夫婦情感

跳至

首頁
34567...9

尾頁

子爵府

回覆 marktanghk123 的帖子

我感覺喺你太太覺得自己成熟了, 以前喺細路女所以有比你照顧嘅感覺, 不知從何時開始你太太變得權威了. 而你就仲喺停流响10年前. 大家思想變了所以你都甚麼佢都滿意.

子爵府

回覆 QUEEN314 的帖子

你做甚麼佢到吾滿意

別墅

marktanghk123 發表於 15-12-23 16:07
問過佢, 傾過, 佢乜都話 ok.

要怎樣的丈夫呢 ? 要送花. 禮物, 食好野, 去旅行嗎 ? 做過了.

ching 我都係咁.... 不過而家我明白左一 d 野....

對對方太好亦未必係好事...

有一 d 人會感恩.... 有一d 人會覺得理所當然.... 什至有一 d 人覺得有壓力....

加上.... 乜野事都會變...

如果比我... 我會試下傾, 傾唔到... 我會寫信... 純粹同佢講反你既感覺...

男爵府

marktanghk123 發表於 15-12-24 11:02
我們有工人, 不過有些事不用工人做.

我同佢傾計係等小朋友訓了之後, 大家坐在梳化上傾. 我問, 佢 "唔", ...

其實你最初講左人夾人,我覺得已經講完架喇,就係你地確實唔係好夾

氹人方面,我都明白生活咁忙都唔想點氹,仲要唔係易氹。不過,氹人從來唔係易事,你要知道對方好多嘢,計好TIMING,加上你表現自己方式恰當先會成事。當然,唔做或做唔到都唔會有人怪你,邊個唔想返完工休養生息,我休息時間比你多,責任比你少,我一樣冇乜心機氹人

男爵府

MommyPanel勳章

搵社工,我同老公都面對緊,搵左傾左,真係會好好多。唔好問呢度人意見,好多jm唔係專業,你搵社工幫你地搵核心問題先可解決
Black List below seller:魔怪媽媽
waieva13 ,adj4102, tiffytiffy2002
melody00,BAIDEN,heib0910,miffychsno8(Lai mei la)
hi952,waiyi1011,MC82"9277*334"
(BOC =012 608 1009846 9 chan wai yi)

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

樓主, 你順著自己意願做吧!

你想解決問題, 你老婆連輔導都唔會去, 還是覺得無問題? 即係話佢自己既行為, 都唔覺有問題, 所以只有你單方面去承受, 希望你能釋懷, 你已經包容唔到你老婆, 沒有愛就會爆炸, 像你老婆對你一樣, 你還要去決定離開與否, 長始下去, 受壓只有你一人

洋房

也可以去找社工或輔導,單方面傾睇下點。其實佢地講乜我大概都知。

對,可能佢唔覺得自己有問題,或是問題是由我製造出來吧。

我想起我家族中一位老人家,八十幾歲死,佢忍左另一半六十幾年,日日唔開心,最後對頭先死,佢跟著幾年後死埋。佢生前成日講,都係為班後生。的確,佢既存在令果個家庭相對隱定。但係有時佢來我家,一講就喊,心酸,唔知人生為乜。佢老對頭死後,見佢成個人輕鬆晒。不過果陣都成七十幾八十。

唉,我可能步佢後塵都唔出奇。不過我忍功一定無佢咁勁。畢竟佢後生捱得好勁,乜苦都試過,可能咁樣鍛鍊非人能耐......

大宅

回覆:marktanghk123 的帖子

之前坐車時聽到有位太太一上車就大鬧老公,鬧佢有冇腦………一直鬧到落車,我覺得個男人好慘,好冇面,我老公亦在場,我哋望住個對夫婦,個女嘅完全冇收口,繼續鬧,當時我好想出聲,妳當佢係咩?咁鬧法,即是好討厭佢啦,點解唔索性離婚? 同時間,我又覺得個男人唔爭氣,點解唔制止個老婆大庭廣眾鬧佢喎~ 細細聲係佢耳邊話不如返屋企再講啦,咁就冇咁太尷尬啦!

你太太可能鬧慣咗,你又冇制止佢,下下逆來順受唔得架。話佢知,你需要佢尊重,佢都唔想嫁俾個奴隸架? 你亦應該振下夫網啦~

大宅

畀面勳章

回覆:我還可以怎樣走下去

不如咁,搵一日,搵個靜靜地嘅地方,小朋友唔係到,你地鬧一場大交,比你自己發洩下,將你嘅不滿一次過發洩,朋友教我,只有鬧一場交就會對大家增加了解,最起碼比你老婆知道你地嘅狀況
暫時放底小朋友呢個問題,你都話佢對小朋友好好,我諗佢都唔想頭家散

大宅

我跟你的情况一樣,只是男女角色調換了。為了小朋友,無奈繼續。每天很怕見到佢,怕又被他鬧,自己的自信心也下沉。是否下半生也是如此渡過?

子爵府

如果能夠有尊嚴地繼續共同生活, 請不要輕易說離婚.
但如果話事權不屬於你, 離婚已經在你面前,
請明白退一步海闊天空.
回頭看,你可能會感謝她讓
你明白什麼是真正的自由.

祝福你!

