論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章

背景:
2公婆返工, 仔返小四, 2016年尾完第2份約, 諗緊續定請過個新, 大家比d意見.

工人:
41歲, 已婚, 2個仔

優點:
1. 無借錢
2. 無乜成日黑面
3. 做錯/整爛大件野會說sorry
4. 識自己買餸煮飯煲湯吾洗教

缺點:
1. 簽約時說明要每2年完約才放假, 續約後半年要求每年返1次.
2. 久吾久就遲起身, 又試過遲接仔放學, 獨留過我仔1次在家, 佢去樓下拎野.
3. 有血壓高, 要定時覆診, 日日食藥, 時常打噴嚏及咳.
4. 逢星期三上午要返教會, 上午去不到, 要晚飯後去.
5. 偷用我d私人用品, 攪到我d野要收收埋埋.
6. 清潔只做表面, 叫一次先做一次, 吾叫吾洗做, 比起無工人時差不多.
7. 中午吾食隔夜餸, 我自己都係帶飯, 用我給的錢買魚買coffee比自己.
8. 3年也與我仔有隔膜, 只有來第1年有主動和我仔玩下, 說英文故事書給他聽. 1年後便佢有佢, 仔有仔.
9. 續約後機不離手, 任何時候都用耳筒塞耳聽野, 連食飯也塞, 給我話了一次食飯不可塞耳筒便不敢了. 但其他時候照舊.
10. 洗衫一開始便叫佢自己儲夠一機衫才可開機, 做做下吾理你, 得個4-5件衫又走去開, 比我話了, 佢即時黑面.
11. 6299投訴她沒禮貌, 來時不叫他們, 之後便入房玩手機.
12. 因日頭家中無人, 時常訓覺不做家務, 試過幾次我突擊回家, 也是從房裡不好意思樣子走出來.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

我唔續, 因3隻手, 唔值 long service.

adrio    發表於 16-1-7 22:38

子爵府

你自己寫出來也可以見到,你工人既優點無乜突出既,反而缺點大把,續約後系只會更差,到時你局住比長服咪仲傷

子爵府

引用:背景:2公婆返工, 仔返小四, 2016年尾完第2

原帖由 sukiwongsk 於 16-01-07 發表
背景:
2公婆返工, 仔返小四, 2016年尾完第2份約, 諗緊續定請過個新, 大家比d意見.
我個姐姐跟你情況一模一樣,四年,43,我同佢續左約,點知只做了4年2個月,續了第三個約後不停講電話,上週哭晒話老公有二奶,無心機做話即走。。。我覺得4x歲的佢已唔夠精神,我續佢只因為唔想煩再教新人。。而細囡跟開佢。。點知仲煩。。昨天終於送走佢我先安心。。現在唯有再睇新工人。。。所以我認為你請新的算了。。

翡翠宮

我覺得佢既優點OK喎
搵著個0優點+所有你list缺點既; 你仲出血

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sukiwongsk 發表於 16-1-7 12:33
背景:
先睇優點好像好吸引, 睇埋缺點就覺得工人一般!如果你肯請海外工人, 可以考慮轉新。但想貪快搵本地, 仲要係斷約工人既話, 我就覺得用番呢個會好D!

大宅

回覆:過埋今年就完4年, 比d意見仲續吾續好!

唔續。你自己睇下,你寫出對佢的不滿多過滿意的就知了。外人不知,但你自己最心中有數不該留人。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔續

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

引用:背景:2公婆返工,+仔返小四,+2016年尾完第2

背景:
缺點5已足夠唔續,仲要加埋其他...

請過個好過

大宅

唔續好d

侯爵府

好媽媽勳章

回覆:sukiwongsk 的帖子

唔續,缺點咁多(獨留小朋友係屋企呢點係我來講係死罪,點都冇得留低)

子爵府

唔續,用LSP去博一博,我都好彩博到個ok嘅,已做咗4個月,起碼間屋清潔咗,有陪小朋友玩下 祝你好運

禁止訪問

引用:背景:2公婆返工,+仔返小四,+2016年尾完第2

別墅

唔續. 續左可能要俾LONG SERVICE PAYMENT. 不如請新的, 雖
然新的唔一定好, 但舊既唔好, 值得博一博.

大宅

唔續.

公爵府

唔續

公爵府

有血壓高加上41

珍珠宮

當然唔續

大宅

引用:背景:2公婆返工, 仔返小四, 2016年尾完第2

背景:
唔續!根本佢唔值比long service..
到時大出血仲要再請過個工人又係要自己教。。。又煩又要等

大宅

我都贊成唔續
但至於請過新工人又要再train....我明白是好麻煩的

首頁

尾頁

跳至