親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

2015 沖繩自遊行

Day 1 ()

香港航空 >> 沖繩
約11:45起飛,準時出發

預先預約酒店shuttle bus >> 東京第一ホテルオキナワグランメールリゾート

酒店 shuttle bus >> 美國村,可能是沖繩最有聖誕氣分的地,可惜不停落雨

後悔沒在美國村買襪仔,見到約300幾日元一對,之後返那霸,找不到咁平了

美國村都有間 AEON,但記住不是AEONMALL,2間距離都算近,的士估計約1000日元。

的士 >> 酒店

Day 2 ()

輕輕鬆鬆食完早餐,係酒店買定入場卷,hea11點幾先出發

的士 >> 沖縄こどもの国(不用1000日元)

唔算好大,最好是有個讓小朋友餵動物的地方,仲可以摸;也有幾樣機動遊戲,啱小朋友玩。

入面仲有個Wonder Museum ,都係啱小朋友玩。 (大人:200日元,小人:100日元)

我們全日好hea,買埋晚上個Christmasfestival 入場卷,不過覺得唔值

沖縄こどもの国 shuttle bus
>> Aeon Mall

的士 >> Aeon Mall ,千多日元

Day 3 ()

酒店 shuttle bus
>> 返機場>> mono rail >> 安里, BestWestern Naha Inn

的士 >> 沖繩世界文化王國、玉泉洞,約2600-2700日元

** 太鼓表演好睇,鐘乳石洞都值得一看

原本諗住搭巴士返那霸,但有的士司機釣泥鯭,同人share,所以1300日元搞掂,出返那霸,行國際通

Day 4 (/)

酒店 mono rail >> 縣廳前站 >> 轉高速巴士直到水族館

水族館高速巴士 >> 那霸市,周圍遊

Day 5 ()

最後一日,但雨唔細,係國際通玩了一個DIY,行下買手信,就搭Mono rail 去機場返香港了。

子爵府

可以share邊間酒店嗎?

大宅

回覆 chanpeimui 的帖子

住了這2間:

Tokyo Dai-Ichi Hotel Okinawa Grand Mer Resort
http://www.daiichihotel-okinawa.com/en/

Best Western Naha Inn
http://naha.bwhotels.jp/

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

回覆:2015 沖繩自遊行 (hea爆之旅)

請問經邊間買機票及酒店呢?

大宅

回覆 etam724 的帖子

我比較怕被騙, 只經Hutchgo & Agoda 買

大宅

引用:2015+沖繩自遊行Day+1+(雨)香港航空+>>+沖

原帖由 hobby 於 15-12-29 發表
2015 沖繩自遊行
Day 1 (雨)香港航空 >> 沖繩
– 約11:45起飛,準時出發預先預約酒店shuttle bus >> ...
請問沖縄こどもの国即係邊度? 有無中文名或邊一區?

你小朋友幾大? 我的小朋友13歲及8歲,吾知岩吾岩玩?

大宅

回覆:Octopusma 的帖子

約在沖繩中部,我覺得8歲玩還勉強可以,但13歲就太悶了,除非好喜歡動物,不過,自駕遊就冇所謂,去行個圈,玩返1個小時

大宅

回覆:hobby 的帖子

餵和摸小動物

大宅

同樣5日 23-27, 頭3日都落雨

23/12 雨 + 晚上冇雨
租車。 去國際通 dinner + 行街

24/12 雨
美國村 + Aeon + 國際通

25/12 陰 + 毛毛雨
部瀨名海中公園海中展望塔・玻璃船 + 水族館 (睇鯨鯊)

26/12 晴
水族館(外圍) free ( 海豚表演十分精彩) + 海龜 + 海牛 + 餵海豚
"大家" lunch
波蘿園 - 可以取消,唔使去

27/12 晴
浦添公園 sir 大滑梯 + outlet + 回香港

男爵府

東京第一酒店好唔好住?我見jtb上面評分不高

大宅

回覆:Jomancc 的帖子

我覺得是一間正常的3-4星級酒店,房夠大,包埋早餐,我住12/24、25都是約$910一晚,3人價錢包早餐,仲有免費接駁車,方便我這些要自己搭車的人,但如果是自駕遊,可以考慮其他有温泉或海灘的酒店

伯爵府

回覆 hobby 的帖子

酒店 mono rail >> 縣廳前站 >> 轉高速巴士直到水族館

水族館高速巴士 >> 那霸市,周圍遊

請問可否提供這高速巴士資料給我. 謝謝.

大宅

回覆:winladyship 的帖子

http://lailai-web.com/basic-info-top/transportation/bus/express-bus/

我們搭的是星期日第二班車

伯爵府

回覆 hobby 的帖子

Thank you so much.

大宅

BK Milk勳章

唔識日文又唔自駕遊去沖繩ok?沖縄こどもの国呢個地方唔識日文的3歲小朋友去會唔會悶?

大宅

回覆:Wing225 的帖子

我不是自駕遊,但見好多人都會,應該不太難

那個王國其實似小型動物園,所以唔識日文都玩得

http://www.kodomo.city.okinawa.okinawa.jp/index.shtml

首頁

尾頁

跳至