婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

昨天6299同我媽咪去飲茶,佢想畀我個仔食潮洲有鹽勁咸嘅花生,我個仔得20個月大,連平時都好鍾意亂咁畀嘢我個仔食嘅99都極力阻止講唔好畀我個仔食,我62就死都要畀,我個仔好彩一咬就吐返晒出黎!我媽咪返黎同我講,我真係興都死,好彩昨日阿仔無嘢,無敏感,但係咁咸都死啦!一時諗,佢地係咪要攪到個孫出事,又透唔到氣,又入院先高興!

複式洋房

唉, 我個6299都一樣, 乜都比個BB食. 62就日日買個包返來比佢食, (飲完茶, 大約11:00), 99就日日煲粥. 阿B 11:00才吃包, 之後洗白白, 12:00多又話食粥, 見佢好似唔係好想食, 就加盬加鼓油....
跟住自己食飯時, (你都知BB為食架啦), 99想佢食多D, 於是就加D餸 "執", 之後比佢食. 仲要係炸菜 "執". (因為係星期六早上發生, c6要返工), 之後我靜靜地話比c6知,

99晚上食飯又係咁, 於是我立即"啤"住c6, 示意佢出聲. (因為始終我唔係佢個女,而c6係佢個仔). 咁99就 "ee o我o我"左幾句, 就無再佢食, 只係比白飯佢食........一晚咁多啦.

不過無辦法, 6299就係咁, 話完好左幾日, 又再來過.

男爵府

我6299都係成日叫我比DBB未食得比BB食,BB得7個月叫我比腸粉 牛肉 蝦 薯條,我梗係唔理兩老,跟住有好多說 話,我話BB細個第時大把機會食啦,跟住6299依家先好D.

複式洋房

係呀! 我個囡差不多一歲半, 開始可以食大人的食物, 6299就乜都比佢食. 朱古力 呀, 茶呀, 汽水呀, 雪糕呀, 所有BB唔應該咁早接觸既食物, 都比佢食......
我好聲好氣同佢講唔好比咁早比呢D食物比BB食. 佢係唔聽.... 係要我C6(佢個仔)鬧佢先聽, 跟住仲要同我個女講: "唔好飲/食啦, 你阿媽阿爸唔比呀...."

真係比佢吹到"啤"一聲 !!!

禁止訪問

複式洋房

99有次仲係晚上10:00多, 想比囡囡飲茶.
姑奶即刻話佢: "痴線 ga!咁夜仲比茶比個孫飲!",
BB即刻"收口", 唔敢飲. 但係99仲未有停止既意思,
係咁叫BB飲.
於是C6立即拉開個女,話99:"你傻ga,都叫左你唔好比佢飲lor, 你聽唔到ga", 之後99先飲埋d茶, 行開左.

(我當堂心都涼曬!! ..... )

首頁

尾頁

跳至