懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我計自己LMPJul 22, 今星期一先confirm有咗6wk,不過琴日因為見啡所以先去照,e生睇唔到胎long, 驚我宮外孕,話如果hcg到2000都重未見到胎long就要懷疑係宮外孕,好彩hcg得757,即係未形成到,佢要我兩日後再抽血睇hcg有冇升到(代表bb有冇長到),之前我已經有很多不愉快經歷,又再試咗大半年才有.而家唯有平常心,緊張唔黎. book 就book咗d贊育呀,睇結構呀咁同埋c+醫院,遲d都唔知駛唔駛又要cancel. hei hei..

Flyfive,
我都見攰同眼訓咗,但到達落床時就好耐都訓唔到,分泌係多同有少少燒,都成個星期啦,e生confirmed你6wk拿?幾週可以見到心跳呀?

除咗一葉酸,e生介紹咗佢自己陀緊時都食既維他命比我,Materna (Wyeth), 或者Obirmin(但會頭暈),所以我而家都食緊Materna,ok冇副作用.

我希望快d幾日後再驗hcg睇吓.

大宅

DAR

恭喜你! 又多一個五月媽咪.

我其實而家先至係5week幾, 6 week要週五才到. 其實你點解瞓唔著, 你係咪多嘢諗, 其實我地bingo咗, 就要瞓多d, 唔好諗咁多其它嘢, 咁都係影响hormones架. 其實六week都係尚早, 有好多 人到6wk都未照到胎long, 唔好擔心咁多.

如果你有d發燒你有冇睇e生, 我覺得睇下e生好d, 我係啱啱bingo咗之後成日病, 又傷風又感冒, 又骨痛, 而家就好d. e生叫我係7 週先至返去照心跳. 我其實都唔想咁早照, 都係怕未照到住.

matema 好多人都話好, 因為家e生叫我唔好食維他命住, 我諗 下次去覆診先至再問吓佢可唔可以食囉.

原文章由 dar 於 08-9-3 11:03 發表
我計自己LMPJul 22, 今星期一先confirm有咗6wk,不過琴日因為見啡所以先去照,e生睇唔到胎long, 驚我宮外孕,話如果hcg到2000都重未見到胎long就要懷疑係宮外孕,好彩hcg得757,即係未形成到,佢要我兩日後再抽血睇hcg有冇升到(代表bb有冇 ...

別墅

我早兩個星期已經keep住高温,但e生要我過100C先食葯.可能夜晚慶慶地咪訓唔好law.

其實係呀而家食埋Materna好似冇上一次冇食咁攰.但唔知要食到幾時呢?e生有叫我check咗hcg 正常既話就可以下星期尾才照多次o/u, 到時應該係7週尾喇,但以我既情況估連胎long都照唔到住. 而家見步行步,都唔敢開心得住.

原文章由 Flyfive 於 08-9-3 11:38 發表
DAR

恭喜你! 又多一個五月媽咪.

我其實而家先至係5week幾, 6 week要週五才到. 其實你點解瞓唔著, 你係咪多嘢諗, 其實我地bingo咗, 就要瞓多d, 唔好諗咁多其它嘢, 咁都係影响hormones架. 其實六week都係尚早, 有好 ...

別墅

熱血金章

dar,

唔好太擔心比自己太多壓力
可以的話休息多d, 試下飲多d 水降下溫

原文章由 dar 於 08-9-3 11:58 發表
我早兩個星期已經keep住高温,但e生要我過100C先食葯.可能夜晚慶慶地咪訓唔好law.

其實係呀而家食埋Materna好似冇上一次冇食咁攰.但唔知要食到幾時呢?e生有叫我check咗hcg 正常既話就可以下星期尾才照多次o/u, 到時應該 ...

男爵府

我黎報到呀!

我今係應該係around 6wk3d. book 左 20/10 o係 pwh 照oscar呀. 不過醫院未book呀, 未諗定 pwh or pmh. 我依家住東涌, 又有可能3/09 完租約搬返沙田, 99 附近, 煩惱中....

呢幾日搭車開始有d反胃, 尋日返工企企下有d wingwing 地, 感覺好似實在d... 個胸有時痛有時唔痛, 都唔知想點...

