自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由+人一名+於+16-01-10+發表只可

原帖由 eggcarol 於 16-01-11 發表
完全唔同意!

我自細呀媽已經教要交家用,呢個係責任,佢呢個教法係仔work, 所以我地成家包括兄姐好親好團 ...
4歲就教佢地俾家用?omg你覺得俾了家用就有負責任?咁個個月俾錢但一年只見一次,有冇負責任?
口口聲聲話俾家用係負責任,其實咪就係貪。對父母既責任幾時同錢掛勾了?

伯爵府

回覆:鏗鏘集 - 婆婆d仔女冇比家用,要夜晚出去擺檔賣二手野

所以,好諗住生仔女防老

珍珠宮

回覆:168138 的帖子

我老公話佢之前係高登係老闆

水晶宮

引用:Quote:原帖由+eggcarol+於+16-01-11+發表完

原帖由 fukuoka_saga 於 16-01-11 發表
4歲就教佢地俾家用?omg你覺得俾了家用就有負責任?咁個個月俾錢但一年只見一次,有冇負責任?
口 ...
你愛父母,自然想比錢佢駛,起碼我係

但如果你好窮,就另作別論!

我經濟上好ok, 3層樓2個車位,但都一定教小朋友要比家用,佢比我,我會同佢買磚頭,如果唔比,我嘅資產都唔會比佢。

你咁偉大咁需要子女比家用你,值得表揚,想必佢地將來都唔需要點探你2老,真偉大

水晶宮

引用:Quote:原帖由+fukuoka_saga+於+16-01-11+發

*唔需要

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 rickybb123456 於 16-01-11

原帖由 chan_chi_mun 於 16-01-11 發表
既然比左佢都話無比,咁就索性一個仙都唔好比啦
冇比啦,我同佢好耐冇見,仲有好多野既,總之呢個女人,系我身上除左$冇其他,不過我估5到生我既人可以甘對我,呢樣令我一世都有陰影同5會原諒佢

我為貓狂

男爵府

引用:Quote:原帖由+fukuoka_saga+於+16-01-11+發

嘩,你分明當投資,佢俾家用你就買屋俾佢,佢唔俾家用就資產都唔留俾佢,你。。。。其實愛你子女嗎?

水晶宮

引用:Quote:原帖由+eggcarol+於+16-01-11+發表你

原帖由 fukuoka_saga 於 16-01-11 發表
嘩,你分明當投資,佢俾家用你就買屋俾佢,佢唔俾家用就資產都唔留俾佢,你。。。。其實愛你子女嗎?

...
大家睇法唔同

好彩我父母愛錫我,我地幾兄姐妹都好團結亦生活得算唔錯。

可能你有什麼悲慘童年,我理解唔到,因為未試過,所以睇法唔同好正常

男爵府

大家睇法唔同

咁只可以話真係思想不同,我童年好快樂,而家都生活得好好。但我以為生活過得好既人唔會咁同仔女計較。
未夠4歲已教要俾家用,冇家用既話遺產都唔俾你,我只諗到勢利

vanessamom    發表於 16-1-11 09:02

伯爵府

引用:我有俾家用,但我唔會要求仔女俾家用我,佢

原帖由 fukuoka_saga 於 16-01-10 發表
我有俾家用,但我唔會要求仔女俾家用我,佢可以得閒俾錢我飲下茶,過節送下禮,但真心唔明咩叫俾家用係責任 ...
同意!如果仔女好好環境,請我去周遊列國或者買層樓俾我住,我都會好開心接受!但我唔會叫仔女俾家用

子爵府

回覆:鏗鏘集 - 婆婆d仔女冇比家用,要夜晚出去擺檔賣二手野

大宅

引用:Quote:原帖由 fukuoka_saga 於 16-01-11 發

大家睇法唔同

雖然親情=/=錢,但我几buy 你

人真係越使$落另一個人度,越care 佢
比左家用阿媽都唔代表唔見佢唔食飯

eg 有老婆日日慳住慳住,邦老公捱生捱死
對老公說自己果份人工夠用,不用家用同禮物
小三則成日叫人夫買包包買首飾,男人照做
問男人愛邊個多d?
有d人的確會因花多了$及時間,及覺得被需要及有存在感而覺得自己愛小三多d

珍珠宮

回覆 littlesheep123 的帖子

同意. 父母在生時我有俾家用, 但有時都會覺得有少少困難, 點都好捱過了. 所以會體會到當中感受.以此, 盡量安排好自己嘅退休生活. 希望慳慳地都可以自給自足, 唔使麻煩後生. 當然我任何時候都會同佢地講俾家用係一份責任.
所以有得俾就會當係"bonus" !

mollytsang    發表於 16-1-11 10:03
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

男爵府

引用:真心唔明d人嘅仔女咩心態,仲話個女最近先

原帖由 168138 於 16-01-10 發表
真心唔明d人嘅仔女咩心態,仲話個女最近先開始比小小家用,睇到都為婆婆心
痛。
一家唔知一家事呀

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 育兒性格勳章

回覆 vivibabyvivi 的帖子

啱啱係youtube 睇完

公爵府

引用:真心唔明d人嘅仔女咩心態,仲話個女最近先

原帖由 168138 於 16-01-10 發表
真心唔明d人嘅仔女咩心態,仲話個女最近先開始比小小家用,睇到都為婆婆心
痛。

水晶宮

引用:Quote:原帖由+eggcarol+於+16-01-11+發表大

原帖由 jasball 於 16-01-11 發表
雖然親情=/=錢,但我几buy 你

人真係越使$落另一個人度,越care 佢
我極度同意

所以我老公要買野比我,我一定接受

mollytsang    發表於 16-1-11 10:04

大宅

1家唔知1家事

男爵府

畀面勳章

睇到眼濕濕

首頁

尾頁

跳至