夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

marktanghk123 發表於 15-12-23 15:17
我自問是一個 ok 盡責的丈夫, 星期六, 日買送煮飯 (平時工人負責), 整屋企野, 執野, 每天湊小朋友返學, 有時太太那邊有幾個親人週末來我家, 也是我一個人下廚煮十幾個人既野. ...
您所講盡責係不停做呢 d ? 呢 d 會令您太太無咁辛苦 (佢應感恩您體貼), 但唔會令您同佢更近.

瑪瑙宮

marktanghk123 發表於 15-12-23 16:00
如果咁都唔叫盡責, 我好像見識一下盡責既丈夫既盡責清單應該有乜......或者我可能連呻都不應該吧.

其實無話您唔盡責, 您都無講其他 ( 約出去食飯, 行街, 買禮物) 所以了解下姐. 又唔使講到連呻都不應該咁悔氣.

瑪瑙宮

marktanghk123 發表於 15-12-23 16:07
問過佢, 傾過, 佢乜都話 ok.

要怎樣的丈夫呢 ? 要送花. 禮物, 食好野, 去旅行嗎 ? 做過了.

我有個朋友同您差唔多, 有做家務比足家用有陪/氹老婆, 但佢老婆脾氣大, 多年如是, 佢已 warn 過佢叫佢收歛下.

我朋友 case, 都唔係要搵輔導, 係另一半唔識欣賞/唔感恩/當老馮.

瑪瑙宮

candy-chiu 發表於 15-12-23 16:48
有時兩夫妻吵鬧好過自己死忍,因為你唔吵,對方唔知你諗咩嫁~
...

嗯, 我朋友又係咁講.

我同 ex 又係唔會吵架, 所以, 唔吵架都可能係問題之一.

瑪瑙宮

marktanghk123 發表於 15-12-24 08:41
我曾經懷疑她是否完美主義者, 但觀察了十多年, 肯定不是.

我覺得似係, 您如何肯定佢唔係呢? 我見過呢 d 人, 自己一定啱, 人地一定唔啱/唔得. 佢都應該學歷高而能力/外表都幾好, 有點/或極度自戀. 所以, 您不在佢眼內.

P.S. 昨晚也是一樣, 十問得一應. 最多的回應是 "唔".

我諗佢後悔結婚 (我諗咋), 有 d 男人後悔結婚都對老婆好差以作發洩.

Micsmall    發表於 15-12-24 17:26

瑪瑙宮

marktanghk123 發表於 15-12-24 10:42

...
但係, 如果一直鬧到爆, 做錯小小野又鬧, 唔順心又鬧, 我俾你, 你要對著她一生, 你會怎樣 ?

如果本份已盡, 修補又已做, 我個答案係, 我唔會對住佢一世.

說過了, 她不願見輔導. 就算見, 她什麼也不講, 一味話無問題, 你可以點 ?

佢逃避問題, 定唔知自己做緊乜, 定已有第三者, 佢自己至知.

瑪瑙宮

Lyllianlo 發表於 15-12-25 10:14
咁睇,應該一開頭太就佢,搞到佢覺得你咁做係應份,要求越黎越多,越多不滿
如果可以,對自己好d, 唔好為佢 ...

之前有個 post jm 就係太被寵/就, 到佢 c6 話分開時先晴天霹靂, 吓, 點解會咁架.

瑪瑙宮

veroshea 發表於 15-12-25 11:22
你不如試下乜野都唔講, 乜野都唔理, 完全抽離一至兩星期去俾佢感受下,你其實有幾愛個家和你對屋企有幾多付 ...

我諗好難, 有 d 人唔做做開 ge 野, 個心會空左.

瑪瑙宮

GabKar2012 發表於 15-12-28 21:43
我覺得樓主太怕鬧交。

以我的例子為例,咁多年我同c6都唔係好鬧交,c6又唔鍾意講心底話,結果積積埋埋原來 ...

我覺得, 樓主對太太已不愛了, 太太愛唔愛佢亦係無答案, 咁既然大家無愛, 又唔想離婚, 咁講清楚想點, 要求番自己想要的寧靜都得卦.

首頁

尾頁

跳至