嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

回覆:Dylanlee 的帖子

西醫總對中藥有誤解,唔清楚,我2個小朋友由細食到大,宜家都好正常

禁止訪問

禁止訪問

別墅

回覆:亞仔是敏感體質小朋友,對抗鼻敏感濕疹經驗,歡迎交流

請問臺灣果多益生菌係咩牌子呀?可以PM我嗎?

我仔仔情況同你小朋友相似,今個冬天仲嚴重咗……我都揾緊有咩改善方法……

大宅

多謝你的意見,我明白中西醫都有缺點有優點,唔會盲目相信,西藥有咩副作用知幾多,你親戚無扼你,因為佢自己都相信這是事實,但佢對中藥有多認識?過度活躍症都懷疑同保嬰丹有關,我覺得應去檢查下隻藥,唔好令咁多人受害,亦可知道事實的真相。西醫成主流醫學同香港受英國統治,同西藥效果快,但是否其他醫學就無效不可信?這是個人意見。。。。。。。

禁止訪問

禁止訪問

別墅

引用:回覆 angelko 的帖子威敏益生菌,樂亦康益

原帖由 Dylanlee 於 16-01-05 發表
回覆 angelko 的帖子

威敏益生菌,樂亦康益生菌,你可以網上查下資料
THX~

其實所有食物都會物極必反,幾十盒又真係多咗DD……

好多謝你分享,我都試下你既方法,睇下有冇改善,如果真係work,再同大家分享。\'

禁止訪問

別墅

我上網search咗美國其他品牌有LP,LA,LGG成份既乳酸菌,我打算一試……當然冇威敏或樂亦康咁好,但價錢比CuIturelIe更低……
lactobacillus paracasei /casei 12.5 億
lactobacillus acidophilus 12.5 億
lactobacillus rhamnosus GG12.5 億
B.lactis 1.25 億
共50億

culturelle既LGG就50億

打算試3個月、再同大家分享成效!

*上網建議攝取量100億以上,多亦冇害*

禁止訪問

民房

bb/小朋友鼻敏感可以試下訓教時diffuse香桃木精油...比較溫和...
濕疹呀過敏呀都係同免疫力有關...都係靠飲食同運動啦...

禁止訪問

民房

回覆 Dylanlee 的帖子

OH....咁真係要益生菌喇...

別墅

引用:回覆 angelko 的帖子LG G菌12.5億,我覺得

原帖由 Dylanlee 於 16-01-14 發表

LG G菌12.5億,我覺得份量唔夠,康萃樂數量多,好d
係呀,咁上網睇過攝取量最好100億以上、咁佢食兩粒,加埋另外3個成份都夠100億,可以一試……

禁止訪問

禁止訪問

別墅

引用:回覆 angelko 的帖子因為只有3種益生菌可降

原帖由 Dylanlee 於 16-01-14 發表

因為只有3種益生菌可降IGE, LP33, LGG,仲有一種好似是唾液益生菌。其他冇效架,所以 ...
但我睇過樂亦康同威敏成份,但以呢3隻菌為主bor
LA菌,Lp菌,同埋LGG菌呀!
等我試完再同大家分享,
如果真係work,就慳番好多$喇!

別墅

回覆:angelko 的帖子

剛剛我臺灣朋友覆我,幫我訂到樂亦康第三代,實在太好了,貴就貴D,為起上泥成3佰幾蚊一個月……又即管試下先……

禁止訪問

首頁
12345...10

尾頁

跳至