夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問下jm意見:事源阿仔(小三)星期一及二考試,預計星期六、日每日都溫習半天。今日溫左3小時,只溫一科既一半;餘下一半本想星期日溫,但今晚收到親人電話,話約阿仔明天去嘉年華。我就whatsapp親人話阿仔要溫習,佢覆我話由小孩決定。(我同老公準備離婚,阿仔逢男家約既活動只問爸爸,而只係佢倆出席,我係缺席好耐啦!)
我已向阿仔解釋,但佢堅決要去。我無法唔比佢去,因我現在唔想同老公搞得太僵,方便安排離婚。
我係同意有部份事情由孩子作決定,但這件事上我有些質疑,究竟我地大人係咪比孩子選擇既項目上都要有所篩選,因佢地既小腦袋未必能睇到咁長遠既後果。大家比下意見,我好迷惘。

男爵府

畀面勳章

回覆:有關“讓孩子做選擇”這題目

考試大過天,嘉年華又未完,考完先去,你畀細路揀,佢一定揀去玩架。

elisewaiman    發表於 16-1-10 17:33

水晶宮

三年級我會比佢自己選擇 但提供選擇題時要有些技巧:
1 星期六一天溫習哂 星期日玩
2 星期日早D起身 溫完才去玩
3 星期日唔溫 去玩 唔合格就比老師鬧完再比呀媽鬧 並且有排都冇得再去玩

呀仔 123你自己揀啦

la_source    發表於 16-1-11 15:26
elisewaiman    發表於 16-1-10 17:33

男爵府

想生BB熱投

其實啲親戚都唔明事理啦!小朋友考試梗係重要過玩啦!玩同温書,小朋友唸都唔使唸,一定係揀去玩啦!你親戚擺明同你作對,專登話叫小朋友自己揀

男爵府

BBgaga 發表於 16-1-10 08:33
2 星期日早D起身 溫完才 ...
我覺得呢個方法好,去玩既前提係要做好功課温好書,呢方面你都要話比你準前夫知,如果唔係衰人你做晒好委屈。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:三年級我會比佢自己選擇 但提供選擇題時要

原帖由 BBgaga 於 16-01-10 發表
我同你一樣

別墅

引用:考試大過天,嘉年華又未完,考完先去,你畀

原帖由 aptcan 於 16-01-09 發表
考試大過天,嘉年華又未完,考完先去,你畀細路揀,佢一定揀去玩架。
俾佢地激死。

別墅

引用:三年級我會比佢自己選擇 但提供選擇題時要

原帖由 BBgaga 於 16-01-10 發表
應承左,佢好易唔守信用,因為爸爸都係咁。今早叫佢溫陣先出去,結果一早爸爸比平板佢玩,牙唔刷衫都唔換掛住玩,熄左機都攤係度唔郁。

別墅

引用:Quote:BBgaga 發表於 16-1-10 08:33 三年級

原帖由 ncp 於 16-01-10 發表
我覺得呢個方法好,去玩既前提係要做好功課温好書,呢方面你都要話比你準前夫知,如果唔係衰人你做晒好委屈 ...
佢係覺得功課可以做唔哂,考試可以唔溫書,之前測驗都係咁,我做衰人,佢做好人。

男爵府

甘你話比你準前夫聽,個仔成績差要見家長就叫佢去見,個仔考唔到band 2 既學校佢叫比錢送佢去外國讀,總外佢唔合作就叫佢自己執手尾,唔好搵你黎攪勒。

男爵府

重有第時個仔搵唔到野做,叫佢養埋個仔呀!

琥珀宮

考試重要d,俾小朋友揀實揀玩啦

男爵府

考試期間冇可能去玩,這不是不給小朋友選擇的機會。而是考緊試,只可在家溫習和休息,這是讀書時讀書,遊戲時遊戲的道理。
去遊樂場玩,必定是考試後的節目。小朋友吾同大人,玩完要收拾心情是很難的。

別墅

引用:甘你話比你準前夫聽,個仔成績差要見家長就

甘你話比你準前夫聽,個仔成績差要見家長就叫佢去見,個仔考唔到band 2 既學校佢叫比錢送佢去外國讀,總外 ...
佢係一個覺得所有問題都係我造成,個仔無錯,佢無錯,所有錯都係我。而家我最錯,係唔可以令佢個仔成為佢心目中既狀態。

別墅

引用:重有第時個仔搵唔到野做,叫佢養埋個仔呀!

重有第時個仔搵唔到野做,叫佢養埋個仔呀!
佢邊有好死呀?亦都未有咁既財力同能力。佢要超長命,超有錢先得。

別墅

引用:考試重要d,俾小朋友揀實揀玩啦

原帖由 tansyneko 於 16-01-10 發表
考試重要d,俾小朋友揀實揀玩啦
無錯,我都係咁想。

別墅

引用:考試期間冇可能去玩,這不是不給小朋友選擇

原帖由 flower姐姐 於 16-01-11 發表
考試期間冇可能去玩,這不是不給小朋友選擇的機會。而是考緊試,只可在家溫習和休息,這是讀書時讀書,遊戲 ...
同意,考試期間,可以去公園玩陣,但唔會比佢玩全日架。

侯爵府

如果你真的準備離婚,我的建議是不要孩子的撫養權。
因為從你的敘述來看,你仔親爸爸多d-------這不奇怪,因為爸爸會放縱他。
對於這樣的父與子,你就算把心掏出來,他們也不會感激你的付出,最後你自己又怨氣很重!-------所以最好的辦法就是徹底放棄!你自己重新開始新生活!

父母和子女是有緣分一說的,不要以為孩子小不懂事,何況小三也不算小了!很多孩子很小就明事理了!

既然兒子不聽你的,爭來也沒意思!讓他們父子一起過吧,這樣你的離婚才有意義。知道作家亦舒嗎?離婚就是不要兒子的。

別墅

引用:如果你真的準備離婚,我的建議是不要孩子的

原帖由 totheend 於 16-01-11 發表
因為從你的敘述來看,你仔親爸爸多d-------這不奇怪, ...

珍珠宮

引用:如果你真的準備離婚,我的建議是不要孩子的

原帖由 totheend 於 16-01-11 發表
因為從你的敘述來看,你仔親爸爸多d-------這不奇怪, ...
我同意

首頁

尾頁

跳至