婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有時小朋友扭下計就難免, 無論係我個囡/人地個B (唔識, 只係街到見到), 我99就會同我個囡講"你扭計真係第尾屎啦", 有時係食飯時隔離枱個小朋友喊, 個囡問我點解個小朋友喊呀, 我都未答得切, 我99就即時答我個囡"因為佢第尾屎lor", 自問真係好憎呢D咁既說話, 我覺得佢會教壞我個囡, 我就即時要教返我個囡, 話"唔係, 可能個小朋友有少少唔開心/見唔到爸爸媽媽, 所以先會喊", 我唔係第一次當住佢面咁講, 都唔明我99點解唔肯改下, 佢以為自己就一定啱呢, 另外一提, 我99未退休之前係小學老師

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

人人都會有口頭襌,我諗呢句嘢就係你99嘅口頭襌,你無可能改變到佢,咁唯有加強教育喺自己個女身上!好多老人家講嘢唔會諗過度過,唔會理對小朋友有無影響!我6299都成日同我個女講"唔要你,掉低你!","你咁無用架",etc,我知同佢哋講佢哋實唔會理我,唯有自己教好d囉~你駛唔駛日日對住你99?如果唔駛,我諗影響都唔係咁大架啫!

p.s.我以前有個小學老師好鍾意無情情鬧人同罰人,我嗰時已經知"為人師表"唔係一定係好人~~

子爵府

當我個仔整d好奸既表情/動作....我奶奶會話我個仔好狗賊添....
雖然我唔鐘意....但我知佢唔係鬧我個仔...而係佢唔識用字....
好多老人家講真讀過幾多書呀....就算而家d後生仔....讀得書多咪一樣粗口爛舌...
所以只要唔太過份就算啦.....我只會同老公呷下...或者好像樓主咁.....教返個仔/女..

禁止訪問

洋房

我隻99夠胆話我个仔係狗仔(好似狗仔甘乖喎)簡直係無學識無家教無禮貌.....................セ都冇..and then無得睇孫

男爵府

"第尾屎"係點解呀?

我6299咪仲賤, 教我阿囝"唔好要媽媽", 嬲到我真係想大巴大巴打爆佢哋塊面, 之後我同C6講番, 佢仲幫住佢哋話我唔啱, 我真係憎到佢哋死...............

男爵府

因為我99仲同呀囡講"衰", "儍"個D字眼, 我知佢地唔係專登教佢, 但叫一個2歲多既小朋友點識分係好定壞呢, 我個囡咳2聲又同佢講"衰衰啦", 有次出街我個囡聽到個小朋友該, 佢話個小朋友"衰衰啦", 當時我嬲到出煙, 返到屋企入左房就鬧我老公, 叫佢同佢呀媽呀以後唔好再係呀囡面前講D咁既說話, 但當初我第一次聽到時, 我已經同我老公講去stop佢呀媽, 佢又唔去, E+就見到我"成果"啦, 不過好彩自個次之後, 每次我99再講, 我老公就肯即時出聲stop佢, 因為我後尾要用好多方法先幫呀囡介左D咁既說話, 但呢排又開始黎過啦

男爵府

我都唔明架, 我估意思係=唔叻咁上下掛
原文章由 catherineleungg 於 08-9-5 00:02 發表
"第尾屎"係點解呀?

我6299咪仲賤, 教我阿囝"唔好要媽媽", 嬲到我真係想大巴大巴打爆佢哋塊面, 之後我同C6講番, 佢仲幫住佢哋話我唔啱, 我真係憎到佢哋死............... ...

男爵府

哈哈我99都有好多口頭蟬低能 白痴 吳得你死 食屎 呢幾句仲成曰都講,62仲勁粗滿天飛,十句有七句有粗口,但D仔女唔會話下6299,所以我好唔鍾意返去.

伯爵府

I think you need to teach your kid to say 'No' --- say to your kid that "you are a good girl, don't learn the way of speaking as your grandma, it's not nice"

I understand it's not easy, but just treat it as another way of teaching your girl about the bad side of the world.

大宅

好媽媽勳章

唉! 我有養狗, 但我99唔鍾意狗, 咁你未唔好去我度住囉, BB得個2個月人仔就開始教BB對住D狗狗話: 我地唔鍾意你, 你怏D走開??

嘩! 咁攪法, BB點同D狗狗相處, 我當時聽完佢咁講, 即刻話我99, 佢幾唔高興...但我更加唔高興, 自始我再無比99同BB單獨相處.

大宅

我99教我仔打我隻狗添.....
起初用手/腳....
之後我買左set打golf的玩具比仔仔玩,,,,,
佢竟然教我仔用支golf棒.....

攪到我教左我仔幾耐先知咩係愛護小動物....

而我隻狗有一排都好嬲....我都怕佢會咬我仔....
(你冇啦啦打佢,主人都係咁話啦)
我話佢....佢仲話玩下only!