我下星期一會返dr. tay 度第一次checkup, 有d 緊張

希望大家一切順利, 健健康康

大宅

Dar

唔好咁擔心, 都有d sisters係好遲先至照到胎long, 如果你身唔好, 先休息多d啦. 好快會見到bb個胎long 啦, 我都係上個星期未見到, 今日星期己經見到啦.

bebeebu

恭喜你呀,你係咪第一胎?
我諗我會揀pwh, 因為我家住新界, 基本上其它e院都唔可以跨區.
原來你係睇dr tay, 我都有排呀以前, 要成十二月先到我, 所以后來揾咗第二個e生. 你幾時第一次檢查呀?

原文章由 dar 於 08-9-3 11:58 發表

其實係呀而家食埋Materna好似冇上一次冇食咁攰.但唔知要食到幾時呢?e生有叫我check咗hcg 正常既話就可以下星期尾才照多次o/u, 到時應該 ...

男爵府

原文章由 Flyfive 於 08-9-3 13:21 發表
Dar

唔好咁擔心, 都有d sisters係好遲先至照到胎long, 如果你身唔好, 先休息多d啦. 好快會見到bb個胎long 啦, 我都係上個星期未見到, 今日星期己經見到啦.

bebeebu

恭喜你呀,你係咪第一胎?
我諗我會揀pwh, 因為我 ...

係呀, 第一胎呀, 所以成日都好緊張

我諗下星期會去排pwh, 心理上大院好似好d. 但係我同事話如果我仲住o係東涌, 要生o個陣由東涌去沙田好辛苦喎 (不過我會搭的o既, 半個鐘多d啦)

我之前睇另一外一個婦科, u/s check 到有多囊, 佢話唔駛理喎, 都唔知係唔係 ~~ 後尾睇左dr. tay, check 左 hormone冇事, 所以安心dd, 同時發現有個細o既纖維瘤同子宫後屈... 我諗住唔埋o係私家定政府生都好, 都睇住dr. tay先, 佢好細心好好人, 姑娘話醫生可以follow到三十週, 做c-section先可以跟足全程喎

洋房

我都應該係09年5月預產, 但好攪笑地我自己驗左兩次, 分別用兩個牌子驗孕捧都有淺色的線, 我已經持續高溫15, 我自己係第14日, 同15日驗左都有淺色的線, 但2/9(第14日)下午去睇醫生驗尿又驗唔到, 叫我留3/9(第15日)早上的尿, 要一個wk先有消息, 其實係咪早得濟, 未夠黃體素呢? 所以醫生係果日下午驗唔到呢?

大宅

leung_lulu

嘩, 其實驗血驗唔到, 咁你個e生有冇同你驗血呀?

bebeebu
你可以排定pwh oscar先啦, 都好full呀, 我都係下個星期先至排pwh公家, 因為我下個星期先至攞到e生封信, 上次係唔記得問佢攞, 我係睇陳志慧e生, 佢可以跟埋生, 所以我唔駛担心產檢問題囉.

原文章由 leung_lulu618 於 08-9-3 14:26 發表
我都應該係09年5月預產, 但好攪笑地我自己驗左兩次, 分別用兩個牌子驗孕捧都有淺色的線, 我已經持續高溫15, 我自己係第14日, 同15日驗左都有淺色的線, 但2/9(第14日)下午去睇醫生驗尿又驗唔到, 叫我留3/9(第15日)早 ...

男爵府

原文章由 Flyfive 於 08-9-3 16:20 發表
leung_lulu

嘩, 其實驗血驗唔到, 咁你個e生有冇同你驗血呀?

bebeebu
你可以排定pwh oscar先啦, 都好full呀, 我都係下個星期先至排pwh公家, 因為我下個星期先至攞到e生封信, 上次係唔記得問佢攞, 我係睇陳志慧e生, ...

我星期一巳經約左pwh oscar喇, 係20/10照呀

別墅

我都係持續高溫,因為應該做緊野,只要唔太燒冇咩事既. 但我奇怪點你解驗尿都要等足一個星期? 其實驗血知道一有hcg值就係有孕,我個e生即晚話比我個知個index係幾多嫁..

原文章由 leung_lulu618 於 08-9-3 14:26 發表
我都應該係09年5月預產, 但好攪笑地我自己驗左兩次, 分別用兩個牌子驗孕捧都有淺色的線, 我已經持續高溫15, 我自己係第14日, 同15日驗左都有淺色的線, 但2/9(第14日)下午去睇醫生驗尿又驗唔到, 叫我留3/9(第15日)早 ...

