自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章

話說前幾日去某一幼兒園度同B女面試託嬰班, 咁啱有幾個家長一齊面試

咁我地幾個講到讀小學問題, 我一直都諗住比女女讀我以前間小學, 因為校友可以有10分

有個家長就話趁以家同個女去洗禮先, 咁就可以多5分, 增加入學機會

我自己雖然有返教會, 但未決志, 我覺得信仰係好個人, 如果第時個女要信要洗禮, 應該係由佢決定, 而唔係我, 點知我一話我未必會咁做時, 竟然係有兩個家長話我咁做好蠢, 仲話讀書搵學校好緊要, 呢5分有得攞做咩唔去攞

之後我就無理佢地了。

我真心覺得, 佢地歪曲晒個5分嘅原意, 同埋, 因為咁去洗禮, 比我感覺已經係教小朋友去講大話。

唔知有冇JM同意我講法呢? 定係, 以家根本就係咁?

伯爵府

回覆:淘寶 的帖子

校友10分吾係重好過宗教5分咩?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

好好的身教, 唔好比人影響, 撐你!

la_source    發表於 15-12-24 11:46
babykaman    發表於 15-12-24 02:27
wcpcelia    發表於 15-12-23 17:31
山豬    發表於 15-12-23 16:57
sweeticandy    發表於 15-12-23 16:53
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

佢的價值觀有偏差,信仰你心靈的支持,係重心出發,如果只為果5分就變得沒意義了,可見好多咩咩教友會做出背離教義的行為,可能真係出於5分已成為教徒。

pppsze    發表於 15-12-24 00:48

伯爵府

回覆:有兩個家長話我好蠢

自從計分出咗,好多偽教徒都出現咗。

男爵府

我有朋友...佢為左個BB 入到好學校,佢全家信左教......

侯爵府

好媽媽勳章

現今某d家長唔同以前古惑揾著數招特別多,正正經經返而覺得人蠢

子爵府

回覆:淘寶 的帖子

撐你,你唔蠢

琥珀宮

畀面勳章

引用:話說前幾日去某一幼兒園度同B女面試託嬰班

原帖由 淘寶 於 15-12-23 發表
話說前幾日去某一幼兒園度同B女面試託嬰班, 咁啱有幾個家長一齊面試

咁我地幾個講到讀小學問題, 我一直 ...
我有個同學,原本無宗教,為咗個女入幼稚園(?小學),信咗基督(受洗埋),點知幾年後,為咗要入心儀學校,改咗入天主教,個女入咗中學後,周圍好威咁同人講自己醒

大宅

引用:話說前幾日去某一幼兒園度同B女面試託嬰班

原帖由 淘寶 於 15-12-23 發表

人地係咁,唔代表我要咁做。正如有人衝紅燈,而我一定唔會!

加油!做對的事,以身作則!

珍珠宮

唔係只計是但一樣咩

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

milkylok 發表於 15-12-23 16:45
如果係校友.. 10 分.相同宗教 5 分.

如果舊校又係相同宗教就有.. 25 分了..

不過..其實睇下係咩學校啦...

神校都要.. 25 分先穩陣.

但只係舊校..其實又無乜咁既必要.

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

I9528 發表於 15-12-23 16:51
我有個同學,原本無宗教,為咗個女入幼稚園(?小學),信咗基督(受洗埋),點知幾年後,為咗要入心儀學校 ...
仲好意思周圍同人講既..

子爵府

2018復活節勳章

you are right

子爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

newcook 發表於 15-12-23 16:45
好好的身教, 唔好比人影響, 撐你!

我自己都係返緊教會而未進行洗禮 亦一樣企硬唔因為多拿5分去做呢件事

melody228    發表於 15-12-24 00:50
chamomile    發表於 15-12-24 00:33

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

淘寶 發表於 15-12-23 16:43

你有原則,支持。我有朋友畢業於一間天主教女校有中學backup, 女兒基本穩入。
但因為佢現在信仰是基督教,最後都係決定放棄,經大抽獎,選基督教學校,最後入第一志願的基督教學校。真正有信仰的,靠著祈禱就可以了。

那兩位家長好理解遊戲規則,但迷失了。

公爵府

計分真係好白痴 特別宗教 我唔明同一個宗教有幾加分囉? 好奇怪

子爵府

2018復活節勳章

milkylok 發表於 15-12-23 16:45
校友可以再加宗教有15分,如果加埋係適齡..己經有25分差唔多入梗!

男爵府

畀面勳章

【佢地歪曲晒個5分嘅原意】, 但好多家長都係咁入到佢地的dream school呢﹗

伯爵府

我都有朋友因為要個仔讀心儀小學,全家受洗

首頁

尾頁

跳至