親子旅遊

跳至

首頁
12345...94

尾頁

伯爵府

引用:回覆 hennyyoyo 的帖子Economy class jor,

原帖由 horsepant 於 16-01-04 發表
回覆 hennyyoyo 的帖子

Economy class jor, 同個CS講比我地坐Business, 佢話安排唔倒, 咁就由得佢.....
咁無計!我月尾去名古屋,用avios換cx prem econ來回,後尾轉咗機,改我去程坐prem econ,回程商務,睇來我無乜蝕,但諗諗下想可慳番啲分,好快又可換多張機票,而且後來有朋友join我(佢坐econ),点知英航話已由cx處理之後票的問题,一係同我取消機票再book(坐位得番一個,怕取消再book有風險book唔到),所以都焗坐

伯爵府

引用:Quote:原帖由 horsepant 於 16-01-04 發表

原帖由 hennyyoyo 於 16-01-04 發表
咁無計!我月尾去名古屋,用avios換cx prem econ來回,後尾轉咗機,改我去程坐prem econ,回程商務,睇來我無 ...
pre econ有程係商務都抵呀!

伯爵府

引用:Quote:原帖由 horsepant 於 16-01-04 發表

原帖由 seaheart88 於 16-01-04 發表
如果真係去,其實可plan b , 先換轉機,再wait 直航。

首先您是否兩程都wait? 其實轉機也好,可不走回頭路 ...
先換轉機,再wait到直航,係咪要比多一程10000am?咁如果一心想直航,咁一開始就target 商務更好?多謝指教

子爵府

我都啱啱入咗AM會儲分, 想問會唔會好難換機票, 成日話冇位呢?

瑪瑙宮

大廚勳章

引用:Quote:原帖由+seaheart88+於+16-01-04+發表

原帖由 be 於 16-01-04 發表
先換轉機,再wait到直航,係咪要比多一程10000am?咁如果一心想直航,咁一開始就target 商務更好?多謝指教 ...
商務也不是易換,大把人有大把分。我朋友換親都兩套商務,一年去兩三次

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

子爵府

回覆 EppieL 的帖子

係gar, 唔係咁易換到, 但因我去都是non-peak season, 所以換到的機會會大小小, 我前前後後都換過7-8次, 有時要睇吓彩數 lor....

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+horsepant+於+16-01-04+發表

原帖由 hennyyoyo 於 16-01-04 發表
咁無計!我月尾去名古屋,用avios換cx prem econ來回,後尾轉咗機,改我去程坐prem econ,回程商務,睇來我無 ...
照計轉你坐 b,都冇扣你 avios 啊?

伯爵府

引用:Quote:原帖由 be 於 16-01-04 發表先換轉機

原帖由 seaheart88 於 16-01-04 發表
商務也不是易換,大把人有大把分。我朋友換親都兩套商務,一年去兩三次

...
所以你真厲害

伯爵府

引用:Quote:原帖由 hennyyoyo 於 16-01-04 發表

原帖由 be 於 16-01-04 發表
pre econ有程係商務都抵呀!
打错了,係去程econ,回程先商務

伯爵府

引用:Quote:原帖由 hennyyoyo 於 16-01-04 發表

原帖由 youhello507 於 16-01-04 發表
照計轉你坐 b,都冇扣你 avios 啊?
我打錯了!去程係econ,回程商務。我係用24000avios+600hkd換的(因就早去晚返先揀prem econ来回),所以無乜so!

珍珠宮

回覆:剛剛用AM換去北海道機票

佢 downgrade 了你,可追回里數的

子爵府

回覆:Torres24 的帖子

立即扣分,但如果欠少少,可以補💰

子爵府

回覆:be 的帖子

先換,再𨍭扣1000AM or US25.

大宅

回覆:剛剛用AM換去北海道機票

我也打算換出年新年,第一次唔知點換,想請教,我有9萬幾里數,想換4張,我可否先用20000里換單程直航北海道,等儲夠10萬,就轉來回,內陸機去東京回港?

伯爵府

引用:佢 downgrade 了你,可追回里數的

佢 downgrade 了你,可追回里數的
我真係唔知佢算唔算down grade我因為我prem econ来回本是30000avios,但因唔夠分,所以加了600hkd補回差價。後来我上網扮booking,扮訂去程econ,回程商務,係要30000avios。 我不满原因,是我不介意坐經濟位的,因就早機去晚機返先book prem econ! 依家佢down grade一程,同我booking原意有出入。

子爵府

引用:我這些低級會員,差少少分都未必肯+hold+機

我這些低級會員,差少少分都未必肯 hold 機票,或者只係肯 hold 幾天

...
唔係呀,我都係低級。我發覺CS好好。我最近換五月去大阪。去程可以任我簡。回程得11點重要停台灣轉機。問我hold唔hold住先,再幫我wail 晚上六點個三班機。我驚冇,佢話一係confirm 先,再wait ,不過每䡛一次,扣1000AM or us25。結果我confirm先,費時煩,但不用三日已回覆我話六點班機wait到,有位。超開心。

子爵府

引用:我也打算換出年新年,第一次唔知點換,想請

原帖由 加菲貓 於 16-01-04 發表
我也打算換出年新年,第一次唔知點換,想請教,我有9萬幾里數,想換4張,我可否先用20000里換單程直航北海 ...
你不如check下補💰,有冇著數先

珍珠宮

lo913 發表於 16-1-4 18:37
唔係呀,我都係低級。我發覺CS好好。我最近換五月去大阪。去程可以任我簡。回程得11點重要停台灣轉機。問我 ...

case 1. 其中一程冇 CONFIRM, 隨時可以更改,取消, FREE. 因為沒有出票. 相反, 到時冇位, 就冇得去.

CASE 2. 兩程都CONFIRM 有位, 可以即出票, 有更改, 就要俾錢.

因為你架機係停一停台北, 再飛香港, 唔叫轉機. 可以俾USD 25 改直航.

如果係分開兩架飛機, 兩架飛機CODE, 轉直航, 就要俾USD$120啦.

travling    發表於 16-1-5 12:00

伯爵府

引用:Quote:lo913 發表於 16-1-4 18:37 唔係呀,

case 1. 其中一程冇 CONFIRM, 隨時可以更改,取消, FREE. 因為沒有出票. 相反, 到時冇位, 就冇得去.

CASE ...
我剛剛正有轉機,直航補錢的疑惑,於是打去問,cs初時還說只賠25usd,我問多幾問她叫我等等,之後就答我要100usd,仲無你咁清晰添

伯爵府

引用:我也打算換出年新年,第一次唔知點換,想請

原帖由 加菲貓 於 16-01-04 發表
我也打算換出年新年,第一次唔知點換,想請教,我有9萬幾里數,想換4張,我可否先用20000里換單程直航北海 ...
東京/北海道,來回要30000里一張,你換4張係要120000里喎

首頁
12345...94

尾頁

跳至