親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

三個family共7人, 全部大人, 租一架7, 8人車好, 還是租兩架五人車好?
其實想租一架車, 但怕擺吾晒D行李, 大家點睇

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

回覆:去日本9天租車, 請大家比啲意見....

一架高身7人車,Noah / Serena / Stepwgn果D,坐滿7個大人,勉強可以尾箱放4個29吋喼,如果你地多行李,多shopping 未必夠擺

男爵府

想開心既梗係一班人一架車
但行李應該放唔哂
我會選2架5人車

琥珀宮

畀面勳章

試過7個女人租Veilfire, 都好逼下,冇咩位放喼,有男人如行李唔少應該唔得

珍珠宮

引用:三個family共7人, 全部大人, 租一架7, 8人

原帖由 KK512 於 16-01-08 發表
三個family共7人, 全部大人, 租一架7, 8人車好, 還是租兩架五人車好?
其實想租一架車, 但怕擺吾晒D行李, 大 ...
如果同行有多過一個人揸車,梗係租兩架5人車啦,七個大人加行李逼入一架7/8人車,會好似歡樂滿東華籌款咖

1928mickey    發表於 16-1-9 10:02

大宅

BK Milk勳章

引用:三個family共7人,+全部大人,+租一架7,+8人

上次租vellfire6大人6大喼,有2個要放最後排。我地中間坐3人,後面坐1人,剛剛好咋!
如果你地7人7喼應該唔得

琥珀宮

引用:三個family共7人,+全部大人,+租一架7,+8人

如果每人一個大喼,分兩

琥珀宮

回覆:木土土 的帖子

如果每人一個大喼,就算分兩架五人車,其中一架坐完人仲要放四大喼,都好meng水

珍珠宮

引用:如果每人一個大喼,就算分兩架五人車,其中

原帖由 木土土 於 16-01-09 發表
如果每人一個大喼,就算分兩架五人車,其中一架坐完人仲要放四大喼,都好meng水

...
我覺得租兩架迷你七人車Freed會舒服好多,價錢同兩架5人車冇乜分別

男爵府

多謝各位意見! 我就係諗一架車會開心啲, 一齊傾計嘛

男爵府

littlesister 發表於 16-1-8 23:45
試過7個女人租Veilfire, 都好逼下,冇咩位放喼,有男人如行李唔少應該唔得

...

我地四男三女三個家庭, 我諗最少都會有四個大喼, 三個hand carry

男爵府

好媽媽勳章

我試過5大人,2個12歲少年租Estima剛剛好。如果租alphard應該夠用

All things bright and beautiful. All things great and small.
All things wise and wonderful. The Lord God made them all.

Cecil Frances Alexander 1818-1895

大宅

如果去玩,7個人同車係好開心!

太多行李可以放腳底又或者坐逼少少放喺中間,因為都係來回機場、搬酒店先要坐咁逼。其餘時間同上同落,唔駛約時間地會合,又唔駛怕其中一架車行錯路要左等右等,錯就齊齊錯,都係一個好好嘅經歷,我贊成只租一架大車。

民房

如果租-架車,大家要合作不要帶太多行李和不要買太多手信,但天氣冬,要帶衫,¥5千又可退稅,都係租2架好D!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 KK512 於 16-01-08 發表三個f

原帖由 whyyou 於 16-01-09 發表
如果同行有多過一個人揸車,梗係租兩架5人車啦,七個大人加行李逼入一架7/8人車,會好似歡樂滿東華籌款咖

...
俾你笑死

大宅

回覆:KK512 的帖子

應該放不晒行李喎

KK512    發表於 16-1-10 10:58

男爵府

HuiTung 發表於 16-1-9 16:25
我試過5大人,2個12歲少年租Estima剛剛好。如果租alphard應該夠用

我都係諗呢類車. 咁你有幾多喼行李呀

男爵府

CatCatBB66 發表於 16-1-9 17:58
如果去玩,7個人同車係好開心!

太多行李可以放腳底又或者坐逼少少放喺中間,因為都係來回機場、搬酒店先 ...
"唔駛約時間地會合,又唔駛怕其中一架車行錯路要左等右等,錯就齊齊錯,都係一個好好嘅經歷"

你講呢個都係我考慮一架車的原因之一. 但我地差不多日日換酒店, 行李跟我地日日走, 不只是頭尾兩天啊

男爵府

Keungsyaa 發表於 16-1-9 18:45
如果租-架車,大家要合作不要帶太多行李和不要買太多手信,但天氣冬,要帶衫,¥5千又可退稅,都係租2架好 ...
5千可以退稅實行左咩, 吾係五月先開始

男爵府

其實租hiace得唔得?可唔可以坐7個人?

首頁

尾頁

跳至