婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

別墅

請個工人...叫 99 幫手睇工人做好啦

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我覺得99唔係"老馮"要幫手湊孫架. 再加上本來關係都唔好, 湊埋BB一定日日開片.
如果99唔想湊, 通常都係話自己身體唔好, 唔得閒等理由嘅.
如果唔請得工人, 可以考慮放bb在育嬰院.

男爵府

個時阿99大人都冇湊我個仔啦
佢唔湊我仲開心~~

你可以俾樓上樓下既ee
or 育嬰園

小少爺係ma mi 既心肝寶貝

大宅

湊大仔女責任都完啦, 湊孫真係唔係老馮架播.
話身體唔好囉,得兩麻孫係屋企,
大人暈左個BB咪喊死都無人知.
如果收入有限, 試吓問吓育嬰院有無減免啦!
講真, 想生BB就要負責任, 無能力就唔好旨人哋,
自己父母都咁話啦.

原文章由 clementying 於 08-9-8 11:30 發表
個時阿99大人都冇湊我個仔啦
佢唔湊我仲開心~~

你可以俾樓上樓下既ee
or 育嬰園

男爵府

99或自己阿媽都唔一定要幫你湊孫, 如果關係一般, 咪盞到時更加關係惡化.

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

我都係同99住, 但我冇比佢湊bb,
一來唔放心, 二來佢冇本事湊..
比阿媽湊放心好多

大宅

虎到金來勳章

同你一樣, 但我就信工人多過佢

原文章由 mrs_chan 於 08-9-8 17:52 發表
我都係同99住, 但我冇比佢湊bb,
一來唔放心, 二來佢冇本事湊..
比阿媽湊放心好多

大宅

陪月勳章

可能後生都未必會俾個孫妳媽咪湊, 妳地唔洗咁煩惱住啦!

大宅

關係一般....就唔好......
BB一出世好多湊仔問題就會出現嫁啦
到時你都唔知罵唔罵佢好......
好煩

你未同佢講囉!!話唔想佢辛苦啦!!
自己找人湊啦.....你叫佢放心

男爵府

原文章由 shirley73a 於 08-9-8 14:39 發表
我尋日都係咁樣同我媽咪講....既然你都話大家嘅關係麻麻喇...小b出咗世咪仲多問題仲煩....所以我都唔贊成.....

而家煩就煩在....我媽咪唔知點開聲拒絕佢地好, 驚一開聲...個仔會唔鐘意...到時成日都黑口黑面對住佢. ...

你阿媽可以咁同個仔講"阿媽都一把年紀, 又唔係後生, 真係驚自己唔夠體力同精神去照顧BB, 仲有, 而家啲湊仔方法唔同舊時, 自己又咁多年無湊過BB, 我覺得自己真係應付唔到".

大宅

原文章由 catherineleungg 於 08-9-9 01:36 發表

你阿媽可以咁同個仔講"阿媽都一把年紀, 又唔係後生, 真係驚自己唔夠體力同精神去照顧BB, 仲有, 而家啲湊仔方法唔同舊時, 自己又咁多年無湊過BB, 我覺得自己真係應付唔到". ...

......對.....除非佢湊時,你絕對可以容忍佢點湊,唔係開片多過食飯..........

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我奶奶叫我自己湊,但佢會幫手睇下咁,但唔好旨意晒佢湊..
佢比我個原因係:想我同個女close d,等我試下做人媽咪有幾辛苦既滋味....
我接受到佢既原因囉...我老公好認同佢媽咪講法tim...

男爵府

係架,開心見誠咁講囉, 或者佢都煩緊唔知點開口同你阿媽講唔比佢湊呢...你媽咪 , 起碼知道大家關係一般唔會死都想湊孫...但係你知唔知你阿哥點打算架?佢唔係諗住老溤要幫佢湊BB掛? 佢老婆又點諗架?如果你同阿哥熟的, 不如你開口同佢講下啦.....

原文章由 catherineleungg 於 08-9-9 01:36 發表

你阿媽可以咁同個仔講"阿媽都一把年紀, 又唔係後生, 真係驚自己唔夠體力同精神去照顧BB, 仲有, 而家啲湊仔方法唔同舊時, 自己又咁多年無湊過BB, 我覺得自己真係應付唔到". ...

大宅

原文章由 shirley73a 於 08-9-8 14:39 發表
我尋日都係咁樣同我媽咪講....既然你都話大家嘅關係麻麻喇...小b出咗世咪仲多問題仲煩....所以我都唔贊成.....

而家煩就煩在....我媽咪唔知點開聲拒絕佢地好, 驚一開聲...個仔會唔鐘意...到時成日都黑口黑面對住佢. ...

最驚到時個仔話: 比個孫你, 陪你, 你都唔受. 連個孫都唔湊, 阿媽你都好自私仲慘.

男爵府

佢夠胆咁講, 可以直情 佢啦,你阿媽同佢一齊住唔係老溤要幫佢湊架, 就算係你阿哥養佢都係咁話啦, 佢依家只係回報番阿媽養育佢成人咋, 你阿媽無欠佢任何野架....幫佢湊係人情, 唔幫係道理黎架, 除非你阿媽o係佢地未有BB之前應承左幫佢湊, 叫佢生啦 "比個孫你, 陪你, 你都唔受. 連個孫都唔湊, 阿媽你都好自私."....個阿媽幾廿歲人,湊大佢仲唔夠, 仲要逼人再幫佢湊仔, 佢咪仲自私..如果佢事前冇問過你阿媽就一心諗住要人一定要幫佢, 係佢自己戅居兼夾算得太盡o者. 講真, 一陣湊得唔岩佢心意(好大機會會係咁架, 唔係邊有咁多婆媳紏紛o者), 佢咪又係唔高興...依家拒絶佢, 先小人後君子, 最多第時幫手睇頭睇尾,好過大日因為湊bb炒大鑊...咪仲煩

原文章由 siuwa 於 08-9-9 11:34 發表

最驚到時個仔話: 比個孫你, 陪你, 你都唔受. 連個孫都唔湊, 阿媽你都好自私仲慘.

[ 本文章最後由 碟碟 於 08-9-9 12:23 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至