爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想換部2手七人車,budget 10萬留下, 想請問你地會揀邊款車

1) Honda Stepwgn ~ 係我dream car,但車價貴,02-03年款好少見有人放車出嚟

2) 日產Serena ~ 老公响28car睇中,8萬蚊,02年

3) Honda Stream ~ 多選擇,但依稀記得有用家話麻麻地,唔知係唔係呢

男爵府

好似 Honda Stepwgn 是 quite spacious.
其實買架新的都唔係好貴
二手車...始終不知上手車主搞過什麼, 同埋架車的真正 condition
車行賣比你時一定執過 D 表面野, 一到你手, 可能隱藏的問題會陸續浮現, 小心小心. 若買新的, 自己一手一腳睇 + 原廠保養, 點都穩陣些

just 路過. 小小意見

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

剛換了03年serena,好滿意!

我都係睇28car買,但賣家係大車行經紀,信得過多d,佢跟得好足,少少問題都會即刻follow番! 因車場放又信唔過,大車行經紀會好好多。

呢架車,仲慳油過05年mazda5添!

honda stream比serena 或 stepwgn,無得比,空間細好多,因屬細車堆,即picnic,m5等。

stepwgn,我就無留意,但內籠空間感好似serena最好。

但要注意係serena因車身高(所以空間感大),唔係所有停車場都入得!

民房

Agree! 'Space' is not the 1st pirority for choosing Honda Stream. Actually I am thinking to buy stream 2.0 or stepwgn.

原文章由 foggyao 於 08-9-1 22:06 發表
剛換了03年serena,好滿意!

我都係睇28car買,但賣家係大車行經紀,信得過多d,佢跟得好足,少少問題都會即刻follow番! 因車場放又信唔過,大車行經紀會好好多。

呢架車,仲慳油過05年mazda5添!

honda stream比serena 或 ste ...

男爵府

親子達人勳章

Just bought a brand new Serena from Nissan. We test drive on Toyota noah, Nissan Serena & Honda Stepwgn.

Serena is the most spacious & good command & control in Driver Seat. It is also the best price in terms of equipment offered.

Price is HKD226,800.-.

It's height is an issue but will be OK for most large or new shopping mall car parks.

男爵府

親子達人勳章

Serena is considered the best MPV for family car.

大宅

原文章由 GAT 於 08-9-2 15:16 發表
Serena is considered the best MPV for family car.

冇話邊架係最好, 市場上咁多選擇, 唔同人有唔同雖要, 百花齊放咪好囉!

順帶一提, MPV 係 Mazda's trademark. 都係叫番七人車或 minivan 啦! 等如唔好叫 Jeep, 叫 SUV 正確d.

大宅

我都係睇28car睇車, 跟住就上去長沙灣有個2手車場買左,價錢arm我又唔貴,架車到而家都唔使點整,而家我想換車都搵返呢間,起碼唔洗去第間比人呃,有咩問題我都係問佢地. 好多時佢地都好樂意幫手,有須要就pm我啦. 有好野都想介紹下比人.

原文章由 codychan 於 08-8-30 09:16 發表
想換部2手七人車,budget 10萬留下, 想請問你地會揀邊款車

1) Honda Stepwgn ~ 係我dream car,但車價貴,02-03年款好少見有人放車出嚟

2) 日產Serena ~ 老公响28car睇中,8萬蚊,02年

3) Honda Stream ~ 多選擇,但依稀記得有 ...

複式洋房

01 ODYSSEY

我有架01 odyssey 3.0想賣出去,以前用來接仔女放學,現在要返工,所以仔女坐校車,架車好少揸,有興趣可pm我

大宅

我有一駕 05 年的 Picnic, 藍色,上個月先原廠check 完,好少用,以前是假日用,但現在兩個女星期六日都要反興趣班,駕車愈來愈少用,有興趣請pm我

大宅

[deleted]

[ 本文章最後由 chpyeung 於 08-10-23 23:33 編輯 ]

男爵府

原文章由 melmo 於 08-9-2 15:48 發表
MPV 係 Mazda's trademark. 都係叫番七人車或 minivan 啦! 等如唔好叫 Jeep, 叫 SUV 正確d.
...

R u from States or at least, u used to be living in there, right?

'cause only a handful of HKese have an idea what minivan is. They though that it's another "van", you know.

As for Jeep. You are defniatelly correct. Those are SUV. Jeep is a brand which so famous in WWII (and also in Popeye, of course).

BTW, which is the best is really a personal choice. I'll say Mercedes G55 - expensive with terrible mileage

[ 本文章最後由 Aardvark 於 08-10-24 12:28 編輯 ]

大宅

http://www.28car.com/sell_dsp.ph ... 1&h_srh=lafesta

我放緊呢架, 睇下有冇興趣,好平油費

伯爵府

m~2) 日產Serena 你老公又鐘意!又平!

男爵府

End up, we choose "Nissan" Serena, 02 yrs, $89,000

侯爵府

"WISH" AR IS OK
我家有隻曳曳豬

大宅

我有架 7 人車自讓
豐田 Previa [自動波] 2001, 去片 ~

http://www.28car.com/sell_dsp.php?h_id=287611&h_vw=1

首頁

尾頁

跳至