去咗帶唔走

而家賣咗,攞到$,個阿媽咪又可以作D錢囉,唉

冤孽
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

子爵府

原來佢過生時才四十歲?真系好後生!可惜

翡翠宮

好心噏

侯爵府

陪月勳章

elong 發表於 15-12-23 03:32
但我諗你問下佢要錢定要獎座﹐佢就唔會叫停止架喇。

大宅

引用:Quote:elong+發表於+15-12-23+03:32+但點解

原帖由 siumak 於 15-12-23 發表
但我諗你問下佢要錢定要獎座﹐佢就唔會叫停止架喇。
佢呀媽真係

伯爵府

畀面勳章

引用:不知所謂的何韻詩成日叫阿梅師傅,死左咁耐

原帖由 elysion 於 15-12-23 發表
不知所謂的何韻詩成日叫阿梅師傅,死左咁耐仲成日提住,但明知d獎拍賣,都扮唔知,仲話唔知又無人叫佢投番d ...
下,咁大件事會唔知?呢位何x詩真係不知所謂 仲叫梅姐做師傅?真面目現形喇!

公爵府

好在呀梅仲有班好朋友

珍珠宮

虎到金來勳章

elysion 發表於 15-12-23 03:30

成日抽阿梅水

翡翠宮

引用:好在呀梅仲有班好朋友

原帖由 babyco 於 15-12-23 發表
好在呀梅仲有班好朋友
係呀,仲有一班好歌迷, 沒有人去茶涼。

首頁

尾頁

跳至