論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

27/08晚我去左接新工人了,咁我就當晚同佢99度,諗住等佢去多幾次,熟習吓d路啦,所以而家每朝早,我都同佢去99度,都係搭mrt去,咁之後我就番工,夜晚我收工去99度,又係同佢搭mtr番屋企,點知今朝叫佢行我前面,自己試吓點行去,去度mrt入口原來佢仲未識,佢指左另外一條路,原來仲未知搭mtr個入口,我真係想死啦

行去mtr都有問題,我點放心比佢同我囡囡番學放學,仲有去畫畫,番學,真係好驚佢搭mtr會搭錯路線,囡囡番學,去99度,畫畫都係要搭荃灣線,到時搭錯左,我真係唔知去邊度搵啦,最慘就係同佢講,又唔係好聽得明,問佢明唔明,佢話明,但又唔記得點行,我真係好驚會唔見左個女呀

最慘公司唔比我放咁多日假,只係得兩日時間,1號同2號呢兩日,教佢點去學校
所以呢幾日只好囡囡同佢去99度,等99教佢點樣照顧囡囡,我真係唔放心留佢地兩個係屋企
一諗起佢咁樣,真係好想喊
呢個工人令我好大壓力,出過國同未出過國真係相差咁遠?舊工人真係教一次就識,而且又識英文,佢就算唔識去,起碼佢會識睇,唉……..究竟我要跟幾耐時間呢?我真係好唔放心,救命呀!

大宅

原文章由 amysnlee 於 08-8-29 11:19 發表
27/08晚我去左接新工人了,咁我就當晚同佢99度,諗住等佢去多幾次,熟習吓d路啦,所以而家每朝早,我都同佢去99度,都係搭mrt去,咁之後我就番工,夜晚我收工去99度,又係同佢搭mtr番屋企,點知今朝叫佢行我前面,自己試吓點行 ...

你試下比本簿仔佢,一去到重點,叫佢用自己語言寫低,再試一兩次,睇下好唔好d???

大宅

原文章由 amysnlee 於 08-8-29 11:19 發表
27/08晚我去左接新工人了,咁我就當晚同佢99度,諗住等佢去多幾次,熟習吓d路啦,所以而家每朝早,我都同佢去99度,都係搭mrt去,咁之後我就番工,夜晚我收工去99度,又係同佢搭mtr番屋企,點知今朝叫佢行我前面,自己試吓點行 ...

你帶佢時要不斷教佢睇指示牌,那條是荃灣線,第幾個站落車,還有你可以在地鐵取張線路圖給佢回家背熟,之後再考佢.

有時佢地係扮蠢,因為佢地唸住一路學唔識就一路唔洗做.

珍珠宮

原文章由 咩咩豬 於 08-8-29 11:46 發表

你帶佢時要不斷教佢睇指示牌,那條是荃灣線,第幾個站落車,還有你可以在地鐵取張線路圖給佢回家背熟,之後再考佢.

有時佢地係扮蠢,因為佢地唸住一路學唔識就一路唔洗做. ...

係呀, 佢地其實好精(練精學懶果d), 可能係試吓你底線, 睇吓唔識做你會點?

水晶宮

唔好灰心住啦,都係幾日,有d人認路係會比較差,可能你姐姐係呢類呢!!!!
佢做野方面點呀,同女女相處得唔得?

伯爵府

原文章由 MMM888 於 08-8-29 12:10 發表
唔好灰心住啦,都係幾日,有d人認路係會比較差,可能你姐姐係呢類呢!!!!
佢做野方面點呀,同女女相處得唔得?

咁佢都好肯同佢玩,囡囡都肯跟佢,我99話佢成日跟住囡囡,囡囡行去邊,佢又行去邊,囡囡瞓覺時仲係咁攬住佢,抱住囡囡瞓呀

伯爵府

話時話,您個囝返左屋企未?

伯爵府

原文章由 mylulu007 於 08-8-29 12:51 發表
話時話,您個囝返左屋企未?

番左啦,前晚8點幾,佢番左我99度先,咁我同個女,工人番屋企先,c6渣車車佢番屋企,我唔同佢傾啦,費事我忍唔到,不過佢同我c6講話我唔比佢去同學度食飯,又話係同學度瞓,話我唔比之如,仲同佢講叫佢即刻番屋企,唔通咁又係我唔啱?不過個同學個地址所有野都同c6講晒,c6叫我過左去就算啦,無謂再提喎
所以我都好煩,工人又咁,個仔咁,又唔出得聲,今朝同囡去99度,囡囡"樓計"樓得好緊要,唔肯去99度,話要番屋企,唔要去麻麻度,係mtr唔肯上車,落車又唔肯,係咁捉住d扶手,話要同姐姐係屋企,個工人咁樣,叫我點放心呀

伯爵府

原文章由 amysnlee 於 08-8-29 14:52 發表

番左啦,前晚8點幾,佢番左我99度先,咁我同個女,工人番屋企先,c6渣車車佢番屋企,我唔同佢傾啦,費事我忍唔到,不過佢同我c6講話我唔比佢去同學度食飯,又話係同學度瞓,話我唔比之如,仲同佢講叫佢即刻番屋企,唔通咁又係我 ...

宜家D細路真係好難教,遲返都唔會內疚屋企人為佢擔心, 仲要粒聲唔出過埋夜返到來俾說話父母聽。

佢出得一次,一定會有第二次,佢唔講好去邊,幾點返就走出街,你可以做既,一係罰佢唔依佢定既時間返屋企,下次就唔可以出街。再绝D,就經濟封鎖。

阿囡果度,點解佢唔肯去麻麻度呢?定係佢不嬲都唔like去麻麻度呀? 仲有無老人家可以幫手?

新工人真係會嘔血架,如果佢唔識路,不如你將去麻麻屋企既路線,去到邊d key point(水牌/地標)影張相再print落紙度俾工人拎住自己行一次啦。圖文並mau都唔識就叫佢返火星勒,地球係唔適合佢o既。

大宅

amysnlee
你個個係未出過國?

伯爵府

原文章由 mylulu007 於 08-8-29 15:45 發表

宜家D細路真係好難教,遲返都唔會內疚屋企人為佢擔心, 仲要粒聲唔出過埋夜返到來俾說話父母聽。

佢出得一次,一定會有第二次,佢唔講好去邊,幾點返就走出街,你可以做既,一係罰佢唔依佢定既時間返屋企,下次就唔可以出街。再绝 ...

都唔係架,新工人未到之前日日都去架,去左都成3個星期,都無問題既,今日唔知發咩神經
其實咁樣走出走入,大家都好辛苦,囡囡未瞓醒,日日都要死拉佢先出到門口,但我真係一d都唔放心囉
婆婆又幚唔到我,因佢係番通宵工,我唔想攪到佢呀

伯爵府

原文章由 shatintsui 於 08-8-29 15:58 發表
amysnlee
你個個係未出過國?

係呀,所以令到我頭都大埋,又 ,廣東話佢又唔係好識聽,講又唔係好識,要慢慢講先會明,所以攪到我好煩
佢仲唔認得路既話,我點放心佢同囡囡番學呀

別墅

回覆 #1 amysnlee 的文章

Suggestion for recognizing the road:
1) I will print out the MTR route map for her.
2) Use highlight marker to point out
which station she need to get off from
the train.
3) Ask her repeat again to me.

See if it helps.

首頁

尾頁

跳至