跳至

首頁
12345...20

尾頁

大宅

好提意呀, 不如同埋一齊排,仲可以吹水添

原文章由 爆炸人 於 08-9-24 11:08 發表
各位, 10月30日, 上午9:00, 時間出了, 今係那日~~到時見~
其實我諗住咁, 我地d媽咪, 分2至3批人, 到晚上分批返屋企休息3個鐘(沖下涼, 洗下面), 唔係到時拿表格時, 個個媽咪開晒通頂咁架樣, 嚇死校長

...

大宅

帶晒nds, psp...咪可以一齊打law..xdddd

原文章由 7321 於 08-9-25 12:41 發表
好提意呀, 不如同埋一齊排,仲可以吹水添

大宅

又得喎, 你地係唔係都係住向附近架?
我住德隆,揀金麗都係想亞囡落雨返學唔水開傘~
幣家伙...我兩公婆都唔打機,0的時間點過

原文章由 爆炸人 於 08-9-25 12:06 發表
無計, 想BB入到好D架學校, 係咁架喇~我都要請2日假, 之后IN, 又要請多一日....
我真係諗住, 29/9早上9點就去排~~咪帶定NDS去打羅~

洋房

各位媽媽, 打機會眼倦好快眼瞓架喎...這也是消磨時間的好方法!
如果"實Q"派籌, 咁可唔可以返屋企瞓下呀???
消磨時間都唔係問題呀, 最弊屋企人返哂工, 排排o下想去下toilet都唔知點算!

我也是因為住得近先諗住報金麗之嘛, 點鬼知咁多人架o即!!
你知啦, 打風落雨帶細路返學, 好論盡架嘛!!
應該29號朝早去排得架啦, 舊年d人都係咁...
同埋, 藍田係咪真係咁多適齡細路仔先?(2005 or 2006出生)
就算係適齡, 咁係咪真係咁多人揀金麗先?!
係咪真係有將軍澳家長專登來報讀先?
真係好想好想做下統計!

[ 本文章最後由 auws92 於 08-9-25 14:15 編輯 ]

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

各位,o左幾日妳地對話,原本唔想搭訕,但見各位講得如此興高采烈.都係要同各位搭下咀.

根據以往記錄,金麗唔會在30/10/09(星期四)派表.因為該天需上課.學校在上課時候,唔比人入學校裏面(因清潔問題).所以佢地應該在01/11/09(星期六)早上派表(180);02/11/09(星期日)面試.下午就電話通知是否取錄.

我估計,今年金麗應收5(32)150,如要排隊,D人多數會在(星期五)早上開始排,學校是唔會掃場,要掃都係屋苑保安做.所以(盡量)唔好用凳仔排.我大仔果年排隊,我大安只意,用凳仔排.派表該日6:30先到場,點知發現比人掃o,要重新掛個,好彩都取到表格.

今年為表我誠意我會排通頂.(我果個是細仔,佢真係好代表今日中國人,佢重係講緊太空話 ).

大宅

唔係confirm左30/10 咩?? 等我仲懶勁...拿拿林請假添!! 都係打去金麗問清楚好d....
我諗我都會早一日中午排....應該都ok掛!! 起碼可以湊左囡囡放學先麻...

原文章由 winglongyan 於 08-9-25 17:19 發表
各位,睇o左幾日妳地對話,原本唔想搭訕,但見各位講得如此興高采烈.都係要同各位搭下咀. 根據以往記錄,金麗唔會在30/10/09(星期四)派表.因為該天需上課.學校在上課時候,唔比人入學校裏面(因清潔問題).所以佢地應該在01 ...

洋房

打左去問左係30/10 9am派表啦!! 再唔肯定既咪得閒行過去佢門口睇下, 貼左notice架.

大宅

岩岩check過website...
出左notice喇...係10月30日呀
http://www.buddhist-kam-lai-kg.edu.hk/doc/enrollment.doc

原文章由 auws92 於 08-9-26 08:58 發表
打左去問左係30/10 9am派表啦!! 再唔肯定既咪得閒行過去佢門口睇下, 貼左notice架.

