自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我都係分開買..........

公爵府

原文章由 szewan 於 08-9-9 09:41 發表
596A 係上發熱管的, 同焗爐冇分別,而596 A 比 993 的烹調重量好似仲重,可以收到900G根莖蔬菜 , 500G 魚.
而入水漕係前有面, 方便d lor

993係後發熱管, 唔係上發熱管來的.

公爵府

原文章由 jacquesau 於 08-9-9 10:35 發表

咁我又想問下用既容器會唔會要好小心架?

會唔會好似bbkh咁講一用錯容器就出事架?

任何爐, 單機微波又好, 單機焗爐又好, 二合一都好, 你用錯容器都會出事啦. 不過焗爐你入左膠模, 早發現拎番出來都未必有事. 微波爐你放金屬, 輕則有火花加嘭嘭聲, 重則爆炸壞機加火燭, 同係咪二合一未必有關.

禁止訪問

好媽媽勳章

公爵府

你用焗爐function時, 發熱管會橙色嘛, 我肯定在後面囉, 上面係金屬, 下面係陶瓷

係咪100%代替到普通焗爐, 對我黎講係, 如果成品焗得唔夠高, 我會懷疑係咪自己在某個步驟做得唔足. 濕過頭, 可以用時間, 溫度去控制. 當然, 你呢位要求咁高既高手, 呢樣嘢取代唔到普通焗爐, 甚至座地爐.

我聽完你既要求後, 勸你唔好浪費錢試那個型號. 又或者, 你睇下樂聲有無用呢隻爐做demo既workshop, 你試過得先買, 廢事又換來一次失望.

[ 本文章最後由 alik 於 08-9-9 22:08 編輯 ]

禁止訪問

好媽媽勳章

珍珠宮

聽完咁多位意見, 我都覺得都可以一試咁.....

始終一個爐可以慳返啲地方嘛!

我個廚房又唔係大!
好好過每一天......

子爵府

claudia
993係一部好爐, 你再比機會佢la, 至於面包上色問題吾大ga , 味道冇分別的, 我習慣吾搽蛋汁上色因為懶 ,如果你鐘意深色d,試下臨尾1,2分鐘用蒸"餸"架頂高盤包上發熱管焗燶dd la.
原文章由 claudia 於 08-9-9 21:12 發表
szewan

thx for your info & fotos, 596A係睇到發熱管咁好? 睇左你的muffins相對596A信心又增多了.

部993, 唔係我摸唔熟, 而係佢真係不是100%, 買爐後樂聲跟進了很久, 派了幾次師傅上黎test, 爐溫係準的, 只係總 ...

侯爵府

早排樂聲,如買呢款機,有堂上學用呢部機架,佢都會示範好多野架,焗野,蒸送...不過唔知依家重有冇

珍珠宮

原文章由 wing_so 於 08-9-10 13:03 發表
早排樂聲,如買呢款機,有堂上學用呢部機架,佢都會示範好多野架,焗野,蒸送...不過唔知依家重有冇

係就好啦, 對我呢啲新手黎講, 有工作坊上係好有用架!

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

好媽媽勳章

請問993 & 596A分別幾錢?

珍珠宮

原文章由 angelaJJ 於 08-9-12 14:13 發表
請問993 & 596A分別幾錢?

NN-CS596A
「變頻式」蒸氣烤焗微波爐
容積 : 27 升
烹調火力:
(一) 微波:1,000 瓦特
(二) 燒烤:1,600 瓦特
輕觸及旋鈕式操作
爐身呎吋: 闊523 深505 高320 ﹝毫米﹞
HK$ 3,580
http://www.panasonic.hk/ha/chinese/feature_225.aspx

NN-CD997S
「變頻式」烤焗微波爐
容積:42升
烹調火力:
(一)微波:1000瓦特
(二)烤焗:1800瓦特
「變頻式」超速解凍
體積 : 闊626 深501 高376 (毫米)
HK$ 4,880
http://www.panasonic.hk/ha/chinese/feature_553.aspx

上網已找不到993, 只找到997

[ 本文章最後由 jacquesau 於 08-9-12 14:32 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

jacquesau ,
thanks ar

首頁

尾頁

跳至