在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我孩子,在正常主流學校讀緊k2,k1開始察覺孩子比教好動、多言,簡單講句,佢而家輪候緊做評估,學校都知。
近來,孩子眼敏感,老師打電話話我知佢眼腫得好嚴重,我拜託老師幫佢用生理鹽水清潔眼睛可舒緩佢唔舒服、老師答應,而我亦即時到學校接回孩子回家,孩子跟我說:媽咪,頭先老師幫我洗左眼睛~我:咁你有冇好d。孩子:有~不過老師佢地話你喎~我:係咩?(笑)話我咩呀?孩子:佢同另外位老師講:我地又唔係護士!⋯⋯⋯⋯⋯我無言了。
近來,爸爸接放學告訴我,他好奇問孩子在哪課室上堂。孩子直指間中一課堂,對住牆既細台、面向牆既位置,話係佢個位。
總括黎講😭孩子在學校受到老師們的不好待遇,又唔同我地講,知道左後好傷心。而家可以點處理,有咩途徑可以比到專業意見。
太多野太激動了😭😭講野唔清晰

侯爵府

回覆:純呻

咁個老師呢句又真心喎。。佢地真係唔係護士,仲要係眼咁大件事,無咩人想咩飛嫁,有事你唔通話好小事咩?咁佢地都係做左呀,咁唔算對你仔唔好呀。唔好咁快諗咁多。。影響自己情緒啦。。

伯爵府

咁小朋友同同學相處有無問題?

男爵府

畀面勳章

我地幼稚園之前都講明,老師沒有專業資格,所以有關餵藥,就請家長安排人員到校自餵,另外有沒有了解小朋友課堂如何,問清楚老師或校長情況先,不要胡亂想太多!

複式洋房

回覆:lazywife 的帖子

我唔介意佢地無專業資格而拒絕幫孩子洗眼睛,只係佢可以即時同我講,而唔係答應,但又係小朋友面前表現出不滿。佢咁樣做,有冇考慮到孩子?孩子已經唔舒服,想得到關心,而眼見面前老師係唔願意、種種不滿話緊自己媽咪,佢會覺得自己唔舒服都係錯

複式洋房

回覆:gk678 的帖子

同小朋友相處無問題,只係對大人。以前會駁下你咀,而家連咀都唔會駁了,佢自己都唔想表達自己,只會坐係到揸實權頭、流眼淚,然後好似你無同佢講過野咁😣

複式洋房

回覆:aptcan 的帖子

只係覺得呢次唔係急切性問題可以唔接受,假如孩子有突發性狀況呢?大可以大方告訴我,佢唔係咁方便幫我處理孩子眼睛問題,建議我提早去接佢吧。
因我孩子有哮喘的,平時返學都會袋定藥。有急需時可以用,亦都有向學校提示過。但佢地既態度,會令我覺得難受同唔安心將孩子交付於他們。

伯爵府

我自己就咁睇,覺得老師處理手法都係有問題,佢可以咁諗,但冇理由咁光明正大係小朋友面前講,尤其如果你覺得小朋友受到影響

複式洋房

照甘睇,D老師冇咩愛心,不如試下轉校。

複式洋房

引用:我自己就咁睇,覺得老師處理手法都係有問題

原帖由 caramelpudding 於 16-01-06 發表
我自己就咁睇,覺得老師處理手法都係有問題,佢可以咁諗,但冇理由咁光明正大係小朋友面前講,尤其如果你覺 ...
係呀,所以我先會在意。不過今日約左校長見面,終於第一次感受到校長正視問題。我只要求學校目前為止可以營造到一個令孩子覺得自己同其他同學一樣待遇,至少坐位唔係面向牆壁,開心返學既環境。而校長都首次承認老師操守方面的確有問題。不過我都會一邊幫佢物色新學校邊觀察孩子有冇開朗左。
話口未完,未見完校長,老師又走去問孩子點解媽咪咪成日都唔開心!孩子話媽媽唔開心我坐呢個位。
講真,老師唔應該將自己既想法同說話向個五歲小朋友講,咁樣只會令小朋友以後更加唔同我地表達自己。

複式洋房

引用:照甘睇,D老師冇咩愛心,不如試下轉校。 +

原帖由 Flower052 於 16-01-06 發表
照甘睇,D老師冇咩愛心,不如試下轉校。
我想轉,不過要努力搵。因為插班生好難收😣而且愛心呢樣野,唔會因為講左傾過,佢就會變,係性格問題,唔會改變。

別墅

引用:我孩子,在正常主流學校讀緊k2,k1開始察覺

原帖由 haupui 於 16-01-06 發表
我孩子,在正常主流學校讀緊k2,k1開始察覺孩子比教好動、多言,簡單講句,佢而家輪候緊做評估,學校都知。
...
個坐位面向牆,唔通對住牆學習?我明白為左唔影響其他學生上堂,通常老師會將較活躍嘅小朋友掉到\"弧島\"單獨坐,暫時性係ok,不過長期咁會影響到同其他小朋友嘅交流, 影響個人性格發展喔, 而且被標籤的感覺也不好吧。
另外,個老師有問題,如果唔願意幫學生沖洗眼睛(舉手之勞)大可以照直講,無必要係學生面前講家長是非。係家長面前一個樣,係學生面前又另一個樣,有點枉為人師的感覺。

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

請問評估要輪候到幾時做? 如果要等太耐嘅話, 考慮吓搵私人評估中心做? 咁樣可以快D得到專業意見幫個小朋友.

複式洋房

引用:Quote:原帖由+haupui+於+16-01-06+發表我孩

原帖由 enya_wong 於 16-01-08 發表
個坐位面向牆,唔通對住牆學習?我明白為左唔影響其他學生上堂,通常老師會將較活躍嘅小朋友掉到"弧島"單 ...
你完全說出了我的心聲

複式洋房

引用:請問評估要輪候到幾時做?+如果要等太耐嘅話

原帖由 vpo0615 於 16-01-08 發表
請問評估要輪候到幾時做? 如果要等太耐嘅話, 考慮吓搵私人評估中心做? 咁樣可以快D得到專業意見幫個小朋友. ...
我這幾天打電話去評估中心求助,姑娘見意我可以先幫孩子轉校(當然機會好微),另外佢都好好,告訴醫生孩子的情況。而且亦都回覆我醫生會安排他見心理醫生,但也要數個月時間,算是加快了。
我另方面都嘗試打信去其他學校試下有冇機會比佢插班。

男爵府

間學校老師無耐性同愛心, 多言活躍正常幼稚園生都有, 我仔都有活躍問題, 我主動聯絡學校了解兒子上堂情況, 班主任回覆反而安慰我叫我放心, 話佢地有經驗, 可以處理到活躍DD問題, 而且D個年紀的男孩有無ADHD都會活潑D, 所以我仔番學都番得幾開心。

大宅

老師唔應該係4/5歲小孩前講d咁既野,包括唔係護士同媽咪唔開心。
在職媽媽壓力好大,絕對明白
但好多野要靠自己,我都努力緊

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆 haupui 的帖子

我所知有D學校會預留學校俾D有需要嘅小朋友....

男爵府

TYPO......係預留學位.

複式洋房

我女每年都有插班生,不過一個起兩個止,加油,佢返得唔開心,影響佢成長,我自己選幼稚園,首選老師有愛心,學術次要

首頁

尾頁

跳至