[ 本文章最後由 kathylam82 於 08-9-26 09:44 編輯 ]

別墅

我就係睇到金麗有張咭仔出左話10月30日, 我先同大家講之麻~~ 唔通我作出黎咩~~我都要請2日假~~

原文章由 winglongyan 於 08-9-25 17:19 發表
各位,睇o左幾日妳地對話,原本唔想搭訕,但見各位講得如此興高采烈.都係要同各位搭下咀. 根據以往記錄,金麗唔會在30/10/09(星期四)派表.因為該天需上課.學校在上課時候,唔比人入學校裏面(因清潔問題).所以佢地應該在01 ...

別墅

咁你快D買 NDS, 到時我地一齊打喇~~我地要排24個鐘架, 就算講下D仔女經, 都講唔到24個鐘喇~~打機, 睇下書最好~~
去廁所問題, 都係一陣姐, 咪叫隔離D媽咪睇住, 最多咪半個鐘, 咩都返到黎喇~~
到左夜晚, 我真係想分批, 每人2-3個鐘, 可以返一返屋企沖涼, 洗面, 休息下...但係, 呢個問題唔係咁理想, 因為到時會有好多唔同架人去, 有D唔係住藍田, 真係採我地班藍田友都傻喇, 俾3個鐘佢地休息, 可能人地都唔知去邊~~

原文章由 kathylam82 於 08-9-25 13:50 發表
又得喎, 你地係唔係都係住向附近架?
我住德隆,揀金麗都係想亞囡落雨返學唔水開傘~
幣家伙...我兩公婆都唔打機,0的時間點過

洋房

Hello 爆炸人!

關於輪住休息既問題我都有諗過.
1.假設我先在等, 其他媽咪回家休息先, 咁, 如果人地瞓過左時間都唔返黎, 咁我咪好笨? (講唔埋架喎, 咁倦, 可能天光先醒架喎!)
2.假設我是先回家果批, 咁如果半夜有實Q掃場or anything else...人地幫唔到我hold住個位, 咁點算?

結論係, 穩陣起見, 都係要靠自己了!

其實應該同金麗反映一下, 實在是苦了我們這些爸媽啊!

P.S. 我自己住油塘, 阿媽住藍田, 唔知報邊個地址會著數D呢? 定係冇關係架呢...? (但如果兩個細路仔面試同分, 佢可能會收個近d架喎!)

大宅

報邊個地址就要睇你到時邊個湊小朋友返學放學喇,
如果係油塘要搭校車的話, 梗係要報返自己地址啦.

原文章由 auws92 於 08-9-26 11:36 發表
Hello 爆炸人!

關於輪住休息既問題我都有諗過.
1.假設我先在等, 其他媽咪回家休息先, 咁, 如果人地瞓過左時間都唔返黎, 咁我咪好笨? (講唔埋架喎, 咁倦, 可能天光先醒架喎!)
2.假設我是先回家果批, 咁如果半夜有實Q ...

複式洋房

Hi;大家講到咁都真係好驚,其實係唔係要排通宵呀?
一直都有在網上留意,加上阿姨都話以前要排三日,
一個幼稚園的學位,要各位媽媽這樣,真係聽到都很怕怕.

因為救世軍昨天來電約見,所以就想起打電話去金麗,
d姑娘或老師都好好,問佢哋幾時派表
大家都知是10月30日上午9時開始至300份派完為止,
但好驚好驚就問下,如果用經驗來說,
我上午7:00來排隊其實攞唔攞到表,
她們真的很好有禮貌地回答, (因為問過藍田一間幼稚園的不知是否老師了,答得真係好無禮貌,所以都無想過報那間了)
她回答說「我們會盡量發表給9:00來排隊的家長,
如果到時是三百零幾都會睇情況.」
其實大家都放心啦,唔好咁緊張,
大家身為媽媽都想搵間好學校給子女,
同阿媽今早講開,她的反應是「你攞到表都未必讀到?」
其實大家都明白這個事實,
有d嘢真係講緣份的,小孩做到我哋子女也是緣份,是嗎?
平常心去面對吧,學校不是得十幾份表.