別墅

引用:傾到已經無野傾, 因為每次佢都話自己無錯.

原帖由 marktanghk123 於 15-12-23 發表
傾到已經無野傾, 因為每次佢都話自己無錯. 我唔想鬧交, 所以到某個位我一定收聲. 事實上, 每次佢大鬧我都是 ...
你太太原生家庭係點樣嘅?

大宅

我家的C9有d似你所說的,她對外人very nice。但回家後便如脫了羊皮的狼,回復真身,有事脾氣便出來。
我無你咁好脾氣,所以只要是放假,兩個人一起(家有小朋友),大部分時間都鬧交。我有好多次都想調低對她的關係,當她是“路人甲”,當她是roommate。你就當隔離八婆鬧老公,唔關你事。

但我覺得成世人,咁樣過很難頂,所以我有時會當佢平靜下來後,跟她說,你想往哪裡,便往哪裡走就是問問她想最後大家的結果是什麼,那麼便做相應的事。我會成日講,問問你想去哪裡。如果大家都對目的地有共識,便往哪裡走吧。

但我不鼓勵離婚,這肯定對你有想象不到的後果。我有你類似的經歷,不想在這里公開。以前年輕會衝動,現在回頭想。。。。。。。

就算你預定會大吵都好,來問問她, 你想去哪裡?(你究竟最終想點?是否想大家分開?)

大宅

育兒性格勳章

我先生都係頑固X,無得改變

大宅

引用:我自問是一個+ok+盡責的丈夫,+星期六,+日買

原帖由 marktanghk123 於 15-12-23 發表
我自問是一個 ok 盡責的丈夫, 星期六, 日買送煮飯 (平時工人負責), 整屋企野, 執野, 每天湊小朋友返學, 有 ...
樓主應該是一個好好的丈夫。

你老婆這幾年脾氣差了。原因會否受男家的委屈,點做得好,男家身邊也有好多三姑六婆,批評她。她透不過氣。

我一直就要忍受,老公家人的不體諒,不單止是男家的親戚,仲有99 的豬朋狗友。因他們是蝦我自己一個跟他們一起,身邊沒有自己的家人朋友。老公亦只是孝順他的父母。我感到好委屈及情緒不開心。

我只是假設這個情況,並不是說你家庭如何,請見諒。

你有沒有她的親戚朋友可以打探吓?

希望你能化解這個問題。

男爵府

引用:唉,原來呢個世界仲有好男人,而我每日就承

原帖由 carlamlam 於 15-12-24 發表
唉,原來呢個世界仲有好男人,而我每日就承受著老公有小三,点解呢個世界噤唔公平,噤嘅女人都有噤好嘅老公 ...
有好男人,但係少之又少,我c6又係有小三,又係臭脾氣。。離開係好辦法

男爵府

引用:Quote:XCARX 發表於 15-12-23 15:56 你們倆

應該沒有什麼大問題, 鬧大交都沒有試過.

是的, 一直都是如此. 未結婚, 我已經幫佢還讀書既錢, 幾萬蚊. 我 ...
咁睇,應該一開頭太就佢,搞到佢覺得你咁做係應份,要求越黎越多,越多不滿
如果可以,對自己好d, 唔好為佢諗太多,等佢知到你之前既好

我ex都係太就我,唔鐘意嘈交,雖然係我話分手,但之後諗返,佢為我做左好多細心野,但我冇留意,成日小事就話佢,成日發脾氣,覺得好對佢唔住
但最重要係,因為佢唔鐘意嘈交,咩都唔講,問題就越黎越大
有時真係失去左,先會識珍惜,唔係要你離開佢,可能你要忍心,唔太放佢係心,小左你既照顧,佢先發覺自己幸福

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

你不如試下乜野都唔講, 乜野都唔理, 完全抽離一至兩星期去俾佢感受下,你其實有幾愛個家和你對屋企有幾多付出(當然你自己心態不是要鬥氣, 一定要平和)。

因為好多人對别人的付出巳變成理所當然,而付出者往往在得不到認同,開始越來越灰,不想再單向付出, 而想抽身離開。

你不妨試試,當一個人開始感受到身邊人産生變化時,特別會懂得思考。

~不要計較生命中不足的地方, 反要珍惜生命裹擁有的一切~  ~ 我們往往忙於計劃明天, 卻忘記珍惜今天巳擁有的, 彷彿我們從未好好活在今天~  ~ 不要窮盡一生去賺取財富, 最終只會耗盡財富去重整健康 http://i117.photobucket.com/albums/o61/ANDYCH151/829.gif

瑪瑙宮

Lyllianlo 發表於 15-12-25 10:14
咁睇,應該一開頭太就佢,搞到佢覺得你咁做係應份,要求越黎越多,越多不滿
如果可以,對自己好d, 唔好為佢 ...

之前有個 post jm 就係太被寵/就, 到佢 c6 話分開時先晴天霹靂, 吓, 點解會咁架.

瑪瑙宮

veroshea 發表於 15-12-25 11:22
你不如試下乜野都唔講, 乜野都唔理, 完全抽離一至兩星期去俾佢感受下,你其實有幾愛個家和你對屋企有幾多付 ...

我諗好難, 有 d 人唔做做開 ge 野, 個心會空左.

首頁
34567...9

尾頁

跳至