自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

大家知唔知水壴針打完之後係幾耐有效, 係咪十年呀? 咁過咗之後係咪要再打架? 請問有無人知呀! 唔該晒!

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

應該係永久。。。一針攪掂!

大宅

我仔打個d有效期10年,你最好問返醫生.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我囝囝打咗1針, 醫生話一生免疫ga, 但唔知係未有兩隻呢

侯爵府

唔係一生免疫嫁 wo...真係將出水豆既大大減低... 即使出都好快好, 減少併發症~

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

最好問番那位醫生,因為水痘針有平有貴,有效日期都唔同!
原文章由 happytse 於 08-9-2 16:34 發表
大家知唔知水壴針打完之後係幾耐有效, 係咪十年呀? 咁過咗之後係咪要再打架? 請問有無人知呀! 唔該晒!
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

子爵府

我仔果支医生話20年有效期, 但仍會出水痘, 只不過會輕微好多!

大宅

我3年前 $450 我問醫生 其實可以一世,不過話最好10後打多次仲好.

禁止訪問

男爵府

我幾年前打過, 因為成年人都未出過水痘一出就會好危險.

我打是$1200 一支, 一共打兩針, 小朋友就一針, 醫生話理論上是終生有效, 但因為呢支針只有十幾年歷史, 最先打呢支針的人都未死, 所以唔可以講實呢個是終生, 不過藥效理論上是終生有效

男爵府

醫生會見意小朋友都係打兩枝才安全的, 打完第一枝有95% 免疫, 最少隔一年先可以再打第二枝有99% 以上免疫, 但就吾會 100%.

子爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 貓狗褓姆 畀面勳章

咁多唔同版本既?!
我囡囡果時打一支, 醫生話有效20年 !! 但都可能會出, 若果真係出都唔會咁多同冇咁辛苦!!

子爵府

我囡囡打果支話係10年,但打咗都唔夠一年就出,不過就無咁多係個臉度,但出得最多既地方係佢最私穩既地方囉,有3x粒呀

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

我公司都有出水豆針,打咗唔係一定會免疫,只不過係大大減少感染機會,萬一你抵抗力差感染到,都會出。。。係細細几粒,唔會成身都係。
只要你出過,就真係終身免疫啦!

禁止訪問

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

原文章由 emt1314 於 08-9-3 12:19 發表
我公司都有出水豆針,打咗唔係一定會免疫,只不過係大大減少感染機會,萬一你抵抗力差感染到,都會出。。。係細細几粒,唔會成身都係。
只要你出過,就真係終身免疫啦! ...

只要你出過水豆,就真係終身免疫啦,
不過就潛伏左D菌係神經線會''生蛇''。

禁止訪問

王國長老

水痘是由水痘帶狀疱疹病毒(Varicella-zoster Virus)引起,是兒童常見的急性傳染病,多發生在五至十歲兒童身上。患上一次後,身體會自動產生免疫力,能終生免疫。但病毒也會在體內潛伏,日後可能引起帶狀病疹。

兩家藥廠提供的疫苗也是適用於12個月以上至十二的歲以下之健康兒童並只需施打一劑。十二歲以上需要接種兩劑(相隔二至四周)。

孩子們於十二個月至十五個月大打完第一針水痘疫苗後,約有百分之十五至二十的孩子未能獲得全面的保護,還可能有機會患上水痘,所以就建議他們在四至六歲期間,打多一針加強劑。
以上資料只供參考,並不能視作醫療意見,各家長應諮詢專業的醫護人員以獲得詳盡醫療意見及合適的治療。

轉載

十五個月之後,最好入學前才打,咪唔使打兩針。

[ 本文章最後由 ZZdaphne 於 08-9-12 12:35 編輯 ]

別墅

我打過電話問我既醫生, 佢話唔使打多針, 一針就終生免疫! 你哋搵邊個醫生打架, 可唔可以話我知! 仔仔就嚟12歲啦, 我擔心佢咁大個先嚟出水荳就慘啦!

王國長老

我女8-9年前打(2-3歲),好似要大概$500,
佢都就來12歲。

[ 本文章最後由 ZZdaphne 於 08-9-12 12:47 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至