家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原文章由 建男媽咪 於 08-9-10 09:20 發表

咁即係儲多幾年錢, 喺2010年先買股都未遲

港元貶值,息低.+通脹. 舊錢擺多兩年唔知會縮淨幾多.

別墅

原文章由 isme 於 08-9-9 17:11 發表
我都好聽話,股票:收左手勒(d蟹貨就唔好提啦),掛鈎:唔敢做勒,樓:賣埋勒.
咁而家揸住D現金,係港元現金!!!!點做好????睇住美元將會一日弱過一日,通貨又膨脹,D$係咁貶值.....我又冇人地咁醒一早做晒澳/紐定期收高息.... ...

有樣野, 我覺得陸東講得幾岩(雖然不太同意陸東的27500目標) 是美元的確要走弱, 美元有秩序地下跌
將所有經濟問題出口(貿易赤字, 嚴重負債等等), 但大選前, 美元資產回流美國, 使強美元, 大選後, 很可能會弱
um, 而家外面, 人人也覺得美元真的在走強
不坊生活中找一些明燈(5,6位以上) 外匯, 股票, 黃金皆適用
問佢地睇法點睇澳紙, 港股之類, 如果5位都話唔買, 你就考慮買...
如果5位都話買, 你就唔好買住...

如果你講抗通脤, 你可以做的方法..其實不好
我本身有和黃債券收息, 息不錯...但和黃有權話唔還錢
隨時乜都冇...因為債券是當時為3g 發債, 故我不建議人渣公司債券, 經濟差是咩都有可能..和黃當時都係怕執粒, 故才發債, 俾高息

人民幣債券是可以考慮的, 睇到黎緊1,2年經濟前景不太好
可以放起人民幣債券1年-2年也不怕
人民幣大方向是升值, 美國國會要求升值40%
但大陸政府不可能俾貨幣升40%
要升都係極慢咁升..
故極有可能大家已錯過人民幣大幅升值的時間
現在是以慢速升值...大方向都係升
除非美元走強得很利害, 否則人民幣很難跌

債券基金就不太好, 因為公司隨時因為經濟不好, 要執粒, 到時邊可能有錢派息?
樓市不用講, 你也見到...
港元定期是一個不用煩的事
外幣仍有價值
我認為大選後外幣後會升番, 只是升多少
紐紙不要渣為妙
歐羅也不要渣
磅也不要渣....
我個人相信商品市場會俾資金追捧, 澳紙最受惠
國家以經濟出口為主, 不用考慮
亦即歐羅同英磅, 紐西蘭雖然高息, 但減息非常快 ,且國家經濟不好
唯獨是澳紙, 相對諸國, 是最好的選擇
買的時間, 睇下在大選後吸納是不錯
澳紙而家個價已去番04, 05年了
如果而家買少少(長渣), 也不會反對
當然想安全的..美國大選後, 睇定方向當然是更好

港元定期可能是最蠢的方法, 亦是最安全的方法..
我以前做野個間基金, 也是將特定的資金做短時間的定期
英文叫doing nothing is doing something...
你表面唔做野..其實已經做緊野...你成功保到本
我相信少於20%的投資能成功保本....很多都溝貨溝到成手蟹...
到想買貨時..兩袖清風
命理服務 : 八字/易經卜卦/嬰兒擇日
本人乃香港術數協會會員
--------------------------------------------------
筆者10月舉辦技術分析課程講座, 報名請ADD我MSN
--------------------------------------------------
msn: [email protected]
BLOG: http://hk.myblog.yahoo.com/goodtoseeme2004

別墅

原文章由 hunghung215 於 08-9-8 14:23 發表
你提到1200, 咁你話好唔好止蝕離場好啊 ???

已輸 >58%

有點遲, 如果投資者確認為熊市, 任何博反彈的動作來講, 止蝕最多放20% , 跌20%就點都要走...而家跌58%, 你間公司無野既..
運作正常, 正常, 有好的管理層, 只是不知誰人要1200跌到如此殘.. 一間咁大的公司竟然跌8成
到時再公佈業績, 又會再跌, 未見底

1200只是數年才能升番, 跌穿埋3蚊的話, 1200真的很危險
但你真係無野可以做到, 你可以選擇走..但極重傷地走
我就不會走..
本人乃香港術數協會會員
BLOG: http://hk.myblog.yahoo.com/goodtoseeme2004

複式洋房

原文章由 destiny+ 於 08-9-10 09:34 發表

但大選前, 美元資產回流美國, 使強美元, 大選後, 很可能會弱
um, 而家外面, 人人也覺得美元真的在走強
um, 而 ...

謝謝分析,即係無為而治,對嗎?
我認同美國經濟會一蹶不振,美元會弱.咁係咪應該趁大選前換定d澳幣呢?咩野rate入得過?
好唔好繼續換人仔呢?
印度stock market值得玩嗎?
商品基金可以買嗎?

