自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:返律師行文職好唔開心, 呢行壓力超大,求jm開解下

做得辛苦就唔好做啦
無謂比咁大壓力自己

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

男爵府

我都做過,係大行黎
太多女人,d是非真係多都傻,又可以無啦啦唔鍾意你,明明冇乜交流。
我做左一個月已經頂唔順走左

我覺得既然你做得唔開心,真係考慮下辭左份工,我相信仲有大把好工的

伯爵府

其實recep 有咩咁大壓力?分信,聽電話,少少clerical duties,如果唔開心就走啦。

大宅

回覆:Kyoto_sin 的帖子

你試下轉100人以上的大行,或鬼佬行,應該福利各樣會好好多
通常坐門口的姐姐仔或亞姐個位好重要的,通常冇人去得罪的,去傾偈八料就多
惡啲既亞姐,老闆都冇面比

別墅

如果連門口嗰個都壓力爆煲,相信裏面啲supporting staff 更加想死吧。因行而異吧,有啲行個recep 好好做,電話唔多,得閒同秘書吹水收風放風,無人敢得罪,準時收工,人工可以超過20k. 儲啲經驗去間國際行啦,人多,分工精細則唔會乜都叫admin做,且福利好好多,至於啲人衰唔衰,就睇你好唔好彩,不過做得耐,都大概知道其他行風氣係點。我仲識有人做律師行recep 幾年跳左去投資銀行recep,福利更正。

呢行一般係要求三頭六臂眉精眼企,幾樣野一齊殺埋嚟,上上下下都對newcomers 冇耐性,冇時間慢慢解釋,面口唔好,其實好多時係件事同啲客,唔好take it personally, 個人會好過啲。

大宅

一大班女人,仲要係律師!諗起都驚!

首頁

尾頁

跳至