跳至

首頁

尾頁

大宅

各位媽咪

請問你地同BB有冇上playgroup呀?有冇D好介紹呢?謝謝!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

啱啱喺nottingham 上完, 都ok 嘅, 上足半年有cert. 攞. 不過我個女專注力十分不足, 到第2個鐘就開始發癲, story time 時人地個個都坐定定, 係佢一個走黎走去, 捉住佢又尖叫; 做勞作時就鐘意"lam"膠水, 玩報紙.... 佢最鐘意係water play , snack time同埋songs & dance, 總之要佢坐定定就no way.
下星期會返迦南playgroup, 睇下時間短d 會唔會好d.

子爵府

好媽媽勳章

想請問迦南有playgroup? 是不是每一間都有?同埋幾錢?

禁止訪問

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 小天使 於 08-8-31 16:19 發表
想請問迦南有playgroup? 是不是每一間都有?同埋幾錢?

只係得九龍塘金巴倫道間迦南有playgroup, 我揀左每星期返二及四, $1,200 一個月, 每堂75分鐘.

男爵府

原文章由 jeje 於 08-9-1 00:48 發表

只係得九龍塘金巴倫道間迦南有playgroup, 我揀左每星期返二及四, $1,200 一個月, 每堂75分鐘.

街坊!! "nottingham"咩嚟架?響邊度同幾$$架!? 上堂時間有冇平日架?
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

子爵府

原文章由 嗅屎忽 於 08-9-1 15:22 發表

街坊!! "nottingham"咩嚟架?響邊度同幾$$架!? 上堂時間有冇平日架?

全名係Nottingham Children Campus, 都係喺九龍塘金巴倫道. 上堂時間分別係二及四, 一,三,五, 一至五, 同埋只返星期六, 平日嘅courses 返足半年就有cert. 我8月嗰個係summer course, 6 lessons $1,710.

複式洋房

我個仔剛剛開始上kindermusik, o係"學之園 (凱帆軒)"上, 由於小兒不肯坐, 不肯跟老師指示,所以我都睇唔到佢的反應, 亦因此而難於評價....但見其他小朋友都幾開心。這次一報要報10堂, 我建議未上過的家長, 都係比個小朋友試下幾堂, 睇下佢咩反應先再報多d....

男爵府

原文章由 jeje 於 08-9-1 23:40 發表

全名係Nottingham Children Campus, 都係喺九龍塘金巴倫道. 上堂時間分別係二及四, 一,三,五, 一至五, 同埋只返星期六, 平日嘅courses 返足半年就有cert. 我8月嗰個係summer course, 6 lessons $1,710. ...

嘩~街坊,你報哩個咁鬼貴嘅!? 我上緊將軍澳某幼稚園搞嘅Playgroup 6堂都係 HKD 660咋~~ 不過可能你上果個有質數啲,我上緊果個我覺得麻麻地咋~~ 一開始都係熱吓身唱吓歌仔學小小嘢(例如顏色,但時間好短),然後入課室玩吓玩具(自由玩)做吓勞作,跟住再做嘅嘢都係自由活動冇乜嘢學架喇。
你可唔可以PM你果間啲聯絡方法比我呀!? 另外你有冇聽過近我哋哩頭有乜啲Playgroup呀!? 我知道麗港城有間叫Mysiubo,唔知好唔好!? 仲有呀,你撰定心目中想報嘅幼稚園未呀!?
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

禁止訪問

大宅

Hi reneeleung,

Where is 玩具圖書館?

大宅

我個囡上kinder U (cwb), 返左一個月到, 佢都幾開心.

子爵府

原文章由 嗅屎忽 於 08-9-2 15:24 發表

嘩~街坊,你報哩個咁鬼貴嘅!? 我上緊將軍澳某幼稚園搞嘅Playgroup 6堂都係 HKD 660咋~~ 不過可能你上果個有質數啲,我上緊果個我覺得麻麻地咋~~ 一開始都係熱吓身唱吓歌仔學小小嘢(例如顏色,但時間好短),然後入課室玩吓 ...

其實大致上同妳玩嘅差不多, 不過佢係外籍女人教, 全程都係英文, 同埋一堂兩個鐘, 我諗貴在呢度啩.
我而家上緊迦南playgroup, 感覺啱我個女多d, 佢亦都好鐘意上, 所以我會keep 住比佢返迦南playgroup, 詳情pm 同妳講.
另外一個揀迦南playgroup 嘅原因就係如果喺佢地度返3個月playgroup, 唔需要面試就可以優先安排直升迦南幼兒及幼稚園, 我個女咁曳我驚我心儀嘅幼稚園唔收佢都起碼有迦南backup.

子爵府

原文章由 reneeleung 於 08-9-2 23:33 發表
RYAN仔都試過Kindermusik 响天后ArtPlus,但我都覺得麻麻地(相比起My Gym),全堂老師中夾英上課,話明係Music,但無開過CD,只係叫家長同老師跟住牆上的歌紙唱歌,做下動作。

但我有一個朋友上觀塘一間Kindermusik又話幾好。我諗係 ...

我喺TKO 都有上過kindermusik 試堂, 係私人教, 全堂都係英文兼係開CD跟住牆上面歌紙唱歌同做動作, 我覺得幾好, 本來諗住幫亞女報, 不過同佢傾開佢建議2歲先好報, 因為our time 係由1.5-3歲, 佢話好多動作例如吹口風琴, 扮火車呢一類動作我個女得1.5歲未必識, 可能會無興趣玩就嘥錢, 倒不如等佢2歲開始明呢d 野先報名, 我覺得佢都幾中肯.

複式洋房

回覆 #2 jeje 的文章

我個b在07年2月出生,請問可以上playgroup未呀?在佐敦區附近又有冇有呢? tks...

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

我個b最後報左樓下間慧中幼稚園的playgroup, 一個星期返2日, 那就由,婆婆同佢落去玩, 暫時上左2堂, 聽婆婆講都ok, 一班都是得8個小朋友到.

珍珠宮

畀面勳章

回覆 #4 reneeleung 的文章

請問你所講係邊間playgroup,唔知道可唔可以pm比我,thx!

禁止訪問

男爵府

原文章由 reneeleung 於 08-9-8 13:54 發表
Children Own Workshop(Causeway Bay):
係montessori 的tiny toddlers 班, 老師叫samantha.我都跟過bb上堂,見到d約2歲小朋友好專心咁自己做自已野, 我信motessori教學法.
每班我見約6-7小朋友, 要家長陪上堂. $2370- ...

其實我覺得最重要係陪bb上堂的家長/工人 會番到屋企同bb玩番上堂時的遊戲或唱歌. 咁bb就會投入d.

very agree on this point

首頁

尾頁

跳至