跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我見好似好小這間學校的家長來交談.

複式洋房

HI, 大家好,

好開心有人回應下, 因星期六日都不用返工, 所以唔知有人回應今日先知, 不好意思.

我囝今年讀二年班, 亦係第一年轉全日制, 所以佢好緊張呀.
不過我最不明白就係點解返學時間要咁早?

複式洋房

原文章由 sophyma 於 08-9-8 16:09 發表

Open day度張副校話唔想同其他中小學校返學時間一樣, 令搭輕鐵的家長帶小朋友返學時冇咁迫喎.

sophyma
我係今年開始日日自己帶阿仔返學後再返工,
跟本日日都係要等四五格輕鐵,先可以上到車(係迫上去).
我個人覺得學校只是自己唸, 跟本就沒有實際去觀察過.

另外朝早可以遲些返學, 對小朋友都會好些,(有充足的睡眠)
因(湖景)都係返8:15分, 點解(山景)要返7:45分.

其他學校都冇係返咁長時間(7:45-3:25).

複式洋房

原文章由 miumiu313 於 08-9-10 12:39 發表
各位媽咪早:

好高興有人在這裏談談這間小學, 因之前post左個topic出來很耐也無回應. 我囡囡也在青松(湖景)讀2年級, 感覺上功課也不多, 都是大約4-5樣, 又不是太逼得緊, 我曾經和其他同區的小學比較過書本/試卷等, ...

miumiu313
基本上我囝和妳囡的情況都差不多, 我都覺得好多嘢學校都係得過講字, 同埋佢地個網update得更慢.

複式洋房

原文章由 囝囝2000 於 08-9-10 12:52 發表
上星期六, 青松係卓爾廣場做推廣, 分上午是山景, 下午是湖景, 他們介紹很多佢學校很著重課外活動, 學生仲表演了很多節目.

我不知道有這個活動.

複式洋房

HI, 大家好.
快啲入離傾下計啦!

複式洋房

妳們仔女有冇講過午餐好唔好食呢?
我囝每日都會講當日個餐好唔好食架.
直到現在多數都話好食,希望可以keep住啦.

複式洋房

原文章由 yuyumon 於 08-9-23 18:17 發表
我囡都話好食呀.
其實,個lunch box份量唔太多,夠熱,我見D小朋友都食晒架.
不過,家長最好唔好揀curry...D小朋友食唔到.
我有時間會返學校做義工派飯的.
D小朋友好乖好可愛.
自己食飯,叻!

...

yuyumon
我要返工所以不能回校做義工,
不過真係好想睇下仔仔的校園生活, 了解下.

複式洋房

原文章由 yuyumon 於 08-9-23 18:17 發表
我囡都話好食呀.
其實,個lunch box份量唔太多,夠熱,我見D小朋友都食晒架.
不過,家長最好唔好揀curry...D小朋友食唔到.
我有時間會返學校做義工派飯的.
D小朋友好乖好可愛.
自己食飯,叻!

...

yuyumon
妳囡讀幾年級呀?
我囝讀二年級.

複式洋房

原文章由 alvinchanmama 於 08-9-24 16:01 發表

喺呀...我個囝話好辣...啲飯盒個囝話好食喎...

軒媽咪...hi...好耐不見....

alvinchanmama
hi, 妳真係好耐冇出現啦.
我囝和妳囝今年都係同班呀.

複式洋房

原文章由 alvinchanmama 於 08-9-24 16:47 發表

喺呀....佢都不知幾開心...
我個囝玩嘢...啲通告成日帶少一份番囄...一份喺訂英文報..一張喺旅行通告...激死....
你個囝有冇話班主任好"岳"呀..

有呀, 不過佢話英文老師最惡.
妳覺唔覺得啲功課好似小過上年呀?
妳囝有冇參加興趣班呀?

複式洋房

我囝想參加幾樣興趣班,
不過我一樣都冇幫佢參加,
因為時間唔岩同埋都係覺得遠左啲.

複式洋房

原文章由 yuyumon 於 08-9-24 20:26 發表
我囡都有講老師惡...不過,佢乜人都話惡
我派飯時,都見有d學生幾佻皮,老師唔惡真係鎮壓唔到個場面

妳囡剛由幼稚園升上小學, 所以會覺得啲老師惡係好正常.
我囝好攪笑, 吃完飯後連支叉都掉了, 真係比佢激死.

複式洋房

原文章由 alvinchanmama 於 08-9-25 15:43 發表
軒仔媽...阿囝又冇同你講...常識老師話啲小朋友唔識答問題...我囝有講....

冇呀, 佢好小講學校啲野.
所以我就更加想知佢在學校的生活.

複式洋房

原文章由 alvinchanmama 於 08-9-25 16:11 發表

我囝成鬼日打小報告架...老師...同學都打晒架..不過我會問佢囉...我囝喺啲 吹水唔抺嘴果啲人...我叫讀常識書課文比我聽...佢話xsir掛著鬧人冇時間教書...但我見到本書已經教咗2課半書... 呃唔到我 ...

係呀, 我覺得佢學校一開學就會教得好急,
但之後有好多時間返學做無聊野(睇tv).
都誤知佢地明唔明白課書講什麼.

複式洋房

烽仔媽

我囝是個好慢熱的人, 所以佢依家都只會和上年啲同學玩.
我經常叫佢識多啲同學, 但佢回答是為什麼呢?
妳囝會否應為識多啲朋友係會好煩呢?

複式洋房

我有問但係笞案都一樣,
我囝讀了三年幼稚園, 都係得一個朋友佢會掛住.
因為佢爸爸都係一個咁慢熱的人.

複式洋房

原文章由 alvinchanmama 於 08-9-25 17:24 發表

我個囝喺曳囝喱架..所以呢 喺2個星期內好似話2-3個小朋友....
你不要叫他識多啲同學...你試下2-3星期先問他一次..."你有冇新朋友介紹我識呀"...有就佢他講下個同學趣事等......咁問下囝...我個唔駛問..都自 ...

老師會投訴嗎?

複式洋房

原文章由 alvinchanmama 於 08-9-25 18:10 發表

投訴..喺指..當日發生咗事...老師會當日打電話比我話佢情況比我知囉...喺家長會老師次次都話佢操行唔得囉...好談話...諸事八封囉......話佢唔專心...做功課差.....試過罰留堂囉...喺我要求..同老師夾計...有輪個囝 ...

上年我囝啲字好唔靚, 我曾經要求老師罰佢留堂,
見家長時老師都有話要留佢堂,
但點知過了成年都冇留過堂.
原來老師話很忘沒有時間, 真攪笑.

但二年級一開始, 真奇怪地我囝啲字靚了很多,
原來佢話啲老師好惡, 所以寫好啲費事比人罰喎!

複式洋房

原文章由 alvinchanmama 於 08-9-26 14:17 發表

你囝都喺寫字冇咁好啫.寫書得麻....我個囝果啲字又唔靚..成績唔太好喎...做功課做差...做到甩甩漏漏個啲...差唔多喺要成份功課擦晒佢晒...連老師都睇得出果種..有次個囝喺學校衰咗...班主任比電話我...我咪打蛇除 ...

係呀, 有時想找老師問野, 多數都搵唔到, 真係好忙.

首頁

尾頁

跳至