單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

Chowschows 發表於 15-12-29 17:40
這個標題我打出來都覺得痛!當日差人打電話給我說我先生出了車禍, 當時的每一個情景不斷不斷地在我腦內重播 ...

有時間可看看下面連結 :-

喪夫真的很傷痛http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=11491229&extra=&page=1

大宅

畀面勳章

引用:+本帖最後由+Chowschows+於+15-12-30+10:46

原帖由 Chowschows 於 15-12-29 發表

這個標題我打出來都覺得痛!當日差人打電話給我說我先生 ...
保重

別墅

我的育兒心得勳章

加油呀!

大宅

我情況與你相似,丈夫因急病突然離開,他走了兩個月。我有5及10歲仔仔,除了照顧他們及奶奶亦需要工作,生活及經濟上起了好大變化。但要支持住,小朋友好需要你!
明白到唔想家人擔心,所以收埋自己情緒,但喊左出嚟個人會舒適好多。你囡囡應該都好掛住爸爸,她們可能見你唔提起丈夫,又唔敢起你面前提起爸爸,怕你傷心。其實可以同囡囡一齊喊一齊回憶起從前事,樣大家都可以抒發情緒。

珍珠宮

堅強,加油啦...

複式洋房

bc97487719 發表於 15-12-31 01:52
有時間可看看下面連結 :-
剛看完以上的連結, 當事人說的話全是我心想的, 看完又哭了一場...
眼里看到的任何野都會諗起以前, 他真的很好很好...
這段時間睇左好多書和同路人的故事, 明白時間係最好的治療, 大人可以最擔心的係小朋友, 在成長的路上沒有爸爸的陪同, 影響可能係一世的事.

由其係細女, 佢同爸爸係特別有緣感情好好,佢前幾日同我講:
"我今日睇左個好有意思的電視節目叫"萬里尋爸",D小朋友自己搭飛機去好遠的地方搵爸爸, 佢地好叻, 真係可以揾到佢的爸爸.我真係好掛住爸爸."
可憐天真的小朋友以為有一線的希望她也可以好似電視的小朋友咁去某個好遠的地方可找到爸爸.

複式洋房

FANNY0704 發表於 15-12-31 10:08
我情況與你相似,丈夫因急病突然離開,他走了兩個月。我有5及10歲仔仔,除了照顧他們及奶奶亦需要工 ...
我也是還有老公家中的兩老加上又要返工, 事情發生後我請左十幾日假, 剛復工時完全投入唔到, 幸好公司同事和老闆都十分體諒我.

翡翠宮

Chowschows 發表於 15-12-31 10:50
剛看完以上的連結, 當事人說的話全是我心想的, 看完又哭了一場...
眼里看到的任何野都會諗起以前, 他真的很 ...

真係可以揾到佢的爸爸.我真係好掛住爸爸

大宅

回覆:Chowschows 的帖子

保重,加油

大宅

回覆:老公突然離世, 在一日之間我變成了單親媽

加油呀!

伯爵府

回覆:老公突然離世, 在一日之間我變成了單親媽

保重,多揾人傾,唔好谷住,會爆的

努力

每日都咁開心!!!

男爵府

引用:這個標題我打出來都覺得痛!當日差人打電話

原帖由 Chowschows 於 15-12-29 發表

這個標題我打出來都覺得痛!當日差人打電話給我說我先生 ...
想喊就喊,唔好忍, 唔需要扮堅強,如果對女見到你喊,喊完解釋番比對女聽,媽咪傷心,掛住Daddy所以喊,唔使驚,好似你地—樣,喊完舒發吓,路—樣要行,向前看,活著當下

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

Chowschows 發表於 15-12-29 17:40
這個標題我打出來都覺得痛!當日差人打電話給我說我先生出了車禍, 當時的每一個情景不斷不斷地在我腦內重播 ...
妳有個咁愛妳同女女的老公好幸福!對於老公的突然離去,傷心係難免!
意外隨時都會來,損失,不可估計!
所以我地要時刻珍惜眼前人!把握相處的機會同時間!
單親不可怕!可怕的是自己接受同面對不了面臨的生活!

妳老公咁愛惜妳都想妳繼續開心過生活!為老公為女女都好妳要繼續勇敢生存下去!
加油!!!支持妳!!

子爵府

樓主, 明白你的心情, 我也是過來人..

那種痛, 旁人無法明白其萬一。珍惜眼前人, 我一直如此, 但即使你有多珍惜, 日日形影不離, 到了那一天, 你仍然覺得遠遠不夠。

我們只能靜待時光將傷痛沖淡, 慢慢習慣與悲傷同行。我只有不斷祈禱, 希望將來能與他在天國重逢, 一起太空漫遊。

唯一的「好處」, 是我不再害怕死亡, 甚至很期待那天的來臨, 因為只有這樣, 我才能與他再見。

別墅

聽左個心好難過......... 請為左子女好好保重身體. 祝福妳!

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

加油,你能放開自己上黎傾都好叻呀,為2個小朋友好好振作,我親身經歷過這樣的童年,建議你同小朋友一齊傾,即使一齊喊,分享掛住爸爸感覺,大家努力建設將來,我當年沒有,大家好似避忌,反而令情緒抑制了很多年不能釋懷

加油,支持你
活在當下,愛得及時

複式洋房

biulam 發表於 16-1-1 17:54
妳有個咁愛妳同女女的老公好幸福!對於老公的突然離去,傷心係難免!
意外隨時都會來,損失,不可估計!
所以我地 ...
是的, 以前我一直覺得自己係好幸福好幸福的, 我們夫妻感情好好, 他真係對我好好!!!
以前我常跟他說我唔係要富裕的生活, 只要大家在一起開開心心就夠了, 但他總是說好的野佢一定會留比我同兩個女, 佢對自己就好慳. 這點我每每想起都好心痛!!

複式洋房

arron媽 發表於 16-1-3 00:03
樓主, 明白你的心情, 我也是過來人..

那種痛, 旁人無法明白其萬一。珍惜眼前人, 我一直如此, 但即使你有多 ...
arron媽: 在這裡得到幾個"過來人"的鼓勵, 我好感動, 因為過來人才會知道那種感覺是"痛"這字也形容唔到的.
你說那"好處"正是現在支撐住我的信念, 想到了那一天我們就可以重逢了!!我只想日子快點過,孩子快D大, 到了她們有了自立的一天我就可以放心地去找我的最愛了...

大宅

好媽媽,
加油!
從來從無犯錯 而離場仍是我  我不想參加戰爭
但熱愛怎平分 必須找個犧牲
請你盡量殘忍 給我絕望原因
要徹底 痛我心令我死心   我不想記住遺憾
利用我的人生 導念這舊情人
請你盡量殘忍 使我極度難堪

複式洋房

回覆 FANNY0704 的帖子

這幾天聽到一首歌唱出了我的心聲, 歌詞: