自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

我細細個喺街見人拎住旗袋會問阿爸拎銀仔自己衝埋去買旗,印象中以前得公益金、保良局之類個個都識嘅機構賣旗嘅(我係80後),依家阿豬阿狗都可以申請旗袋呃人捐錢,攪到我同老公都要教個仔唔好立亂走去入錢幫人買旗,廢事掉錢落鹹水海,更加唔想助長啲人周圍呃錢,見啲學生哥幫手賣旗,我諗其實佢地都唔知自己幫緊啲咩機構做義工,世界變喇,唉~

大宅

開心吸收勳章

回覆:你地會無視賣旗嘅人嗎?

唔會呀,一兩蚊冇所謂啦,反而賣卷賣公仔果啲就會,係咪好衰

水晶宮

引用:唔會呀,一兩蚊冇所謂啦,反而賣卷賣公仔果

原帖由 tanyaching 於 16-01-02 發表
唔會呀,一兩蚊冇所謂啦,反而賣卷賣公仔果啲就會,係咪好衰
但係賣旗嗰啲呃得一蚊得一蚊,仲衰啦

水晶宮

睇下咩機構

Mrs.KarenTse    發表於 16-1-3 21:01
si_princess_si    發表於 16-1-3 18:53
hugoshum    發表於 16-1-3 18:44
siu05    發表於 16-1-3 16:39
AA2003    發表於 16-1-3 12:43
elisewaiman    發表於 16-1-3 07:55

大宅

我唔會丫,我會俾两蚊個女自己入錢,两蚊姐無所謂啦~

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cherrieloy 發表於 16-1-2 23:49
我細細個喺街見人拎住旗袋會問阿爸拎銀仔自己衝埋去買旗,印象中以前得公益金、保良局之類個個都識嘅機構賣 ...

學生果D, 應該係正式申請機構, 信得過

rosaki    發表於 16-1-3 19:48
Jas.mm    發表於 16-1-3 16:25

子爵府

著校服賣旗的應該是由學校安排,相信學校會事先核實有關機構的,所以著校服的學生我會主動買,其他的會望清楚先。

si_princess_si    發表於 16-1-3 18:53
]

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

現在已經唔會賣旗了,太多掛羊頭賣狗肉的機構,我會直接入銀行捐去想捐的機構,1~2元不是錢嗎?被人呃的感覺好差,既然都係想幫人,點解唁直接比想比的機構?

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:cherrieloy+發表於+16-1-2+23:49+我

原帖由 good_pig 於 16-01-02 發表
學生果D, 應該係正式申請機構, 信得過
x2,只捐學生哥,同某幾間廣為人知嘅慈善機構

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

以前見到會䚒動買旗,E+真係要睇下係乜機構先會買,除非係小學生同家長一齊賣、就唔會理邊間都照買。

tssy    發表於 16-1-3 22:18

侯爵府

回覆:cherrieloy 的帖子

我好少遇到賣旗,遇到一定會買,幾蚊冇所謂

水晶宮

引用:現在已經唔會賣旗了,太多掛羊頭賣狗肉的機

原帖由 414928 於 16-01-02 發表
現在已經唔會賣旗了,太多掛羊頭賣狗肉的機構,我會直接入銀行捐去想捐的機構,1~2元不是錢嗎?被人呃的感覺好 ...
我都係咁話,大家都講到幾蚊唔係錢咁,一人比幾蚊,十個已經有幾十蚊,仲要香港太多「一兩蚊啫冇所謂啦」嘅人,一個旗袋呃到二十個人,十個旗袋呃到二百個人,啲呃錢「機構」相當和味

si_princess_si    發表於 16-1-3 18:54
Tiffany1212    發表於 16-1-3 01:42

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

家龍mA 發表於 16-1-3 00:00
x2,只捐學生哥,同某幾間廣為人知嘅慈善機構

有D係乜乜有限公司咁......都唔知做乜

大宅

開心吸收勳章

咁又唔係唔係錢咁,如果果間機構真係需要人幫但係唔係大機構冇人識,冇人肯捐錢咁點算?我個心態係捐下錢積下福

侯爵府

好媽媽勳章

回覆:cherrieloy 的帖子

以前見到有散銀一定會捐,而家會睇自己比較熟悉的機構才捐

男爵府

如果賣旗果個係啲成年人(即呀叔呀蟬feel果啲)同時間又唔知咩機構,我一定唔會理。但學生同小朋友我一定會幫,鼓勵下佢哋都好。

賣旗都係幾蚊,最討厭係攞住個箱果啲,好偏人feel,我一定唔會理佢哋。

有一次呀仔都問我,媽咪做咩唔幫人呀!我話我哋有幫呀,我哋助養咗幾個小朋友喇,同時解釋番一定從正常途徑去捐。

公爵府

我會俾錢我仔去入 ,主要想個仔了解買旗呢個行為 同背後意思 ,其他野我又無諗太多

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

cherrieloy 發表於 16-1-3 00:02
我都係咁話,大家都講到幾蚊唔係錢咁,一人比幾蚊,十個已經有幾十蚊,仲要香港太多「一兩蚊啫冇所謂啦」嘅 ...
果d咩咩機構收番來的錢去左邊根本係無嚴格監管的,大間果d仲可以有功績睇下,細間果D連做咩都唔知,個個星期都有團體申請,你覺得香港有咁多機構幫緊香港人嗎?唔捐係對自己辛苦搵番來的錢負責任,或許有些人搵錢好容易唔志在。

子爵府

通常都係買著校服果d

珍珠宮

小朋友學生哥叫到咩機構都會俾一兩蚊
賣獎券公仔同直接捐錢個D就唔會幫

首頁
12345...6

尾頁

跳至