論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

Agent介紹一個只在港做左7個月的姐姐,佢話顧主好harsh 所以resign,唔係比人抄,仍可考慮嗎?我怎知她是lay off or resign?

象牙宮

工人想要什么工?

高薪, 不要做, 雇主沒要求, 她想怎樣都可以。 成公主, 港女, 港媽.... 才不 resign。

有要求, 有事做= harsh?

怎 harsh?
借口做 24小時? 單位500呎... 有冇可能先得?

-----------------------------------------
打工, 老閭不可有要求? 成立么?

讀書, 不用上學, 不用交功課, 不用考, 成立么?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

好媽媽勳章

引用:Agent介紹一個只在港做左7個月的姐姐,佢話

原帖由 Lingyau1221 於 15-12-28 發表
Agent介紹一個只在港做左7個月的姐姐,佢話顧主好harsh 所以resign,唔係比人抄,仍可考慮嗎?我怎知她是la ...
勸你都係未試,依家agency fee成8~9仟起碼,做雇主唔係太頂唔順都唔會轉過新工人,你未俾人呃呀!工人信佢一成雙目失明

男爵府

育兒性格勳章

7個月貨仔~就係一還完錢就搵工啦~一係就夾埋agent呃agent fee大家分~我用左成皮野請個工人如果唔係衰到無人有~我緊係唔會炒~佢地話僱主太harsh~第日咪就係話你~~可以的都係請個完約or overseas啦,當然唔係一定好,不過一定比斷約好的~~

男爵府

好難知道!
我都比Agent呃,
話之前工人是婆婆入老人院,所以layoff,
証件內亦沒有列出原因!

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Lingyau1221 發表於 15-12-28 12:06
Agent介紹一個只在港做左7個月的姐姐,佢話顧主好harsh 所以resign,唔係比人抄,仍可考慮嗎?我怎知她是la ...
AGENT 介紹, 你可以唔揀架嘛! 斷約係咪一定有問題? 呢句好難答! 可以話工人或僱主單方面有問題, 又或者雙方齊齊有問題都唔出奇!
但我自己就唔會博啦! 只因一句 ---->> 唔想同錢鬥氣! 寧願揀白紙一張慢慢教!

la_source    發表於 15-12-29 10:39

大宅

引用:Quote:Lingyau1221 發表於 15-12-28 12:06

原帖由 bobo101^*^ 於 15-12-28 發表
AGENT 介紹, 你可以唔揀架嘛! 斷約係咪一定有問題? 呢句好難答! 可以話工人或僱主單方面有問題, 又或者雙方 ...
同意,之前,因見個斷約工人,在香港做了兩個約,一個約九年,一個約四年,之後半年,見背景唔差,見面時好好笑容,請了但後悔!

大宅

回覆:斷約工人一定有問題?

有些工人最初係完約,之後都斷約,因為佢地之後會越來越差,以為自己曾經完約就好巴閉,對僱主有要求,最後都係斷約走。

大宅

回覆:muffincake 的帖子

Agent 話前顧主成日呼呼喝喝

大宅

引用:有些工人最初係完約,之後都斷約,因為佢地

原帖由 muffincake 於 15-12-28 發表
有些工人最初係完約,之後都斷約,因為佢地之後會越來越差,以為自己曾經完約就好巴閉,對僱主有要求,最後 ...
真係中point.

男爵府

育兒性格勳章

回覆:Lingyau1221 的帖子

都話公主和agent都唔可信你明唔明

複式洋房

工人好鍾意講大話,真係講乜都唔好信!! 我已領野!! 真心勸你唔好請!!

子爵府

回覆 Lingyau1221 的帖子

斷約9成9衰囉,唔係一定衰既!佢話僱主harsh,邊個證明係真?
請左佢,唔難保你係佢其中一個harsh僱主喎?
點知佢係咪工主?乜都唔想做唔識做,俾人話兩句就係harsh?
唔會考慮斷約囉!
你遲啲好大機會上黎呻架咋!

男爵府

回覆 Lingyau1221 的帖子

呼呼喝喝就要唔做? 咁佢樽鹽都放得好高喎.

咁薄皮, 同佢相處都要好小心喎.

大宅

回覆:Golden_Time 的帖子

大宅

muffincake 發表於 15-12-28 13:59
有些工人最初係完約,之後都斷約,因為佢地之後會越來越差,以為自己曾經完約就好巴閉,對僱主有要求,最後 ...

我第一個工人都係續完約之後變衰,結果斷約俾我炒左,共2年10 個月。個衰賓都周圍唱我harsh,講真,如果她正正常常,我使咩使成皮agent 費請過個新。

大宅

回覆:eva寶寶 的帖子

咁佢斷約去番菲律賓也可以唔提香港斷約當oversea wor

子爵府

吾好請斷約!我一向請開海外,一般都完約,今次請了個十年香港經驗的old seafood ,話前僱主經濟問題請她走,結果而家做了十個月已經常同我嘈交,成日話前僱主點好點好,事事要話事,我話人多要煮多些飯餸先生吾夠食,佢就會話咁我吾食囉!我和老公傾偈又經常插咀多事八卦,所以下個月我都請她走!

大宅

我個工人已經走左,搵份only take care 三個大人的工。唔明斷約都有人出高於巿價請佢囉!?
走果日,發現佢張床超dirty! 有M 血漬都唔洗床單!仲有頭髮、塵等。。。
平日無乜嘢做,屋企已經好多塵。佢真係超懶!

大宅

引用:吾好請斷約!我一向請開海外,一般都完約,

原帖由 babemom 於 16-01-01 發表
吾好請斷約!我一向請開海外,一般都完約,今次請了個十年香港經驗的old seafood ,話前僱主經濟問題請她走 ...
我個件係斷約菲,黎左我屋企6m,我之前吾信,結果堅後悔。串咀黑面預左,一開始已誅多要求,例如吾跟顧主出街,連15分鐘路程都話行吾到。到最近仲俾我發現係我囝d飯仔自把自為加調味,俾我話佢做左錯野仲黒面發脾氣,再繼續不停試我底線。誠信已經破產,吾想再俾阿囝佢湊。

首頁

尾頁

跳至