嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

我隻濕疹b就快11個月,6個月開始食粥仔時用魚湯(紅衫魚熬的)做粥底,點知亞b敏感,於是亞b唔係食豬肉蔬菜粥、就係鷄肉蔬菜粥,幾乎5個月啦。早前已開始食bb芝士同蛋黃,都ok。試過俾豆腐佢食,不過佢唔係好中意食。

隻豬中意食粥唔中意食奶,不過佢可能食粥唔係咁吸收,磅數自6個月大開始食粥後就跟唔到原先條生長線,所以想試俾亞bd不同sources既蛋白質,魚可能易吸引d

想請教大家開始俾魚bb食會俾乜野魚呢??

點俾法 ?? (先蒸熟再加落d蔬菜粥到,或係放落d粥到一齊煲 à 我見有d mami話俾三文魚魚生片放落d粥到一齊煲)

唔該晒!!

大宅

any views ??

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

如果bb易敏感, 應該試淡水魚先~
其實魚係高至敏食物, 外國一般話over 1先食得, 只係中國人較少出現敏感反應
但係你嗰個係濕疹B, 我諗最好小心d, 食淡水魚先~~
我多數買鯇魚, 因為容易去骨, 工人切細片就咁放粥連米煲, 無乜技巧架~

大宅

原文章由 kerkermui 於 08-9-3 09:48 發表
如果bb易敏感, 應該試淡水魚先~
其實魚係高至敏食物, 外國一般話over 1先食得, 只係中國人較少出現敏感反應
但係你嗰個係濕疹B, 我諗最好小心d, 食淡水魚先~~
我多數買鯇魚, 因為容易去骨, 工人切細片就咁放粥連米煲 ...

唔該晒,鯇魚好似可以一舊舊分開買,請問鯇魚你買邊部份容易去骨d?

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

原文章由 amy_lee 於 08-9-3 09:58 發表

唔該晒,鯇魚好似可以一舊舊分開買,請問鯇魚你買邊部份容易去骨d?

我見超市有一pack pack腩賣, 我多數買呢d, 一歺一舊~

子爵府

好媽媽勳章

我想問,亞女7個幾個,想比佢食魚粥,但係佢要食好綿,咁d魚蒸熟後重需唔需要打爛佢呢?

大宅

通常亨媽會買鯇魚腩 , 薑蔥蒸熟後加少許豉油調味 , 起骨去咗d紅色瘀血部分 , 用筷子壓碎 , 加落煲好嘅粥仔 , 再加d攪碎瓜 or 菜 , 再將電飯煲仔內膽成個攞去明火返煲至滾起 , 食得 .
http://hk.myblog.yahoo.com/chanaggie/
有空請來逛逛喔 !

大宅

星期六買咗游水既"倉"魚,諗住易起骨,點知亞b食幾啖就有反應,耳仔、面仔同眼仔都勁痕,腫晒,手仔又開始出疹 ,嚇到粥都唔餵,即刻落樓下睇e生,好彩e生睇完話只係d皮膚有敏感反應,無影響氣管,嚇c我地

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

m..佢咁敏感既唔好比佢食住la.
過瘧一歲至少少比佢試la
如果唔係佢辛苦ja.
過左一歲後,平時你地蒸魚食時係落調味前夾起少少比佢試
每次少少咁,可能會好d無咁易敏感ka.

別墅

無鱗嘅魚係唔適合比細B食架!!!我BB九個月開始就食"烏絲","沙猛".....D肉好滑、好甜,又用"牛秋"煲番茄薯仔湯做D粥/粉嘅湯底,呢D都係無法人工治養既海魚,比較天然有益。

大宅

hehe , 亨仔啱啱今日食完 '馬頭' 魚拆肉加粥仔 , 超正 !

原文章由 crisma 於 08-9-8 21:10 發表
無鱗嘅魚係唔適合比細B食架!!!我BB九個月開始就食"烏絲","沙猛".....D肉好滑、好甜,又用"牛秋"煲番茄薯仔湯做D粥/粉嘅湯底,呢D都係無法人工治養既海魚,比較天然有益。 ...
http://hk.myblog.yahoo.com/chanaggie/
有空請來逛逛喔 !

大宅

原文章由 crisma 於 08-9-8 21:10 發表
無鱗嘅魚係唔適合比細B食架!!!我BB九個月開始就食"烏絲","沙猛".....D肉好滑、好甜,又用"牛秋"煲番茄薯仔湯做D粥/粉嘅湯底,呢D都係無法人工治養既海魚,比較天然有益。 ...

唔該晒~~

大宅

原文章由 亨仔媽咪 於 08-9-9 23:10 發表
hehe , 亨仔啱啱今日食完 '馬頭' 魚拆肉加粥仔 , 超正 !

好羨慕

大宅

亨仔今日食 '黃花' 魚拆肉加粥仔 , 都勁好味喔 !

原文章由 amy_lee 於 08-9-10 16:14 發表

好羨慕
有空請來逛逛喔 !

首頁

尾頁

跳至