自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

別墅

littlesheep123 發表於 16-1-10 20:04
所以呢一代如果冇能力就唔好生
其實代代都應該想下自己有無能力先好生仔女,不過以前的年代佢地係要當仔女係投資/防老工具你咬佢食咩?不幸比呢種父母生左出來,唯有唔好重覆上一代的自私而已

Pinky28    發表於 16-1-11 15:08
mollytsang    發表於 16-1-11 04:29
good_pig    發表於 16-1-10 23:28

珍珠宮

一家吾知一家事,或者事實吾糸咁呢,又或者個老嘅將D錢比曬D仔,敢D女未吾比錢佢羅,中國人濫用個"孝"字,唉!我未聽過不孝比雷公辟死,吾怪得外國人話中國人對長輩糸冷漠嘅,老人家又話D後生吾鍾意對住佢地,又吾檢討吓自己

珍珠宮

男爵府

引用:自細已向呀女洗腦,+第時唔理part-time或ful

原帖由 Hanayori 於 16-01-10 發表
自細已向呀女洗腦, 第時唔理part-time或full time, 有收入就要比家用. 呢個係責任! 不過....講真, 佢唔比 ...
如果仔女有能力賺到錢夠自己洗之餘我覺得拿家用返屋企係應該,最怕係仔女連自己都養唔掂,倒轉頭要做父母嘅貼翻佢

shmilu_kio    發表於 16-1-11 09:31

別墅

anna59 發表於 16-1-10 23:13
一家吾知一家事,或者事實吾糸咁呢,又或者個老嘅將D錢比曬D仔,敢D女未吾比錢佢羅,中國人濫用個"孝"字, ...
阿婆果個年代的人有幾多係真心對自己的仔女,心照吧,唔虐待仔女已經偷笑了

其實想點醒下樓主,唔好人地講就信十足,係鏡頭面前梗係講到仔女幾衰啦,一面之詞而已

公爵府

比家用係基本

除非D仔女自己都窮到冇得食 .....

男爵府

回覆:鏗鏘集 - 婆婆d仔女冇比家用,要夜晚出去擺檔賣二手野

我同班朋友傾開,覺得根本就唔可能指望仔女養老,只有自己積穀防饑先係根本!

公爵府

回覆:鏗鏘集 - 婆婆d仔女冇比家用,要夜晚出去擺檔賣二手野

宜家後生仲有能力揾錢有錢剩就覺得靠自己都得,只係有時世事難料。仔女既野真係唔累我都已經叫做盡左責。

別墅

Jomancc 發表於 16-1-10 23:16
如果仔女有能力賺到錢夠自己洗之餘我覺得拿家用返屋企係應該,最怕係仔女連自己都養唔掂,倒轉頭要做父母嘅 ...
如果父母有錢又無所謂,無都可以食政府,有咩好怕

別墅

hksunshine 發表於 16-1-10 23:18
比家用係基本

除非D仔女自己都窮到冇得食 .....
重點都要看父母對自己點,父母對自己好當然俾,如果虐待自己真係倒落海都唔益你

子爵府

引用:Quote:anna59+發表於+16-1-10+23:13+一家吾

原帖由 人一名 於 16-01-10 發表
阿婆果個年代的人有幾多係真心對自己的仔女,心照吧,唔虐待仔女已經偷笑了

其實想點醒下樓主,唔好人地講就 ...
其實成個節目入面,婆婆都冇講重點講自己幾慘,個女點對自己唔好,只係節目製作問到佢就直說,而且婆婆係一直keep住笑容,冇營造自己好慘嘅景況,仲話覺得自己自力更生,感覺好好。

伯爵府

引用:我自己心態係,+當然會俾家用父母但同時唔會

原帖由 littlesheep123 於 16-01-10 發表
我自己心態係, 當然會俾家用父母
但同時唔會旨意子女俾家用自己
始終養老係要靠自己
我都認為呢代人出身後唔駛父母幫算好,父母亦唔需要將自己的錢比到最好比仔女

禁止訪問

回覆:168138 的帖子

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:littlesheep123 發表於 16-1-10 20:0

其實代代都應該想下自己有無能力先好生仔女,不過以前的年代佢地係要當仔女係投資/防老工具你咬佢食咩?不幸 ...
睇到你字裡行間有很多經歷

我媽,咪系週圍系親戚面前話我冇比家用,當然我有比仲要系我人工一半,之前仲過份要比3份2,攪到我反工都5知為乜,比完家用,扣埋日常開支,車費,飯$,電話費,月月只剩下幾百蚊

我為貓狂

伯爵府

但香港D福利唔係做得幾好嘅咩?有綜援、生果金、傷殘津貼⋯等等!

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

子爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:真心唔明d人嘅仔女咩心態,仲話個女最近先

原帖由 168138 於 16-01-10 發表
真心唔明d人嘅仔女咩心態,仲話個女最近先開始比小小家用,睇到都為婆婆心
痛。
一家唔知一家事~

Anyway the wind blows, doesn't really matter to me, to me...

子爵府

引用:Quote:原帖由 人一名 於 16-01-10 發表其實

原帖由 rickybb123456 於 16-01-11 發表
睇到你字裡行間有很多經歷

我媽,咪系週圍系親戚面前話我冇比家用,當然我有比仲要系我人工一半,之前仲過 ...
既然比左佢都話無比,咁就索性一個仙都唔好比啦

水晶宮

引用:Quote:sukiwong0511+發表於+16-1-10+22:39+

只可惜好父母太小,呢到的留言大部份都逼仔女俾錢自己要求回報.其實我想講仔女細個時俾左咁多開心你地已經回 ...
完全唔同意!

我自細呀媽已經教要交家用,呢個係責任,佢呢個教法係仔work, 所以我地成家包括兄姐好親好團結。現在大左發覺你愛錫父母,自然想比家用父母、買野送比佢地,仲開心過買野比自己,除非如果好窮就另作別論。

我現在都會敎2個小朋友將來要比家用我(最大4歳),其實交家用,等佢記得屋企,等佢自己知對父母責任心。

講真,托賴我嫁左個好老公,經濟算唔錯,除左自住外另外亦有2層樓收租,其實唔需要子女交家用比我,但如果佢地將來識做,我嘅資產都會比佢地,否則唔駛諗!

shmilu_kio    發表於 16-1-11 09:36

男爵府

引用:Quote:原帖由+人一名+於+16-01-10+發表只可

原帖由 eggcarol 於 16-01-11 發表
完全唔同意!

我自細呀媽已經教要交家用,呢個係責任,佢呢個教法係仔work, 所以我地成家包括兄姐好親好團 ...
4歲就教佢地俾家用?omg你覺得俾了家用就有負責任?咁個個月俾錢但一年只見一次,有冇負責任?
口口聲聲話俾家用係負責任,其實咪就係貪。對父母既責任幾時同錢掛勾了?

首頁
23456...7

尾頁

跳至