大宅

好媽媽勳章

原文章由 kittynleo 於 08-9-6 12:35 發表
我99教我仔打我隻狗添.....
起初用手/腳....
之後我買左set打golf的玩具比仔仔玩,,,,,
佢竟然教我仔用支golf棒.....

攪到我教左我仔幾耐先知咩係愛護小動物....

而我隻狗有一排都好嬲....我都怕 ...

嘩! 真係救命!

我養狗之前已經計劃會生BB, 等BB自細培養愛心同責任感, 唔想佢係屋企做小霸王...怕佢第時返學既時候, 同其他小朋友相處得唔好!

我媽媽超級驚狗, 佢嚟我屋企探BB, 都用佢最大既勇氣去教BB, 要溫柔咁摸D狗狗, (我諗亞媽當時既血壓一定升高好多...我都不知幾感動 )

所以我99既行為已經例入黑名單, 就係怕佢教BB打狗, 咁狗狗好自然對BB有反感, 狗狗對一個人有敵意, 好難令佢消除介心, 到時真係自己攞嚟攪!

大宅

原文章由 米之連媽媽 於 08-9-4 12:07 發表
有時小朋友扭下計就難免, 無論係我個囡/人地個B (唔識, 只係街到見到), 我99就會同我個囡講"你扭計真係第尾屎啦", 有時係食飯時隔離枱個小朋友喊, 個囡問我點解個小朋友喊呀, 我都未答得切, 我99就即時答我個囡"因為 ...

其實好難避免, 因為每個人都有自己教小朋友既方法!
唯有自己教好D, 教佢聽左就算囉~

男爵府

以前我仔放咗學都會坐保姆車返6299度食完飯,我地先再接佢屋企,我62又係個d講野好粗魯同粗口滿天飛的人,最初阿仔都好唔中意佢,因為佢見囝囝唔係好乖就會大聲閙佢,仲有中意係我地面前叫我地打佢,話咩 "棒下出孝兒" 之類之理論,好彩c6知道佢老豆係無文化的人,所以唔會照佢阿爸咁做,之後返屋企我地就同阿囝解釋番我地知道佢受委屈,不過因為阿爺係長輩,所以我地唔可以閙番佢的,同埋呢几年都會係6299屋企食飯,所以佢自己以後要再做乖d,咁樣反而令到阿囝會自己諗方法去避免俾62有機會閙佢,過咗無耐,我知阿囝成功咗,62唔單止無再話佢唔乖,仲好錫佢添。

子爵府

我反而係好唔鍾意我爸爸教小朋友既方法,好似我個侄仔咁,3歲幾係凡事鍾意問點解既年紀,見親新事物都會研究一大輪,好似我地既手機咁,佢都會拎住玩下影相同玩下遊戲。但係我爸爸一見到就會話:「呢個唔係你既玩具,叫左你唔好搞就偏偏要搞。」再唔係就鬧佢:「問問問,答左你又唔識,問咁多做咩!!」又或者係:「最曳就係你,成日都唔聽話!」我響屋企時,成日都聽到佢鬧個孫,如果佢覺得咁樣係教.....我地都絕對唔會同意囉。

宜家佢湊住我個仔,希望佢會慢慢學識點樣同小朋友相處,同埋點樣先為之教小朋友啦。

大宅

我99都好粗鄙架
我最憎:佢叫我個仔做"契弟",睇睇下電視又鬧人係"癈柴", 叫我d朋友做"豬扒"...最嬲係我個仔面前叫我做"老母" <--呢個terms最惡頂,我真係超級憎佢

我真係好驚個仔將來會耳濡目染,學埋一份.

男爵府

有時d老人家真係嬲佢唔知,話佢又唔好意思,好似我62,中意個時就見親d孫都俾錢佢地,唔中意個時就閙到你反轉,大佬,個個係人來架,你估係隻狗咩。

男爵府

我見我6299教大嫂個大仔..冇事果時就好錫佢. 但小朋友一發脾氣, 就用打..又話唔要佢. 要佢走, 結果個小朋友真係會自己開門要反去搵佢媽咪..(因為個大孫跟6299住,大嫂要帶個細b)..

複式洋房

有次我喺出面食飯, 隔離枱坐咗一個公公, 一個婆婆同一個外孫女。公公婆婆都好後生, 最多50歲; 個外孫女大約5歲, 好頑皮, 又唔肯食飯, 又坐唔定。於是婆婆話: "你阿媽見到你咁樣, 肯定鬧死你! 快D食喇!" 個外孫女就話:"我唔鍾意食呢D野!"跟住公公話:"你唔食無野食架喎!"跟住個婆婆又講同一句說話: "你阿媽見到你咁樣, 肯定鬧死你! 我覺得好奇怪,點解個婆婆要用佢個女嘅名義嚟鬧個外孫女?呢D係咪縱佢呢?

首頁

尾頁

跳至