夫婦情感

跳至

首頁
23456...9

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:fungfungdrm 發表於 15-12-23 16:01

原帖由 marktanghk123 於 15-12-23 發表
問過佢, 傾過, 佢乜都話 ok.

要怎樣的丈夫呢 ? 要送花. 禮物, 食好野, 去旅行嗎 ? 做過了.
你好似我老豆,我媽咪又係日日鬧阿爸,由我3歲鬧到而家3x歲。我成日同阿爸講,阿媽不講道理我們都知道,多謝爸爸咁多年忍受。俾着第二個應該已經一走了之。阿爸話佢娶得阿媽就要照顧佢一世,我哋兩個都要好好對媽咪,因為做媽咪有好大壓力。
阿爸而家叫做幸福好多,兩個仔女錫佢,媽咪脾氣亦收咗少少。
你想做一個點樣嘅爸爸,你想清楚吧。加油

又放假!!!

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:我還可以怎樣走下去 ? (丈夫的角度)

又一個好post 可以警剔我自己

洋房

感謝大家既意見.

太太一定不是更年期, 而且身體沒有問題, 已排除呢個可能性.

十年都是如此嗎 ? 不是, 是4年前左右吧 ? 也沒有什麼大事發生, 不過就開始咁樣鬧.

同佢講道理係無用, 因為佢聽完, 第二次又照樣鬧. 上述既方法都試過. 我又唔想同住如陌路人, 咁唔似一個家.

我沒有女性朋友, 沒有與任何女同事在放工後有任何聯絡. 避嫌. 我沒有打機, 沒有買玩具之類既野, 錢就用在家庭的東西, 小朋友和她. 在家主要與小朋友玩, 與她傾 (不過佢無野好傾, 三句唔埋就無野講), 執屋整下野. 你話唔做家務尤得佢 ? 我不是這樣的人. 我覺得鬥 Hea 不是辦法.

要忍嗎 ? 有時精神壓力很大, 我都知, 娶了一個人就要忍, 但係是否無止境 ? 好似有留言話 : "你好似我老豆,我媽咪又係日日鬧阿爸,由我3歲鬧到而家3x歲", 你阿爸係超人. 我唔係. 係公司做野已經夠爆炸, 回家又要受氣 ? 你爸太強, 除了睡覺可以不停受氣也忍到.

收入嘛 ? 她多一點, 但是我有投資, 錢根本不是問題, 大家財政獨立.

內向嗎 ? 是, 如果不是大事大非, 我係唔會鬧交, 鬧完結果是甚麼呢 ? 情況有沒有改善 ? 關係會否好了 ? 小朋友聽到會怎樣 ? 有時聽到鄰居一家大吵大鬧, 好煩氣.

我有時諗, 會唔會有乜野佢睇唔順眼呢 ? 問過又無回應. 佢好鍚小朋友, 但係小朋友一做錯, 佢都會大鬧. 我曾經懷疑她是否完美主義者, 但觀察了十多年, 肯定不是. Depression, Anxiety 等也是沒有.

我不會突然宣佈離開, 畢竟現在只是思想如何走下去, 找些 Option 衡量. 一切都是以小朋友行先. 因為想到她更年期, 一定更加厲害, 到時攬炒, 不如現在解決掉.

我覺得單親爸也可以給小朋友幸福, 如果另一半太離譜, 這個家其實不似一個家, 夾硬來只有傷害.

P.S. 昨晚也是一樣, 十問得一應. 最多的回應是 "唔".

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:我還可以怎樣走下去

不如試下分開住,你都可以有爆發點ga,可能距覺得你無左距5得呢,試下心平氣和同距講話你想搬出去住下

洋房

我絕對不會搬出去住, 因為每晚都要同小朋友傾計, 等佢訓. 每一日都要抽時間陪佢. 佢都幾跟我, 現在搬出去 ? 身體精神頂唔順, 要兩邊走, 又要返工, 雖然我阿爸有樓, 但係我唔想返去. 無謂煩到老人家.