其實我的bb06年12月先出世,所以係細仔;
所以要緊張都過晒了,因為知道有d嘢緊張及擔心,也緊張擔心不來.

複式洋房

還有,記得帶
小朋友『出世紙』正本,一張一份,
如果是打孖的可以一個成人取兩張,當然要兩張出世紙了.
如果是三包的就要二個人去啦.

洋房

謝謝啊承承媽媽! 因為排到拿到form唔代表一定讀到, 辛苦左得個桔, 真係有d唔開心. 聽了你這樣說也輕鬆了點. 是的, 就是緣份! 讀唔讀到都真係睇有冇緣份. 我的B是十一月尾的, 不太肯對陌生人說話, 所以都係隨緣了.

嘩佢派300份form都係大約收番一半人乍喎, 競爭都真係好激烈啊!

[ 本文章最後由 auws92 於 08-9-26 12:11 編輯 ]

大宅

攞到form都仲有interview, 希望到時亞囡生性啦...

原文章由 auws92 於 08-9-26 12:10 發表
謝謝啊承承媽媽! 因為排到拿到form唔代表一定讀到, 辛苦左得個桔, 真係有d唔開心. 聽了你這樣說也輕鬆了點. 是的, 就是緣份! 讀唔讀到都真係睇有冇緣份. 我的B是十一月尾的, 不太肯對陌生人說話, 所以都係隨緣了.

...

大宅

你們好金麗是10月30號開始排
我仔仔都是報k1
但我考慮緊2間
一間是金麗一間是靈糧堂
唉不過一想到金麗要排通消的話就唔想報了,因我聽人地上年的 mama講,真是要通消,但我想問這些是先到先得嗎不是要面試嗎,何解要通消呢
但可惜佢又是藍田區最好那間好煩
是的你地會通消去排嗎
在這到多d交流下話唔定大家小朋友可能是同學仔
hihi

大宅

我都報左靈糧堂,其次等金麗,
不過如果讀到金麗就最好啦, 唔駛過馬路,安全好多。
先到先得既係入場券,取到入場券後還要面試呢...
排通宵呢家野,原來十年前已經係咁,我朋友囡囡剛升上中一了
都是讀金麗的...

原文章由 bobohungyau 於 08-9-26 13:37 發表
你們好金麗是10月30號開始排
我仔仔都是報k1
但我考慮緊2間
一間是金麗一間是靈糧堂
唉不過一想到金麗要排通消的話就唔想報了,因我聽人地上年的 mama講,真是要通消,但我想問這些是先到先得嗎不是要面試嗎,何解要通消 ...

別墅

今日救世軍都叫我10月4日去面試, 但我當然想讀金麗喇, 又唔駛囡囡坐校車~~
我又想問下有經驗D媽咪, 如果我10月4日去救世軍面試, 好好彩收的話, 咁駛唔駛即時答讀唔讀及俾錢~我想等見完金麗先決定~~
但金麗到10月尾先面試.......
可以教下我點做嗎???

原文章由 kathylam82 於 08-9-26 14:11 發表
我都報左靈糧堂,其次等金麗,
不過如果讀到金麗就最好啦, 唔駛過馬路,安全好多。
先到先得既係入場券,取到入場券後還要面試呢...
排通宵呢家野,原來十年前已經係咁,我朋友囡囡剛升上中一了
都是讀金麗的...

...

大宅

你好你都報了靈糧堂
我仔仔之前返過靈糧親子班的他好開心
所我才考慮,但金麗又近我考小學又好d
、最可惜就要排隊
hihi

首頁
12345...20

尾頁