別墅

FlyFive,
多謝關心.我之前都有諗過睇陳志慧,不過佢好似收得好貴,所以琴日搵咗第二個,佢係好有heart,但係計埋診金驗血o/u $2000落樓,肉痛死我..

Hamburger,
多謝晒,我今日見又抺到有d啡有d粉紅色既野,剛去咗睇Dr Mo, 佢竟然照到真係有d似血塊既一達野係入面,重見到有一點好似係胎long既野,得4mm咋,驚我黃体素唔夠,重比咗安胎葯我食.而家食完冇耐就wingwing 地,唔知關唔關事. 但係個心就定咗好多喇.等過兩日度hcg睇吓有冇高到.

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

dar,
咁一定要休息多d, 醫生有冇寫假俾你呀?

其實我仲諗緊應該去政府定私家生, 私家嘅話睇開嘅醫生就可以跟足, 不過$$差好遠, 但又諗不如留番d$$買野俾bb....唉!好苦惱....

原文章由 dar 於 08-9-3 21:50 發表
FlyFive,
多謝關心.我之前都有諗過睇陳志慧,不過佢好似收得好貴,所以琴日搵咗第二個,佢係好有heart,但係計埋診金驗血o/u $2000落樓,肉痛死我..

Hamburger,
多謝晒,我今日見又抺到有d啡有d粉紅色既野,剛去咗睇Dr Mo, 佢竟然照 ...

洋房

我都係用d仔check個bingo左, 我估4/5周 仲未book去睇e生 as太早應該未有野睇到, 想請問應該幾多周去睇醫生? 有冇好既婦產科醫生介紹 kln side, 而家有d咩要注意? 自己出去葯房買住叶酸 & 維他命食, 有冇問題? thanks 各位mami
原文章由 Flyfive 於 08-8-31 18:55 發表
我唔知咁開呢個TOPIC會唔會太早呢.
我的預產期係五月一日, 一個月的新開始, 想同其他同月的預產媽咪交流吓資料及心得.

洋房

想請問咩係 oscar? only政府醫院先有 ??
原文章由 BeBeeBu 於 08-9-3 12:57 發表
我黎報到呀!

我今係應該係around 6wk3d. book 左 20/10 o係 pwh 照oscar呀. 不過醫院未book呀, 未諗定 pwh or pmh. 我依家住東涌, 又有可能3/09 完租約搬返沙田, 99 附近, 煩惱中....

呢幾日搭車開始有d反胃, 尋日 ...

別墅

e生比咗1wk假,我只係放咗1day但如果流血唔多佢叫我可以照返工.
c+門診可以有咩事都快d有得睇,政府門診咪當後備law又無得要求咁多. 所以只要買個安心貴d都要, 但到生個時咪到公立law.

原文章由 prettimami 於 08-9-3 23:03 發表
dar,
咁一定要休息多d, 醫生有冇寫假俾你呀?

其實我仲諗緊應該去政府定私家生, 私家嘅話睇開嘅醫生就可以跟足, 不過$$差好遠, 但又諗不如留番d$$買野俾bb....唉!好苦惱....

...

男爵府

原文章由 crazyfrog 於 08-9-3 23:16 發表
想請問咩係 oscar? only政府醫院先有 ??

oscar 主要係照bb 有冇唐氏綜合症, 好似around 12-13 wk照, 一定要book定呀

禁止發言

大宅

原文章由 hoohooha 於 08-9-4 09:32 發表
crazyfrog
me2. I went to see dr. on 31 Aug 08, the dr. didn't want to do the test for me becoz he thinked it's too early to do it. But I insist to do the blood test and the result of the HCG index ...

其實見你地week6-7先至第一次checkup, 我今日先至係wk6, 不過我己經check 過兩次.... 一次係貪得意自己去照幾多個胎long.

我而家都係公立私立兩边book, 有急事會去公立生, 因為他們彈性比較大d, 如果係按原定計劃會去私家生.

大宅

Flyfive & 各位!
我今次半正式黎報到啦! 本來聽日先去e院抽血驗孕, 但今朝忍唔住用clearblue check, 點知bingo 咗! 我超開心! 因為我試咗2年唔得, 又做咗2次iui都失敗, 今次第一次做ivf, 抽咗13啦egg, 但只得1粒胎可用, 初時好失望, 點知1個胎都中到!好開心!
上網check過, 預產期5月14日.

首頁

尾頁

跳至