大宅

我覺得既然辛苦就分開~你已做左琅做既野,再勉強都唔會幸福,或者佢需要既唔係你~而係一個任勞任怨既人~

瑪瑙宮

marktanghk123 發表於 15-12-24 08:41
我曾經懷疑她是否完美主義者, 但觀察了十多年, 肯定不是.

我覺得似係, 您如何肯定佢唔係呢? 我見過呢 d 人, 自己一定啱, 人地一定唔啱/唔得. 佢都應該學歷高而能力/外表都幾好, 有點/或極度自戀. 所以, 您不在佢眼內.

P.S. 昨晚也是一樣, 十問得一應. 最多的回應是 "唔".

我諗佢後悔結婚 (我諗咋), 有 d 男人後悔結婚都對老婆好差以作發洩.

Micsmall    發表於 15-12-24 17:26

伯爵府

回覆:我還可以怎樣走下去 ? (丈夫的角度)

佢一直都太依賴你,而你又順從所有,已經成左習慣,好似女皇咁!不如你試下自己一個人離開幾日,等佢自己去安排,照顧自己同小朋友!睇下佢有咩反應同點處理

侯爵府

引用:感謝大家既意見.太太一定不是更年期,+而且

原帖由 marktanghk123 於 15-12-24 發表
感謝大家既意見.

太太一定不是更年期, 而且身體沒有問題, 已排除呢個可能性.
試下寫信,文字比語言來得易接受。

又唔係有第三者,又有個可愛小朋友,再嘗試努力挽救,加油樓主!

子爵府

回覆 marktanghk123 的帖子

你是一個好爸爸,一個好丈夫,卻不是一個好情人,或許這就是你和太太之間的問題。你付出很多很多,你期望可以得到的絕不是一個事事發脾氣的太太,一個無理取鬧不知感激為何物的太太,你現在覺得夠了想離開了,正是因為你對太太的愛已經沒有了,或許現在還可以留在家裡,為的只是女兒,為的也是因為你付出了這麼多,不想變成一個壞人而離開,你很小心不去碰觸婚外情,但不代表你不嚮往可以結識另一個更加適合你的女人…
你由結婚開始就做了很多很多,你太太一直以來都享受著,還覺得你的付出是因為很愛她,但是後來隨著你找她去說她的不是,她的內心應該是猜疑你外邊有人了,有了比較,所以才來收回寵愛她遷就她的事情,她變得更加暴燥,而你只是更加失望,更加堅定了想走的心願。你自己都讀過心理學,人的轉變不可能是僅因為一件事情,一定還有好好的事由使一個人的性情變了,你太太以前一定不是如此蠻不講理吧?一個人怎可能忍受另一個的螿不講理這麼久還沒有反擊?不可愛的女人你還會愛她和她結婚嗎?走回以前去真的想想,你俰太太之間的問題出現的點在哪裡?找輔導是一個辦法,因為有一個第三者分別和你和太太去把事情理順,把兩個人的心路歷程整理一篇,由一個中間人去看,你們的問題在哪裡?

還記得有人說,一個人做得再好,但偏偏另一個人要的不是這些,那麼兩個人其實只是各自各生活著,沒有交流點,所以兩個人越走越遠,心越來越離開了。嘗試去真的由你太太角度去看,看看究竟你這個看來一百分的丈夫,她為何還如此的待你?有時候你都可以不去做這些家事,你太太的親人來了可以出去吃,或許就因為你太全能,反而使你太太沒有用武之地,或許她內心一直都很沒有安全感?畢竟你如此全能,是一個極為吸引別人的男人!
mc <()>

別墅

聽你咁講, 你都已經去到唔想同佢挽回婚姻的地步,
你仲留係度只係因為小朋友。
但諗深一層, 其實依家的小朋友好識性, 佢地心內好清楚父母究竟發生咩事, 一切看在眼內。
所以你繼續落去, 你以為對小朋友好, 其實不一定。
你小朋友都8歲, 為人父母當然仲會覺得佢好細, 但其實佢已經去到一個明白事理的年紀,
不妨逐少同佢傾下, 聽下佢對父母的關係有咩感受, 從而再好好諗清楚條路想點行吧!

