單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

女兒就黎兩歲,之前一路都係我外母同我太太照顧,又今日起我接回女兒照顧,剛剛餵她飲奶訓覺,她cry左好耐不停叫要婆婆要媽媽,我個心好痛,女兒幾時先會習慣又我黎照顧,如果一路都係甘,甘點算呢?...... 妳地會點呀

大宅

原文章由 kwunwa_c 於 08-8-30 23:26 發表
女兒就黎兩歲,之前一路都係我外母同我太太照顧,又今日起我接回女兒照顧,剛剛餵她飲奶訓覺,她cry左好耐不停叫要婆婆要媽媽,我個心好痛,女兒幾時先會習慣又我黎照顧,如果一路都係甘,甘點算呢?...... ...

我冇呢方面的經驗...但她只有兩歲人仔,都要時間去適認新生活。你要比多一點愛心,多一點耐性,多一點忍耐及多一點溫柔對她。當她習慣了新生活後,你可看見她一日一日的成長,你會發現今天所做的,不是白費。努力呀...你要加油

複式洋房

原文章由 fchy 於 08-8-30 23:42 發表

我冇呢方面的經驗...但她只有兩歲人仔,都要時間去適認新生活。你要比多一點愛心,多一點耐性,多一點忍耐及多一點溫柔對她。當她習慣了新生活後,你可看見她一日一日的成長,你會發現今天所做的,不是白費。努力呀...你要加油 ...

好....我會努力...唔該哂...

禁止發言

好媽媽勳章

民房

其實兩歲BB好快會適應﹐你放心啦﹐你可以同佢玩多D﹐陪佢去下公園﹐波波池之類﹐佢會好快就習慣﹐你再忍耐多一點﹐愛心多一點﹐就得架啦…祝你成功…

複式洋房

原文章由 ling0722 於 08-8-31 10:00 發表
雖然小朋友得2歲
但你唔可以任由佢咁任性
要話比佢知 而家佢唔再係同婆婆同媽咪一齊生活架啦.話佢知..當你得閒既時候會帶佢搵婆婆同媽咪 安撫下佢既情緒~比多少少耐性啦
孩子其實係好貼心架 ...

依樣我都知...但係聽到個囡囡甘叫,個心有點難受

複式洋房

原文章由 GGLee 於 08-8-31 10:24 發表
其實兩歲BB好快會適應﹐你放心啦﹐你可以同佢玩多D﹐陪佢去下公園﹐波波池之類﹐佢會好快就習慣﹐你再忍耐多一點﹐愛心多一點﹐就得架啦…祝你成功… ...

我會呀...所以今日同佢去玩

複式洋房

無辦法~感情係要時間去培養.放心啦,我諗只要2-3個月情況便會有改善.到時你要囡囡去返媽媽度佢都唔肯呀~

[ 本文章最後由 希望05 於 08-8-31 17:34 編輯 ]

複式洋房

原文章由 希望05 於 08-8-31 17:18 發表
無辦法~感情係要時間去培養.放心啦,我諗只要2-3個月情況便會有改善.到時你要囡囡去返媽媽度佢都唔肯呀~

最慘我唔係所有時間都比哂個囡,我個囡要習慣我照顧之外,仲要習慣我媽媽照顧~~~

複式洋房

你比d耐性啦!當初我由奶奶手上搶番個仔,都用咗一個月適應我家人。當中的辛苦無奈無助都會令你措手不及,不過小朋友會好快適應,記得要樂觀面對。加油!努力!
囝囝先係我至愛!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

慢慢黎啦~~~
唔急得ga,之前一向都係媽咪同婆婆照顧,而家要重新適應,係要d時間,比d時間女女啦,好快就可以適應
加油啦~~~

複式洋房

原文章由 kwunwa_c 於 08-8-30 11:26 PM 發表
女兒就黎兩歲,之前一路都係我外母同我太太照顧,又今日起我接回女兒照顧,剛剛餵她飲奶訓覺,她cry左好耐不停叫要婆婆要媽媽,我個心好痛,女兒幾時先會習慣又我黎照顧,如果一路都係甘,甘點算呢?...... ...

努力、加油呀!你哋嘅愛佢一定感受得到,慢慢會適應到。支持你!
我的小寶寶享用媽媽奶至3歲,好懷念餵奶的日子啊!

複式洋房

比時間佢慢慢習慣 你要令佢覺得 同爸爸一齊都可以好似同媽咪一齊咁開心 什至更開心! 加油啦

複式洋房

原文章由 心淡.宏 於 08-8-31 23:51 發表
你比d耐性啦!當初我由奶奶手上搶番個仔,都用咗一個月適應我家人。當中的辛苦無奈無助都會令你措手不及,不過小朋友會好快適應,記得要樂觀面對。加油!努力! ...

我會...有咩問題,我都會上黎請求下你/妳地~~
依幾日囡囡聽話左...我同佢講爸爸做野好辛苦,bb妳唔好cry啦~~佢跟住就話好..就有d唔係甘開心甘訓,都無cry....

複式洋房

原文章由 阿藍2006 於 08-9-1 01:16 發表
慢慢黎啦~~~
唔急得ga,之前一向都係媽咪同婆婆照顧,而家要重新適應,係要d時間,比d時間女女啦,好快就可以適應
加油啦~~~

我會~~
棹棹幾好ma

複式洋房

原文章由 CLBT 於 08-9-3 04:35 發表
比時間佢慢慢習慣 你要令佢覺得 同爸爸一齊都可以好似同媽咪一齊咁開心 什至更開心! 加油啦

我會~~我屋企人都會

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

棹棹而家幾好呀,越黎越多嘢講
你個女呢???
如果得閒中秋一齊出黎玩呀,我地成班單親出黎玩呀

原文章由 kwunwa_c 於 08-9-4 22:15 發表

我會~~
棹棹幾好ma

複式洋房

原文章由 阿藍2006 於 08-9-5 00:39 發表
棹棹而家幾好呀,越黎越多嘢講
你個女呢???
如果得閒中秋一齊出黎玩呀,我地成班單親出黎玩呀

依家已經無成日叫要媽媽果d,仲會訓覺同我講爸爸我愛妳,跟住自己就訓,,好乖....係..去邊玩呀?

民房

RE:加油

加油,給多點耐性與愛心及小朋友。隨著時間 流逝,她會明白的。如果你做到了,不可能會一如現狀D,加油!

複式洋房

原文章由 cat_ice6155 於 08-9-6 01:03 發表
加油,給多點耐性與愛心及小朋友。隨著時間 流逝,她會明白的。如果你做到了,不可能會一如現狀D,加油!

開始見到d成績了~~THXTHX

首頁

尾頁

跳至