心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

老實講,如果可以,我想生4,5個……

但唔可以,我好明白自己有幾多時間陪個仔,我要返工,放工已經好累,而家小朋友讀K1,我都已經好吃力。

一早起身,帶個仔返學,之後趕住返工,放工趕返屋企已經差不多7點半,之後仲要睇下電視,做下功課,講下故事,玩下車仔,刷牙,同個仔瞓。半夜有時做下家務。老公唔係太幫到手。

我真係好鍾意而家個小朋友,就算搭地鐵,佢坐車仔,我都會\"烏”低身同佢傾計,一放假就帶佢去玩。

幸福,真係累,生二個我真係冇時間,屋企又細,因為咁,所以我同老公決定生一個就算,全心全意愛呢個小朋友,但冇朋友支持我。

我都超級想有第二個架,所有朋友都有二個,個心酸酸地呀。

珍珠宮

我支持樓主生一個, 話有個伴姐, 冇人知佢地將來感情好唔好; 你班朋友同兄弟姊妹感情好未想生多一個羅

大宅

引用:我支持樓主生一個, 話有個伴姐, 冇人知佢地

原帖由 anna59 於 15-12-30 發表
我支持樓主生一個, 話有個伴姐, 冇人知佢地將來感情好唔好; 你班朋友同兄弟姊妹感情好未想生多一個羅 ...
好多謝你呀。

你講得啱,我同我妹就水溝油,感情一向一般,但都會Keep住聯絡。但不能共住。

珍珠宮

樓主, 你唸下, 你湊一個已經咁辛苦, 其實, 每個人既承受能力系唔同, 依個世界唔會冇左邊個唔得, 最重要系你自己點睇, 旁人只系講d 冇責任既說話

男爵府

回覆:我生左一個小朋友,第二個………

我做人就睇餸食飯,今時今日㸃生4个5个你估千億新抱咩,冇錯屋又細又巴閉,又要返工有病有痛鬼可憐,做人吾洗聽咁多三姑六婆姨媽姑姐肺Up。

男爵府

tommy715 發表於 15-12-30 14:38
我做人就睇餸食飯,今時今日㸃生4个5个你估千億新抱咩,冇錯屋又細又巴閉,又要返工有病有痛鬼可憐,做人吾 ...
agree

男爵府

能力范圍內我都係只生一個, 將愛全心全意給了寶貝, 一家3口也挺不錯的呀~ 做人哪有不孤單的時候呢? 很多時候也是一個人去面對的呀, 我會提早教他要享受孤獨時

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

從來人都係要睇餸食飯架啦, 得咪生, 唔得咪唔生

人地又唔會幫你養, 你理鬼得佢

同埋, 佢地可能都係隨口UP下啫...
.........................................

禁止訪問

回覆:Icy28078380 的帖子

伯爵府

唔好理人点睇,又唔係佢哋幫你湊,生係最容易,但管教同經濟始終係有壓力,如果老公唔多幫忙,樣樣嘢都係靠自己,真係好辛苦

大宅

引用:老實講,如果可以,我想生4,5個……但唔

原帖由 Icy28078380 於 15-12-30 發表

但唔可以,我好明白自己有幾多時間陪個仔,我要返工,放工已經好累 ...
你番說話完全係我既感想,個囝剛一歲,無錯已經比BB時舒服好多,但自己要返工,長老身體麻麻無可能湊多一個,老公會幫手,不過都覺得生多個會令經濟、生活、時間、住屋方面緊張好多,依家一家三口生活其實唔錯

