心聲留言

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個BB係今年7月27日出世,回想當初佢出世嘅時候,因為BB係佢媽咪個肚入面過晒預產期,過咗41週都未出世,所以醫生就要媽咪入院做催生,到入院嘅時候醫生聽到BB個心跳,跳得唔係好正常,醫生就話要即刻同媽咪開刀攞個BB出嚟,到BB出咗嚟嘅時候,醫生話BB係肚入面因為飲咗啲胎水,所以心跳唔正常同有幾分鐘腦部缺氧,就咁樣媽咪望都未望過BB一眼就要即刻推落ICU,我就同啲醫務人員一齊推BB落ICU,喺ICU門口大約等咗三四個鐘頭之後,終於可以見BB,但係唔睇由此可一睇就嚇死我,個BB由頭到腳全身都插滿喉管,個面仲要比個呼吸機擋住睇唔清個樣,然後有個醫生同我講咗一大堆冇讀過醫科你係一世唔明嘅醫學名詞,但最後有一句就最清楚及明白,個醫生就係話: (BB而家生命好危險,你要有心理準備),聽完之後即刻好似比人打咗落十八層地獄咁,個人完全冇晒反應.........!!!
呆咗一陣跟住就唔諗咁多即刻走去睇返媽咪先,到見到媽咪嘅時候,佢第一句就問個BB而家點,嗰一刻我真係好想喊出嚟,但係又唔能夠比佢知BB而家係嘅情況,驚講咗出嚟,佢聽完之後會喊同影響佢個傷口,所以我就頂住唔喊扮冇野,仲同佢講笑話: (BB冇事而家入咗氧氣箱扮太空人,個個BB出世都要入氧氣箱架啦!唔洗擔心)我知佢唔會信我,因為BB由出世到剪完臍帶都冇喊過一聲,可能媽咪啲麻醉藥仲未散,佢就好快瞓返,其實我唔講比佢知係驚媽咪有產後抑鬱,到時都唔知可以照顧邊個先.
最終好彩醫院裏面有一班好有愛心同耐性嘅醫生同姑娘,係佢地悉心嘅照顧下我個BB係醫院住咗三個星期檢查晒所有野冇問題終於可以出院啦!!!
係呢度真係好多謝廣華醫院八樓ICU一班醫生同姑娘如果冇咗你哋我就冇咗個咁可愛嘅BB.再一次多謝晒!

[ 本文章最後由 LovelyColin 於 08-9-5 14:40 編輯 ]

禁止發言

伯爵府

太好la. 祝BB快高長大,聰明伶俐.

BB和你太太都好需要你悉心照顧.
繼續努力! 支持你!

大宅

祝bb健康成長.

複式洋房

原文章由 靚咪媽 於 08-9-5 15:37 發表
太好la. 祝BB快高長大,聰明伶俐.

BB和你太太都好需要你悉心照顧.
繼續努力! 支持你!

多謝關心!
而家BB同媽咪都好好!
初初都驚媽咪會成日擔心個BB而會有產後抑鬱!
好在嗰時放緊大假唔洗返工日日部住佢先冇事!
而家BB冇晒事啦,仲成日喊要人抱!

翡翠宮

好彩真係要好好感激佢地既照顧同看護 你都要好好咁感激太太同時要愛鍚bb, 但切記5好寵壞佢呀, 恭喜曬初為人父既你
原文章由 LovelyColin 於 08-9-5 14:11 發表
我個BB係今年7月27日出世,回想當初佢出世嘅時候,因為BB係佢媽咪個肚入面過晒預產期,過咗41週都未出世,所以醫生就要媽咪入院做催生,到入院嘅時候醫生聽到BB個心跳,跳得唔係好正常,醫生就話要即刻同媽咪開刀攞個BB出嚟 ...

複式洋房

原文章由 咩咩豬 於 08-9-5 17:12 發表
祝bb健康成長.

多謝你,承你貴言!

複式洋房

原文章由 ringoivy 於 08-9-5 17:19 發表
好彩真係要好好感激佢地既照顧同看護 你都要好好咁感激太太同時要愛鍚bb, 但切記5好寵壞佢呀, 恭喜曬初為人父既你 ...

有時好難唔寵佢,因為諗返佢初初係ICU嘅時候咁細個人仔要插咁多野係身好辛苦,所以而家好似好想補償返佢咁!

男爵府

我仔仔岩岩出生既時候都係有事入過ICU,不過佢依家已經兩歲啦~當時我知道仔仔有事既時候,心情都同你一樣!但係依家仔仔慢慢成長,我都好開心。
你都要加油呀~努力照顧BB同埋太太呀~尤其是係你太太。要多加留意佢既情緒呀~
最後都想讚下你,你真係一個好爸爸,好老公!

禁止訪問

複式洋房

after i read your story, i feel so sorry for you and lucky for myself, i have 3 boys, 4&half, 3yrs and 4mths, thanks God that my 3 boys are very healthy, but i do feel sooooo tired and worry when they get sick, exhausted!!!!

you're a wonderful daddy and husband, good on you!!!
May God bless your family.....

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 LovelyColin 於 08-9-5 14:11 發表
我個BB係今年7月27日出世,回想當初佢出世嘅時候,因為BB係佢媽咪個肚入面過晒預產期,過咗41週都未出世,所以醫生就要媽咪入院做催生,到入院嘅時候醫生聽到BB個心跳,跳得唔係好正常,醫生就話要即刻同媽咪開刀攞個BB出嚟 ...

祝bb快高長大聽聽話話~祝媽咪快d康復
爸b你要抽多d時間陪下媽咪同bb!bb出左世有好多要學~加油!
祝你一家生活愉快!
人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

証明你個bb生命力好強,以後就做好一個好爸爸同一個好丈夫啦

伯爵府

2024勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

祝bb快高長大,聽教聽話!
大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸ammy、羊媽媽sandy、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

複式洋房

原文章由 acbeans 於 08-9-7 19:43 發表
証明你個bb生命力好強,以後就做好一個好爸爸同一個好丈夫啦

而家唔知做唔做好爸爸好,我太太同啲朋友成日話我寵佢!

男爵府

我的育兒心得勳章 環保接龍勳章

你真是一個好老公 & 好爸爸!
願主祝福你一家平安,bb快高長大!

大宅

Great Dad & Mum in the world

YES, Congratulation !!!

男爵府

你真係一個好爸爸呀

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至