懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我係第一胎,今個星期已經19w,本身都係肥底,有肚腩,但係就唔覺見肚…由有左到依一刻,身形又冇特別肥,肚腩又唔覺得有大左,最慘係要長時間返工,企足10個鐘,腰都痛埋,連同事都話我面青口唇白,咁我咪同99講,問下使唔使煲返D咩野食law,但係99竟然話我只係熱氣,唔需要補,生完先補就得喇……
我依家真係好擔心,但又唔知點做好喎,各位媽媽有咩好辦法呀?請幫幫我!!plz !!

伯爵府

回覆:19w未見肚,好擔心係咪不長胎?唔夠營養?

我第一胎都好遲先見肚,你有冇產檢?醫生點講呀?如果生長正常就唔洗擔心 懷孕期間都要食番d補野,如果你99咁講,自己又唔得閒,就去鴻x堂買花膠湯飲啦,長胎架

禁止訪問

大宅

我今個星期20w5d, 但係都係唔係好大個肚,我都無咩重過,仲試過輕咗添,如果你覺得面青口唇白,飲返多d湯水呀,我之前都係甘,之後我媽煲咗好多湯比我,每餐都有湯,我面色就正常返好多,我都唔係飲咩大補湯,都係花膠湯或者滚魚湯

大宅

如果醫生檢查無問題,就吾洗擔心喇。同之後會重得好快

男爵府

回覆樓主:

醫生有check佢size架嘛! 如果細左你會知架喎

男爵府

頭胎冇咁快見肚好正常喔,至於年青口唇白就好似唔妥啵,煲d湯水飲下咯

大宅

我而家係屋企會自己浸下花膠燉下鮮奶、冰糖咁,都幾好啊,簡單易整。我都過左20周先開始見肚,唔使太擔心,第一胎遲見肚的,最緊要超聲波照過無問題就得

公爵府

回覆:emilyho530 的帖子

我果時成5個月都唔明顯,不過我本嚟就瘦

複式洋房

我上星期去左母嬰健康院,冇得見醫生,只有姑娘睇我,姑娘用肉眼睇我個肚就話好正常,有聽埋心跳聲,但我就覺得好求其咁。
我對上一次睇婦科(私家)醫生係11月頭,黎緊1月15日先有得照結構,咁我就同老公講,不如今個月尾睇多次婦科,佢又話唔好,覺得我照得太密會影響身體同阿b,所以我都依家都唔知阿b size係咪正常

大宅

emilyho530 發表於 15-12-25 23:45
我上星期去左母嬰健康院,冇得見醫生,只有姑娘睇我,姑娘用肉眼睇我個肚就話好正常,有聽埋心跳聲,但我就 ...

我去睇私家唔會特別同老公講,有時擔心既話除左睇開既私家外我會再搵多個私家睇,基本上醫院真係摸下聽到心跳就算,肚入面既情況咩都唔知,所以我兩邊都有睇,有時真係求個安心咁,擔心少d野人都會無咁緊張嘛~

不過如果無特別野,只係肚細d都唔使太擔心,等照結構先睇應該都無野既

複式洋房

多謝各位姐妹幫忙!!咁我唯有等到15號先再算喇😅

珍珠宮

去檢查,醫生有無話胎size點?

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

產檢醫生有CHECK BB size.如果胎細,醫生會講你知。你話姐飲多D湯,可以長胎。

別墅

引用:我上星期去左母嬰健康院,冇得見醫生,只有

原帖由 emilyho530 於 15-12-25 發表
我上星期去左母嬰健康院,冇得見醫生,只有姑娘睇我,姑娘用肉眼睇我個肚就話好正常,有聽埋心跳聲,但我就 ...
我反而選擇1個月睇一次私家... 幾百蚊買個安心.. check 住丫b 個 status.!.

禁止訪問

複式洋房

回覆:夢裡人 的帖子

我14週去check過,阿b有8.3cm,醫生話正常

複式洋房

引用:Quote:原帖由 emilyho530 於 15-12-25 發表

原帖由 sharon270915 於 15-12-26 發表
我反而選擇1個月睇一次私家... 幾百蚊買個安心.. check 住丫b 個 status.!.
我都想月月check,但係老公又話照得太密對身體唔好喎

大宅

引用:Quote:原帖由 sharon270915 於 15-12-26 發

原帖由 emilyho530 於 15-12-26 發表
我都想月月check,但係老公又話照得太密對身體唔好喎
身體係你既,想照咪照囉,一個月一次應該冇影響

男爵府

BK Milk勳章

我瘦度都今胎7個月先見
肚大唔等於b大
反之亦然
健康先最緊要

首頁

尾頁

跳至