自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

話說我地一班同事好怕同老細食飯,除非係老細叫到,否則絕不會主動約老細。原因係佢比較麻煩,佢係吾會輕輕鬆鬆比你食餐飯,好鐘意襯食飯講公事/順便開會(但每日例會照開),又鐘意抽問人野,又多口水,次次食足2,3個鐘!因佢係鬼佬關係而我地大部分雖然英文ok, 但始終不是如外國長大果D咁流利,所以一齊食親飯都好辛苦...待續

珍珠宮

大家應該都知同老細/上司食飯呢D政治飯可免則免。我地做得耐嘅同事個個都清楚老細係咩為人,個個都吾想同佢同桌。亦有共識如非必要不要挑起老細條食飯引。
我個年輕同事,都做左超過一年,平日老細好鐘意同佢傾下計,佢就可能無嘢攞野黎講口爽爽話不如明天一齊lunch! 老細聽到好快話好,我望一望佢時佢已知自己講錯嘢!問題係明天放半日,全世界一到1點就走,然後各有節目!話口未完,老細已叫祕書訂左枱,同事們之後逐個打電話比佢話佢做乜口多多,全世界都好無奈!你地有無D另叻吾切同事?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:有時真係比D入世未深嘅同事激死(emoji)

下!好慘喎!咁你地聽日咪有排唔洗走
我會想殺左佢

公爵府

多得佢唔少

wcpcelia    發表於 15-12-24 10:52

子爵府

引用:大家應該都知同老細/上司食飯呢D政治飯可免

原帖由 老翻太太 於 15-12-23 發表
大家應該都知同老細/上司食飯呢D政治飯可免則免。我地做得耐嘅同事個個都清楚老細係咩為人,個個都吾想同佢 ...
嘩!真係多得佢唔少!佢知道衰左咩反應

男爵府

回覆:老翻太太 的帖子

你同事真係呢明明放1點,食埋個政治午餐,分分鐘4點幾先收得工

複式洋房

,可唔可以話約左戈唔去

侯爵府

好媽媽勳章

個同事C十次都唔夠

珍珠宮

EvaHui520 發表於 15-12-23 23:33
嘩!真係多得佢唔少!佢知道衰左咩反應

佢係知衰但又知吾晒,猛以笑遮醜話'邊關我事啫,諗住吹下水點知老細黎真唧!'我嬲到標煙!

男爵府

下,個同事咁豬架。係都唔好㨂明天啦。還咁好彩可以放半日

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆:老翻太太 的帖子

呢個同事咁唔識做架!!

人生本是苦

男爵府

引用:話說我地一班同事好怕同老細食飯,除非係老

話說我地一班同事好怕同老細食飯,除非係老細叫到,否則絕不會主動約老細。原因係佢比較麻煩,佢係吾會輕輕 ...
至怕豬一樣嘅隊友

little_lovebb    發表於 15-12-24 13:56
Chirley    發表於 15-12-24 12:43
natjosejim    發表於 15-12-24 10:38

珍珠宮

同埋我好鬼憎人自己想嘅嘢就扯埋其他人落水,你不可以代表我囉!你鐘意吾代表我地都鐘意架

Chirley    發表於 15-12-24 12:43

禁止訪問

畀面勳章

RE: 有時真係比D入世未深嘅同事激死(emoji)

伯爵府

引用:同埋我好鬼憎人自己想嘅嘢就扯埋其他人落水

同埋我好鬼憎人自己想嘅嘢就扯埋其他人落水,你不可以代表我囉!你鐘意吾代表我地都鐘意架
...
係,至憎。例如聖誕節話要交換禮物,雖然話係開心事,不過唔係個個都想收到份未必用得著嘅嘢。。。公司party搞咗一次已經應酬咗,仲話要team內搞多次,無謂,唔join又唔好意思。

琥珀宮

引用:大家應該都知同老細/上司食飯呢D政治飯可免

大家應該都知同老細/上司食飯呢D政治飯可免則免。我地做得耐嘅同事個個都清楚老細係咩為人,個個都吾想同佢 ...
嘩好慘

男爵府

我會話我約左屋企人做節,由得佢自己同老細吃

伯爵府

引用:話說我地一班同事好怕同老細食飯,除非係老

話說我地一班同事好怕同老細食飯,除非係老細叫到,否則絕不會主動約老細。原因係佢比較麻煩,佢係吾會輕輕 ...
佢只係話一齊食lunch,咪由得佢去羅,點解關你地事?唔係放工即走嗎?

伯爵府

最怕同高層食政治飯,食龍肉都無味

別墅

首頁

尾頁

跳至