但同親朋友講都話我依家唔明,到小朋友大d你見佢自己玩好悶就會想生多個......但佢地一樣唔明我地既心態同環境,講就容易,生出黎養同教十幾年就得自己兩公婆受番

我最擔心就係佢大左無親人照應,雖然有兄弟姊妹都唔一好感情,唯有希望教導佢個人堅強、開朗d,識多d朋友,又搵到另一半同佢分擔

結論係唔洗羨慕別人,自己既事自己最清楚,活在當下,幾十年後既事無人知

大宅

引用:老實講,如果可以,我想生4,5個……但唔

原帖由 Icy28078380 於 15-12-30 發表

但唔可以,我好明白自己有幾多時間陪個仔,我要返工,放工已經好累 ...
今時今日的環境生一個已很夠,當然有能力當然生多幾個都好,我指能力不是錢是時間,我都是生一個,周邊朋友都是一個,而家女K1 已經要陪做功課,試問生多個根本無可能兼顧,除非做全職媽媽,又冇咁既能力,唔使同其他人作比較,我有一個已很滿足

琥珀宮

點解要酸?

大宅

引用:能力范圍內我都係只生一個, 將愛全心全意給

原帖由 Jan2010 於 15-12-30 發表
能力范圍內我都係只生一個, 將愛全心全意給了寶貝, 一家3口也挺不錯的呀~ 做人哪有不孤單的時候呢? 很多時 ...
都係嘅,我都係怕有日,我地二個大嘅唔在度,佢一個人面對,叫佢識多些朋友仔先

大宅

引用:Quote:原帖由 Icy28078380 於 15-12-30 發

原帖由 pizzafat 於 15-12-30 發表
你番說話完全係我既感想,個囝剛一歲,無錯已經比BB時舒服好多,但自己要返工,長老身體麻麻無可能湊多一個 ...
我都怕我同老公唔在身邊,佢會點……

不過呢些嘢好難想像嘅,希望佢夠堅強,勇敢同有個快樂嘅人生,早些結婚,生返個BB, 咁就好喇。

大宅

引用:點解要酸?

原帖由 tansyneko 於 15-12-30 發表
點解要酸?
因為我都真係好想生多一,二個囉,真係好可愛架。

大宅

我生左2個,要返工又無工人,婆婆會幫手接放學,同煮飯。其他家務就由我同c6做。有時我同老公都好矛盾,如果生一個,就易handle好多,又可以專心培養大嗰個。但而家2個,佢地一齊玩,又可以吾太駛理佢地自己做家務。其實,生一個都好,而家我同老公想拍拖就要分開2個畀人湊,因人地好難湊晒2個,又可以專注佢學習(而家有時同大嗰個做功課,細既又黎搞搞陣)。每個家庭都吾同,你吾好因為人地生而想生。

大宅

回覆:Icy28078380 的帖子

撇除現實的所有問題,同你一樣,都想生多個!但自問又要返工、放工又要睇仔,真的已經吃不消了⋯常常想拋下所有人和事,只做想做的事!但我明白,我是在做夢!

大宅

引用:Quote:原帖由+Icy28078380+於+15-12-30+發

原帖由 pizzafat 於 15-12-30 發表
你番說話完全係我既感想,個囝剛一歲,無錯已經比BB時舒服好多,但自己要返工,長老身體麻麻無可能湊多一個 ...
好like你的「活在當下」!

今日唔知聽日事!如果今日要擔心埋十零廿年之後既事,人生真係太苦了;每日都為了明日而活、結果每一天都虛渡了⋯可憐啊!

大宅

引用:Quote:原帖由+Icy28078380+於+15-12-30+發

原帖由 SofiaNg505 於 15-12-30 發表
今時今日的環境生一個已很夠,當然有能力當然生多幾個都好,我指能力不是錢是時間,我都是生一個,周邊朋友 ...
雖然我囝仲未返學,但都知道大左返學而家大人小朋友都好大壓力,要返工做家務又要照小朋友,就算同老公一人照顧一個大家長期都會好辛苦,一辛苦就自然心情唔好,咁樣對小朋友都唔好

我同你心態一樣呀,有一個已好滿足,你囡已K1有無覺得佢悶?有無擔心佢大個左無兄弟姊妹分擔?

首頁

尾頁

跳至