別墅

原文章由 isme 於 08-9-10 09:56 發表

謝謝分析,即係無為而治,對嗎?
我認同美國經濟會一蹶不振,美元會弱.咁係咪應該趁大選前換定d澳幣呢?咩野rate入得過?
好唔好繼續換人仔呢?
印度stock market值得玩嗎?
商品基金可以買嗎? ...

美元強, 而家買番少少澳元, 我做會咁做, 買少少澳元
6.25左右可以入, 入少少先(記住是少少)
可等埋9月11日紐國議息埋先, 因為減息會拖累澳紙
6.25圖表來講唔穿得...因為04.05年, 曾經2次想上升6.25之上
第三次先成功上到, 才有7.6澳元出現, 如果跌番, 會大獲
炒外匯的, 就請離場先, 外幣粒粒亂, 圖表

商品基金風險算高
好似油, 食物等, 不可能無止境上升, 亦即局限左升幅
同埋商品牛市, 上個世紀只出現3個
當今世紀..當特別, 有5個牛市
即係就算買錯, 博錯左, 最少坐艇8年
我自然不建議亂放太多錢落商品基金...

人仔是人仔債券?
就咁換人民幣存太低, 做定期或債券都可以諗諗

印度stock
http://tw.money.yahoo.com/intlindex_compare_rp?sl=%5EBSESN

我都有月供印度

印度拉丁美洲中國愈南都會有特點, 節奏時這樣
首先是由高位, 起碼回落一半先, 最少...
多則跌7-8成, 今次應該要跌7成左右, 之後悶局幾年, 再升番幾倍..一浪高於一浪
http://ichart.finance.yahoo.com/z?s=^HSI&t=5y&q=l&l=off&z=m&c=^BSESN&a=v&p=s
圖, 買港股同印度分別唔大, 方向都係升...時間性9成相似
不過印度升起上黎, 的確得人驚, 同大陸一樣, 這個牛市都係升左6倍, 跌起碼跌到8千點, 仲有起碼2成幾跌幅
策略冇變...一供起碼供5年月供...而家月供的話
大陸跌左6成幾, 印度跌左一半未夠
抵是供上證會比較好, 個人認為
印度分散唔到風險, 好處是印度市場相對較理性
用4年來升6倍, 大陸則用2年來升6倍...
股民成熟度可見一斑
印度再回落, 才月供會比較好, 一萬點左右
不過印度公司派息比中國的慷慨...
中國人不喜歡派息

[ 本文章最後由 destiny+ 於 08-9-10 11:02 編輯 ]
本人乃香港術數協會會員

大宅

destiny+

好多謝你分享...
咁有冇D咩投資公司有 俄羅斯股票基金買 及睇法???

[ 本文章最後由 SUKI_C 於 08-9-10 14:10 編輯 ]

大宅

destiny+
我手頭唔係太多股票, 我只係好關心樓市同股市的關係.
話說我07年賣了層樓(03年130萬買, 07年178萬賣, 最近成交245萬 )
我一心只係租近我阿媽, 方便照顧個仔, 再等個個仔大d, 買返個好校網單位自住. 眼見賣樓相比依家已經升左30%, 就算個股市跌, 大家都估樓市最多跌10-15%左右. 如果我肯呢幾年俾貴d租, 等多幾年先係入樓市作自住的好時機呢? 打工仔extra 30%樓價買唔到樓住啦!

別墅

原文章由 SUKI_C 於 08-9-10 14:08 發表
destiny+

好多謝你分享...
咁有冇D咩投資公司有 俄羅斯股票基金買 及睇法???

跌左4成了....俄國..
本身股市抽得咁勁, 原因是牛市+石油令俄國重拾大國的路
俄國亦同中國, 香港似
俄國的股市由03年5月開始行...
上年十月見頂
升幅500%, 現在跌4成幾, 曾跌差不多5成
新興市場無可避免, 大家牛熊的起步會極受美國影響
俄國基金幫不到你分散風險
全球指數一齊行...俄國今次調整, 應該要跌66%以上
跌左66%再考慮月供.
本人乃香港術數協會會員

別墅

原文章由 bb媽咪grace 於 08-9-10 19:41 發表
destiny+
我手頭唔係太多股票, 我只係好關心樓市同股市的關係.
話說我07年賣了層樓(03年130萬買, 07年178萬賣, 最近成交245萬 )
我一心只係租近我阿媽, 方便照顧個仔, 再等個個仔大d, 買返個好校網單位自住 ...

樓市都係07年尾時, 無啦啦被推高得非常嚴重
美國減息刺激樓市, 實非一般人能估計
地產行都出來唱淡跌10%, 肯定不會跌10%咁少
但大跌的條件不太符合, 除非香港陷入非常長期經濟不景氣
不是完全冇可能
樓價不好, 香港經濟不能言好, 股市也不能言好
股市測試樓價有一定參巧性
但小心, 好似00年, 太多人聰明過龍, 以為97跌左3年
走去買樓, 結果樓價仍要大跌4成, 一定要預到足...
你能03年買樓..可知你已比很多人快一步
而家無計, 係要租樓住先...無法
本人乃香港術數協會會員

大宅

Destiny +,

多謝你的分折。我想問吓手頭有5号仔股票,平均價都要$12X.00。我現在應放哂佢手揸Cash or hold 住先等派息?

