論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

子爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

子爵府

Ol0314 發表於 15-12-28 12:09
我眼花定你眼花 ?
你自己講「我自己就加姐姐底薪但同佢講明表現差會隨時停。」
底薪係唔可以任意加減。唔 ...
閣下連底薪的定義好似都無搞清楚,寫在合約裡的金額就視為底薪,我同姐姐簽的合約底薪為4010,姐姐合約期內每月簽收的只會是4010,我每月只要不支付低於4010如何犯法?我可以每月支付4010或高於4010係僱主自由,我同時寫得好清楚我同姐姐無任何協議,只有你同姐姐簽訂協議加佢底薪,而之後你又支付低於這數目才視為犯法,咁簡單道理都唔明,唔明可以打去勞工署問。

子爵府

爸B勳章

引用:工人姐姐已幫我工作3年半,過往工作表現都O

原帖由 baby.hung 於 15-12-26 發表
工人姐姐已幫我工作3年半,過往工作表現都OK,好好就說不上。今年諗住給她$1000作bouns,請問會唔會少左d呢 ...
若工作表現只屬ok, 不算好好,
當然不會給啦!

My child, you hold the whole of my heart in your small hands

公爵府

我會比過年利是同生日利是 500元-600元, 唔會比bonus. 上個月開始比食物津貼佢, 因為我洗煮飯. 但家中一樣有野比佢食.....

如果做得好, 會幫佢留番d錢等完約一次過比bonus 佢.

首頁

尾頁

跳至