珍珠宮

開心吸收勳章

marktanghk123 發表於 15-12-23 15:17
我自問是一個 ok 盡責的丈夫, 星期六, 日買送煮飯 (平時工人負責), 整屋企野, 執野, 每天湊小朋友返學, 有 ...

CHING,睇完我都好同情妳嘅遭遇,而且有點感同身受...記得當年我同太太分開之前嘅佢,都係好有脾氣的!佢某程度上同妳太太都幾相似,都係唔使做家務,唔使煮飯湊女,一來我喜歡下廚,二來囡囡又有工人湊,但由於佢本身係家中孻女,所以都幾小姐脾氣又喜歡俾人錫,往往比較自我中心,覺得自己所想都係啱的。

唔知你太太嘅成長背境會唔會令佢有小姐脾氣/公主病,如果有的話,咁可以話係「絕症」...要一個做慣公主嘅人唔做公主其實好難,但我相信在你未同佢結婚前都應該係咁,只係當年因為戀愛中,所以睇到都當睇唔到罷!如果係咁的話,點解當年可以當睇唔到,但十年後嘅今日先話忍受唔到呢?為何今日你自己會變得不耐煩?不如將現在嘅形勢當做一個挑戰,如果可以令太太變回溫純小羔羊,相信你會有好大滿足感的!
百花叢裡過,片葉不沾身。

洋房

我不知道什麼是叫 "好情人". 如果好似結婚之前咁樣, 大家有家庭既都知道, 有了小朋友, 時間根本不夠用.

我從不嚮往也不願再結識另一個女人. 這次已經夠了. 幹嘛要再冒險 ? 反正獨自生活是沒有問題. 我結婚前照顧家中一位老人家, 頭頭是道.

準時放工回家, 在家沒有 Whatsapp 別人, 也沒有傾電話, 全幅心機放在家中. 假期總是與家人在一起, 有時在家上網用電腦時, 她一定看得到我的螢幕是什麼. 如果這樣都懷疑我外邊有人的話, 這就是太恐怖. 老實說, 我結婚後從來沒有一個人出過夜街, 放工準時回家, 最多是去超市買野, 或是去書局買本書俾小朋友. 我也從來沒有假期獨自一人出街. 即使我有假她沒有的話, 我是照顧小朋友的. 我認為這是樂趣. 她可以隨時看我的電話和電腦, 我是沒有密碼.

我沒有收回一直所做的事, 問題是, 一直做一直鬧, 你做了五年, 你會怎樣 ? 仍然很享受嗎 ? 結婚前當然沒有這麼厲害. 不知怎樣, 四五年前開始事無大小都鬧.

以前我認為, 愛就要忍, 要遷就, 要包容, 但係原來係有一個限度, 一個底線. 就到佢咁 ? 等佢變成女皇 ? 可能是吧 ? 但係一個人如果傾完都唔醒覺, 可以點 ? 更何況, 丈夫 "有時" 當太太是女皇有什麼問題 ? 不過, 可能是過份了. 我是有責任的.

如果這樣都沒有安全感, 我真的不知道她需要什麼. 她沒有埋怨什麼事情. 只是鬧鬧鬧. 我們有自己買的樓, 現升值一倍了, 小朋友讀了理想的小學, 成續中上,有餘錢去下旅行, 食下好野. 我自問完全沒有壞記錄, 婚前婚後如是.

做好父親, 好丈夫, 好情人, 開個條件大家傾. 但係, 如果一直鬧到爆, 做錯小小野又鬧, 唔順心又鬧, 我俾你, 你要對著她一生, 你會怎樣 ?

說過了, 她不願見輔導. 就算見, 她什麼也不講, 一味話無問題, 你可以點 ?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

marktanghk123 發表於 15-12-24 08:53
我絕對不會搬出去住, 因為每晚都要同小朋友傾計, 等佢訓. 每一日都要抽時間陪佢. 佢都幾跟我, 現在搬出去 ? ...