另外,我現在租樓住,請問幾時係買樓時侯?老實講99 年買樓,經歷一次樓時大跌 (SARS),04年賣樓,我真是怕再次跌眼鏡。請明燈指路!

Thaanks !

別墅

原文章由 Erco 於 08-9-13 10:38 發表
Destiny +,

多謝你的分折。我想問吓手頭有5号仔股票,平均價都要$12X.00。我現在應放哂佢手揸Cash or hold 住先等派息?

另外,我現在租樓住,請問幾時係買樓時侯?老實講99 年買樓,經歷一次樓時大跌 (SARS),04年賣樓,我真是怕 ...

如果匯豐能過渡此次按危機, 升上180蚊不出奇, 匯豐銀行不只值120蚊啦....
無需要賣HSBC, 由得收息
但不宜將所有錢分散在匯豐銀行
我自己認為匯豐銀行會見低於104蚊
低於110, 可以再吸納
99年買樓不能完住怪你,因為之前香港未試過. 00年的樓災, 實在無人估到
同埋當時政府都有問題, 一邊停止賣地, 一邊增加供應....
03年的沙士令樓價大跌...也無法估到SARS的出現
實在百年難得一見...6年內, 三次樓災
樓. 我不懂炒..因為散戶真係不宜炒樓, 輸一次, 也可以永不超生
我自己住的屋不算大, , 我自己第一次買樓, 是買細價樓, 150萬左右
我俾首期俾50%, 當時目標在10年內供完,
不將自己所有資金放在樓身上, 否則股災冇錢入市....
另留一些錢, 在股市, 外匯投資身上, 買時間, 在股市投資身上獲利
之後換樓會更容易
細屋換中屋, 一級級慢慢上
股票長遠跑贏樓價, 股市領先樓價3-6個月
股市先見底, 樓價才見底
故你都係等股市見底先
我幾日內搵些樓價的資料俾你, 因為我都做緊樓價的報告
本人乃香港術數協會會員

別墅

買樓有一定的機會成本

好似你用100萬來俾首期
咁你用左100萬的彈性
果一百萬, 原本可以用來摸底, 賺多一百萬...
你放棄了賺一百萬的機會
個市勁的話. 可以賺多2百萬
當然仲有租金等等考慮, 要做取捨
本人乃香港術數協會會員

複式洋房

原文章由 destiny+ 於 08-9-14 13:05 發表
買樓有一定的機會成本

好似你用100萬來俾首期
咁你用左100萬的彈性
果一百萬, 原本可以用來摸底, 賺多一百萬...
你放棄了賺一百萬的機會
個市勁的話. 可以賺多2百萬
當然仲有租金等等考慮, 要做取捨 ...

咁你覺得樓市仲有幾多%跌呢? 仲會跌幾耐?租金又會否下調?
我在上年年尾&今年年頭都放晒d樓.租住先.但係屋企人就成日催買樓......

子爵府

up..........

[ 本文章最後由 362436 於 08-9-18 17:14 編輯 ]

大宅

等~都唔駛等好耐...你要留意下產經的話成交量同買賣價

原文章由 isme 於 08-9-14 06:43 PM 發表

咁你覺得樓市仲有幾多%跌呢? 仲會跌幾耐?租金又會否下調?
我在上年年尾&今年年頭都放晒d樓.租住先.但係屋企人就成日催買樓......

大宅

thank you !!
原文章由 destiny+ 於 08-9-13 09:09 AM 發表

跌左4成了....俄國..
本身股市抽得咁勁, 原因是牛市+石油令俄國重拾大國的路
俄國亦同中國, 香港似
俄國的股市由03年5月開始行...
上年十月見頂
升幅500%, 現在跌4成幾, 曾跌差不多5成
新興市場無可避免, 大家牛熊 ...

男爵府

睛靈勳章

density+, 請問我係高位買左2600, 而家跌左80%, keep it or buy it ? or 溝貨 for long term investment? 因為報紙成日話會升汐返$14-15? 點做好?
火龍果

男爵府

原文章由 lilicatcat 於 08-9-21 17:41 發表
density+, 請問我係高位買左2600, 而家跌左80%, keep it or buy it ? or 溝貨 for long term investment? 因為報紙成日話會升汐返$14-15? 點做好?

destiny+ 比人趕走左, 佢唔會再係度發言
有問題想問佢就去佢個BLOG問啦

男爵府

睛靈勳章

what is density+ blog ? let me know la
火龍果

男爵府

原文章由 lilicatcat 於 08-9-21 19:13 發表
what is density+ blog ? let me know la

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1710723&extra=page%3D1

首頁

尾頁

跳至