跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

usbaby

咁你有無叫定香港既親友幫你睇下香港有無你阿B食開個隻奶粉呀? 有就買定先, 如果無你就要考慮遲下先同阿B戒人奶啦.

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

BB 早兩日去埋私家醫生打兩支針&口服疫苗, 探熱無燒, 但個身都好熱, 我驚得濟, 都比左一次退燒藥阿B食..................騰雞媽媽

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

原文章由 carmen1102008 於 08-10-4 14:54 發表
usbaby

咁你有無叫定香港既親友幫你睇下香港有無你阿B食開個隻奶粉呀? 有就買定先, 如果無你就要考慮遲下先同阿B戒人奶啦.

我叫左我個妹做 research 啦, 同一牌子同一種類喺呢度係 for 0-12 months, 但喺香港只係去到 6 months, 之後要轉另一種, 但轉邊種佢又唔知我更加唔知, 真係唔知點好.

我個女打完針後又係個身興興地, 但打針前一個星期出疹個身又係少少興, 醫生又話出疹打針冇問題, 但到宜家都仲興所以唔知同 d 針有冇關係, 不過有幫佢探熱又冇發燒所以冇俾藥 bb 食, 但就要成日觀察佢有冇唔妥.
生活在花旗國一年有 300 天陽光普照的城巿裡

複式洋房

usbaby,

1號的BB奶粉, 雖然話係俾0-6個月, 但係可以食到1歲以上, 因為初生嬰兒奶粉有嚴格的監控, 係安全D。 奶粉商出產2, 3, 4, 5號等, 標榜高蛋白質, 只係想D BB不斷跟住食, 其實並沒有醫學上的証據, 証明要食2號或以上的奶粉, 因為BB大咗係應該從固體食物吸收營養, 而唔係主要靠奶粉/媽媽奶。

其實如果餵母乳餵得好, 應該繼續餵, 少奶都可以繼續。我而家返工, 越泵越泵, 真係好可憐呀!

珍珠宮

isabella_mami,

多謝你話我知原來過左 6 個月大都可以繼續食一路食開既奶粉, 我都知道 6 個月開始可以食固體食物, 但以為主要營養仲係靠晒奶粉.

我由個女兩個半月大開始就唔夠奶要最夜餐補奶粉, 到岩岩 4 個月大時開始補兩餐奶粉, 其實我都想個女繼續食人奶, 每次埋身餵完見到佢望住我又笑又講野 (好似話我知媽咪奶奶好好味呀) 個滿足樣我真係好開心架, 餵奶樽係唔會咁架, 就係呢一點動力令我堅持餵人奶到宜家, 不過因為返嚟香港期間仲要去其他國家行開行埋幾日唔可以帶埋個女出街所以先想停, 我知用呢個 point 嚟做戒奶既藉口係有點牽強, 但如果唔係咁我唔知可以點.

複式洋房

其實你都講得啱, 6個月大的bb, 轉食固體如粥仔糊仔是過渡期, 咁奶粉/人奶自然係主要營養來源.
但當佢地食多d固體, 固體食物變成主糧, 咁就變咗奶粉就係輔助囉

你去其他地方幾日, 可以keep住泵, 泵完就算倒掉都好過就咁唔餵, hehe

好可憐, 今日m到, 係生完之後第一次, 唔怪得最近泵得2-3安士...
不過, 都唔知係咪因為越泵越少, 先至會m到?

珍珠宮

isabella_mami,

我到宜家都仲未嚟 M, 唔知幾時先嚟, 係呢, 有 D 人話產後第一次會嚟得比有左 BB 前多, 你有冇咁既情況呀?

越泵越少我就真係唔知因我多數埋身餵一日只泵一次, 埋身真係清到乾乾淨淨個胸係完全林晒, 泵就點泵都唔會完全林晒嗰種, 不過唔駛擔心, M 走左又會多番架啦, 加油.

複式洋房

原文章由 usbaby 於 08-9-2 05:28 發表
我囡囡 5 月 25 號

我個囡都係呀!
我自己係5月22呀!!!

民房

My Baby's BDay is May 23, born in the US.

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

邊個 23 號出世的 BB 有去 christmas party 呀?

民房

haha, 終於俾我搵到同囝囝同一日出生既bb啦. 我係沙田大圍, 得閒分享下心得. 你地依家都俾地咩bb玩呀?

複式洋房

好少bb5月23日出世咁, 佢地剛剛9個月喇, 祝咁多位523bb生日快樂呀!
bb而家最鍾意玩爬爬, 企企, 玩具就係電話, 鍾意襟掣, meet 紙, 不過好少俾佢meet
你地bb呢?

大宅

回覆 # 的文章

我個囝囝都係5月23日出世的, 喜歡玩水, "躲貓貓", 扶著跳舞, 襟掣, 爬來爬去, 東摸西摸, 看書和看電視/DVD, 但最開心都係爹地同佢玩騎膊馬的時候, 兩父子可以笑個不停。你地BB呢?

民房

haha, 我個囝都好鍾意meet紙. 平時都係玩下琴仔啦, 凳仔啦, 電話啦 (要玩真電話, 俾玩具電話佢唔要), 跳跳啦. 鍾意d新鮮野, 玩幾日又唔想玩啦.
又係好鍾意同daddy玩, 一見到daddy返來, 就一路跟住望, 又哈哈笑. 又好鍾意錫daddy.

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

各位5月23日出世的BB及媽咪你們好, 妳們有無同BB磋重呀, 自從6個月去完健康院後都無同阿仔磅過, 好想知道阿仔依家幾重。

阿仔依家識自己扶住d野企起身, 又唔肯坐學行車, 所以要成日看到實一實。

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

係喎! 妳們有無參加 0805 的bb一歲生日會呀, 睇下到時有無機會相認下嘛。

複式洋房

第一個參加唔到, 參加咗第2個, 係tina搞的!
會唔會見到呀?

大宅

係呀, 我個囝鐘意我抱, 但係就鐘意同daddy 玩, 見到daddy立即笑, daddy已經做左佢嘅playmate. 結果好多時係我抱住囝囝等佢可以同daddy玩, 所以我同daddy嘅結論係...我地兩個俾囝囝玩, 做了囝囝最鐘意嘅玩具, 哈哈!!

原帖由 yaya22 於 09-2-25 09:58 發表
haha, 我個囝都好鍾意meet紙. 平時都係玩下琴仔啦, 凳仔啦, 電話啦 (要玩真電話, 俾玩具電話佢唔要), 跳跳啦. 鍾意d新鮮野, 玩幾日又唔想玩啦.
又係好鍾意同daddy玩, 一見到daddy返來, 就一路跟住望, 又哈哈笑. 又 ...

大宅

原帖由 carmen1102008 於 09-2-25 23:33 發表
各位5月23日出世的BB及媽咪你們好, 妳們有無同BB磋重呀, 自從6個月去完健康院後都無同阿仔磅過, 好想知道阿仔依家幾重。

阿仔依家識自己扶住d野企起身, 又唔肯坐學行車, 所以要成日看到實一實。 ...

剛剛磅完, 有9.5kg, 買個磅啦, 好多信用卡用積分有得換, 方便好多架。

我都有這個煩惱, 囝囝仲想跨床欄添, 正在諗緊好唔好買張網床俾囝囝, 始終返左工姐姐未必完全睇得實, 有無好提議?

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

我參加左月尾果個生日會呀, 萬長歲月, 總有機會見面既。
原帖由 isabella_mami 於 09-2-26 09:49 發表
第一個參加唔到, 參加咗第2個, 係tina搞的!
會唔會見到呀?

首頁

尾頁

跳至