你放工回家後做埋全職工人+保姆,
有乜時間用在個老婆身上?
你話同老婆講野,十問九唔應,
談話內容係乜先?
當時環境呢?
係你炒緊菜嗰時,
定陪緊個仔玩時同佢講?
你說經濟冇問題咁就請返個工人做家務啦,
慳返D時間同老婆相處,
女人比男人更需要人氹,
事實證明你之前做嘅你老婆並不欣賞,
唔係嚇你,
你知唔知幾多男人怪老婆掛住湊仔而去滾?
一個擁抱丶一句甜言蜜語丶去重度一次蜜月好過你做奴隸啦。

kkkk9527    發表於 15-12-24 13:19

瑪瑙宮

marktanghk123 發表於 15-12-24 10:42

...
但係, 如果一直鬧到爆, 做錯小小野又鬧, 唔順心又鬧, 我俾你, 你要對著她一生, 你會怎樣 ?

如果本份已盡, 修補又已做, 我個答案係, 我唔會對住佢一世.

說過了, 她不願見輔導. 就算見, 她什麼也不講, 一味話無問題, 你可以點 ?

佢逃避問題, 定唔知自己做緊乜, 定已有第三者, 佢自己至知.

洋房

我們有工人, 不過有些事不用工人做.

我同佢傾計係等小朋友訓了之後, 大家坐在梳化上傾. 我問, 佢 "唔", 睇手機 forum.

男人怪老婆湊仔而去滾是賤人, 唔死都無用. 咁既男人生存在世上是影衰我們男人. 同理, 女人因為男人照顧家庭而出去滾也是賤人.

"一個擁抱丶一句甜言蜜語丶去重度一次蜜月", 你估你講既野我唔知咩 ? 做齊. 買禮物, 說我愛你, 你近來工作辛苦了, 近來怎樣等等, 說過很多次. 說完, 又是 "哦", "唔", "好".

氹, 是雙方的. 而且, 日日都咁做, 而對方無乜反應, 你會點呢 ? 好興奮咁繼續做落去 ? 我試過了, 好精神分裂.

伯爵府

你已經忍讓到呢個地步, 其實都無咩可以做, 如果心已淡, 你會唔會同佢講下你感受想同佢分開? 佢會唔會有D激進行為(例如自殺)?

子爵府

樓主, 或者殘忍D咁講....你太太不愛你了....即使你做足本份, 佢係唔欣賞你做咩都係唔欣賞! 佢可能未必真係有第三者, 但可能佢內心有心結, 掛住另一個又唔定, 後悔嫁你又唔定.... 好多可能性你估唔到....不過好肯定....唔愛你了...

我明白....你唔想令小朋友單親或者令佢地唔開心....不過我相信你要搵一個解決方法, 如果你太太因為咁有所改變, 你地都過得開心D喇.....唔好否定佢一地唔改...你當係一個機會俾你既婚姻!!

人既本性係好醜陋的...你對佢地好好, 唔代表一定欣賞! 我相信很多男或女都係好男人或女人, 但唔代表另一伴一定同你一樣理念, 我只可以講....係對小朋友好遺憾,唔可以好圓滿俾一個幸福既家佢地....但錯不在你..... 人生係滿有遺憾的!

洋房

應該唔會有激進行為.

我都諗緊有乜解決方法, 或者係舒緩既方法. 離開係最後一步, 亦係唔想行呢一步. 不過人有極限, 會爆炸. 過多十年如果同現在一樣, 一定爆梗.

其實諗過等小朋友成年後就離開, 供他讀到大學畢業之後讓他自己決定去點生活. 到時他已經獨立, 甚至想自己住, 也是好的. 即是說, 還有十二, 三年要忍.....想起都恐怖.

"人生係滿有遺憾的", 十分認同. 但減少未來可能的遺憾是我想做的事. 往事不可追, 但未來卻路漫漫.

子爵府

只可以講....如果要咁樣生活, 唔知你情緒會唔會頂到....人係好易生病的....怕你自己有情緒病到時影響個小朋友了...

其實我明白你係為左個家庭付出很多很多....仍都有為小朋友諗好多....想守住個家....
建立一個幸福既家真係需要好多原素, 人太多變化了... 你要睇化D....
一個滿有責任感既人永遠係痛苦D....因有太多責任了....但太自我既人係永遠都唔會體諒同明白, 偏偏個天係會咁樣安排成為一對!! 你要睇開D......

首頁
23456...9

尾頁

跳至